bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Sokağına Sahip Çık Vatandaş
Yazarlar // 29 Aralık 2016 Perşembe 07:32

Ragıp GÖKER

Dün gazetenin manşeti ‘PARKOMATI BİTİREN KARAR’ diye çıktı.
Bir vatandaşın  parkomatçıların kestiği cezalar nedeniyle Samsun 2. İdare Mahkemesinde açtığı dava sonucunda, mahkeme ‘’cadde ve sokaklar kamu kullanımına açık yerlerdir, ticari kazanç için kullanılamaz’’ diyerek, Büyükşehir Belediyesinin ‘Parkomat uygulamasını’ Anayasa’nın 125. Maddesine aykırı olduğuna hükmetmiş.
Bu kararı şöyle okumak mümkün:
PARKOMAT YASA DIŞI…
Buna dair haber, biri hariç dün Samsun gazetelerine manşet olmuşken, uygulamaya devam edilmesi ilginçti.
Dün öğle saatlerinde yazımı hazırlamak için gazeteye gelirken, İstiklal Caddesinin, Lise Caddesiyle kesiştiği noktadaki Kız Meslek Lisesinin önündeki bir araca parkomatçı bir bayan ceza yazıyordu.
Görevlinin mahkeme kararını da, gazetelerdeki haberi de okumadığını düşünüyorum ama O’nu, oraya gönderenlerin mutlaka olan bitenden haberleri vardır.
Parkomatçıların eleştirilere kulak tıkadıklarını, bir vatandaşın aracına taktıkları kapan nedeniyle anlamıştık ama bu mahkeme kararının yayınlandığı gün, uygulamaya ara verilmesini beklerdim doğrusu.
Araçların camına ‘Sarı Makbuz’ iliştirilirken, bunları düşünüyordum ki, telefonuma Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı İshak Memişoğlu tarafından gönderilmiş bir e mail mesajının bildirim notu düştü.
Memişoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yürürlükteki imar kanununa göre belediyelerin uyması gereken otopark yönetmeliği ile ilgili yayınlanmış tebliğini göndermiş.
Biliyorsunuz belediyeler, bir bina yapılırken bodrumunda veya çevresinde otopark yapılmayan binaların müteahhidine ceza kesiyor ama yasalar, belediyelere bunun için alınan parayla, binada yaşayanlar için makul uzaklıkta bir yerde otopark gösterme zorunluluğu getiriyor.
Ayrıca, ‘’kestiğin cezanın parasıyla vatandaşlar için otopark yap’’ diyor yani.
Tebliğin en ilginç bölümü de 9. maddesi aslında.
Şöyle ki:
Bina içinde veya parselinde otopark yapılması mümkün olmayan yapıların durumu belediyece imar durumu ile ilgili ilk müracaat tarihinden başlayarak 30 gün içinde ilgilisine gerekçeleri ile birlikte bildirilir. Belediyeler bina otoparkı yerine otopark sorununun nasıl çözümleneceğini, binanın hangi bölge veya genel otoparkından yararlanacağını da bildirmekle ve bu otoparkları tesis etmekle yükümlüdür. Bu durumda bölge veya genel otoparktan yararlananlardan ayrıca kullanım ücreti alınmaz.
Samsun Bölge idare mahkemesinin kesinleşen kararında da, devletin yayınladığı tebliğde de bir anlamda şöyle deniliyor aslında:
‘’vatandaş, sokaklar senindir, birileri senin olan bir şeyi ticari amaç için kullanamaz ve kullandırılamaz’’
Yani şu:
Sokağına sahip çık vatandaş….