bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Sürü psikplojisi
Yazarlar // 2 Ekim 2018 Salı 22:23

İsmail BAŞARAN

Kurt saldırmış koyunlar da çareyi kayalıklardan aşağı atlamakta bulmuş.

Olay Tokat'ın Niksar ilçesinde meydana gelmiş. Kurtların saldırısından kaçan sürüdeki 40 koyun, peş peşe uçurumdan atlamış ve haliyle de ölmüşler. Kayalıklarda mahsur kalan 4 koyun ise AFAD ekiplerinin 2 saatlik çalışmasıyla kurtarılmış. Haberi okuyunca “Sürü psikolojisi” aklıma geldi.

Nedir sürü psikolojisi?

Psikoloji bilimine göre sürü psikolojisi; bir yığın kurallar ve koşullar dizisiyle temellenmiş belirli inançların, bir grup, topluluk, ülke vs’nin insanları arasında yayılmasına verilen addır. Burada esas olan şey, bireyler tarafından söz konusu inancın gerçekleşme olasılığının kabulü, çok büyük kitlelerin ona inanmış olmasına bağlı olmasıdır. Bu gerçeklerin ışığında Türkiye’deki durumu nerede gördüğümü düşündüm.

Sonra da karar verdim; Ben bu durumu son dönemlerde yapılan yerel ve genel seçimlerde sıkça görüyorum. “Büyüklerimizin bir bildiği vardır” düşüncesinden hareketle sürü psikolojisi yaşanmıştır ve daha da yaşanacaktır.

Çünkü Türkiye’de başta iktidar partisi olmak üzere bazı diğer partilerde de biat kültürü yerleşmiş ve işlemektedir. Önümüzde yerel yönetim seçimleri var, bu seçimlerde de sürü psikolojisinin işlediğine tanık olacağız.

Seçmenlerin büyük bölümü merkezden aldıkları talimat doğrultusunda sandığa gidecek ve oylarını kullanacaktır. Yani önce beyinlerini kiraya verecekler sonra oylarını kullanacaklardır.

Sürünün başı nereye giderse arkasındaki koyunlar da oraya doğru gidecektir.

İşin ucunda uçurum olduğunu görseler bile. Sürüde çobanın dediğinin olduğu görülmemiştir.

Koyunlar sürünün nereye gittiğine bakarlar sadece ve takip ederler. Bizim yerimize başkalarının düşünmesine fırsat vermeyeli, aklımızı kullanalım.

Ben koyun olmaktan kurtulmak için aklımı kullanacağım.

Uçurumun kenarındaki Türkiye’nin kurtuluşu için sizler de akıllarınızı kullanınız.

 

KİM BU HATIRLI KİŞİLER?

Samsun'da 15 bin kişinin çalışacağı vaadiyle AK Parti Samsun Milletvekili Yusuf Ziya Yılmaz'ın belediye başkan adaylığı döneminde tahsis edilen ancak gemi şirketi gelmediği için boş vaade dönen 'tersane alanının' şimdilerde de 'hatırlı birilerine' verilmek için düğmeye basıldığı öne sürüldü.

1 milyon metrekarelik Tersane alanındaki peşkeş çekilmek istenilen alan, Samsunlu siyasileri de birbirine soktu.

Peki, kim bu hatırlı kişiler?

Bir siyasi parti ile bağlantıları var m? Tabi özellikle de iktidar partisiyle bağlantılı mı bu hatırlı kişiler?

Fabrikaları, toprakları yurt dışına satılmış Türkiye’de bir tersane alanının satılması devenin kuyruğu altındaki pire kadar kalır sadece.