bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Seçimin İlçe Sonuçları
Yazarlar // 3 Nisan 2019 Çarşamba 07:19

Ragıp GÖKER

Dün Büyükşehir seçim sonucuna dair değerlendirmemizi yapmıştık.

Bugünde ilçelerdeki sonuçlara dair düşüncelerimizi aktarmak isterim.

Yener Cabbar’ın da dün köşesinde değindiği gibi Cumhur İttifakı, Samsun’da AK Parti’ye yaramadı.

H.HALK’da manşetinde, ‘’MHPL’Lİ SEÇMEN KİME OY VERDİ?’’ diye sormuş

Bu manşet, gazete tarafından boşuna atılmış değildir.

Sonuçlar İlkadım’ı kazanan Necattin Demirtaş ve Atakum’u kazanan Cemil Deveci açısından başarıdır.

Kemal Kılıçdaroğlu, ‘’Zafer düşmana karşı kazanılır, bu nedenle sonuç zafer değil başarıdır’’ dese de, bu seçimin sonucu, hem Demirtaş, hem de Deveci açısından kazanılmış bir zaferdir.

Neden:

Bir yıl önce yapılan 24 Haziran seçimlerinde Cumhur İttifakı’nı oluşturan AK Parti ve MHP’nin oy toplamı 129 bine ulaşmış.

Buna karşın Millet İttifakı’ndaki CHP ve İYİ Parti’nin oyları ise 70 bini biraz aşmış.

Pazar günü Necattin Demirtaş, 93 bin 263 oyla esçimi kazanırken, Erdoğan Tok ise 81 bin 779 oyda kalmış.

Cumhur ittifakı 47 bin 325 fire vermiş yani.

AK Parti’nin 24 Haziran’da 93 bin 052 oy aldığı gerçeğinden de yola çıkarsak, İlkadım seçiminde, MHP’lilerin yanı sıra, 10 bin dolayında AK Parti’li seçmen de Tok’a oy vermediği anlaşılıyor.

Atakum’da da CHP’li Cemil Deveci 54 bin.076 oyla zafere ulaşırken,  Zihni Şahin 52 bin 910 oyda kalmış.

Oysa 24 Haziran’da AK Parti ve MHP’nin oy toplamı 59 bin dolayındayken, CHP ve İYİ Parti’nin oy toplamı ise 50 bin 433’de kalmış.

Deveci, Millet İttifakı’nın bir yıl önceki oyundan biraz fazlasıyla seçim kazanırken, 52 bin 910 oyda kalan Zihni Şahin, AK Parti’nin 24 Haziran’daki oylarından 10 bin kadar fazla oy alırken, 16 bin dolayındaki MHP’li seçmenin 6 bin kadarından oy alamamış.

Cumhur İttifakı’nın Atakum seçmenlerinden, bir kısmının 24 Haziran’da sandığa gitmediğini düşünsek de, çok az sayıda olsa bile bazı MHP’li seçmenin Cemil Deveci’ye oy verdiği anlaşılıyor.

Abdullah Karapıçak, ‘’Ben çalıştım dese de’’ gerek İlkadım’da ve gerekse Atakum’da seçmen tabanını tutamadığı belli oluyor.

Gazetenin ekibiyle yaptığımız saha çalışmaları sırasında AK Parti adaylarından Çarşamba’da Halit Doğan, Bafra’da Hamit Kılıç ve Vezirköprü’de ise İ.Sadık Edis’in rakipsiz oldukları ve bu nedenle seçimi kazanacakları n başından belliydi.

Sonuç benim için sürpriz olmadı yani.

İbrahim Sandıkçı’nın da Canik’de kazanabileceğini öngörmüştük ama Terme’de Saadet Parti Adayı Ali Yüksel’in ismi sıklıkla telaffuz edildiği için AK Parti’li Ali Kılıç’ı zorlayacağına inanmıştım.

Asarcık’ta MHP’li Şerif Kılağuz’un da, tıpkı Çarşamba, Bafra ve Vezirköprü’deki AK Parti adayları gibi rakipsiz olduğu görülüyordu.

Alaçam’da DP’den aday olan Atalay Yılmaz’ın da, MHP’li İlyas Acar’ı zorlayacağını düşünüyordum ama kırsaldaki AK Parti’li seçmenlerin desteğiyle seçimi kazanmasının da sürpriz sayılamayacağına inanıyordum.

Tekkeköy’de İYİ Parti Adayı Mustafa Candal, kampanyasına iyi başladı ve aynı oranda hızlı yükseldi ama üst üste yaptığı hatalar sonucunda da hızla geriledi.

Beni en çok şaşırtan ise Yakakent sonucu olmuştur.

Ne yalan söyleyeyim, ilçe Başkanı’nın oldubittiye getirdiği aday belirleme sürecinde yaşananlara rağmen CHP’ adayı Ramazan Şensoy’un seçimi kazanabileceğini düşünmüştüm.

Sonuç hezimet ama bunun hesabını Ramazan Şensoy değil, İlçe Başkanı Selami Yaman vermelidir.