bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Seçim ve Geçim
Yazarlar // 10 Şubat 2022 Perşembe 15:04

İsmail BAŞARAN

Siyasi Partilerin son günlerdeki derdi, alenen dillendirilmese de seçim. Çünkü özellikle İktidardaki AK Parti ve MHP tabanlarını sağlam tutabilmek için sıkı çalışıyorlar. Yapılan toplantılar ve halkı aydınlatmalar gündem oluşturuyorsa da vatandaşın bir tek derdi var, o da geçim, çünkü insanların çoğu geçinebilmenin yollarını arıyorlar.

Bunun için  “her işi yaparım” kelimeleri iş arayanların ağzından düşmüyor. Peki, vatandaş bu yola neden girdi, yoldan mı çıktı yoksa geçinemiyor da ondan mı?

Geçim derdindeki vatandaş her işi yaparım diyorsa iktidar bundan ders çıkarmalıdır kendine. Türkiye’yi yönetenler, kendi rahatlıklarına bakıp vatandaşı da rahat sanıyorlar, işte tam da burada yanılıyorlar. Vatandaş dertliyken yönetenler de namlarını sürdürebilmenin derdinde.

Vergiyi veren vatandaş, bu vergilerle yatırım yapan iktidar. Ancak iktidar bakın yollar köprüler yaptık diye vatandaştan oy istiyor, kimse de çıkıp bunları babanızdan kalan malları satıp mı yaptınız yoksa Türkiye’nin topraklarını toprak üstü değerlerini fabrikaları ve toprak altı değerlerini madenleri satarak mı yaptınız diye sormuyor.

“Biz yaptık” iki kelimesi bir çeşme hikayesi hazırlattı bana. Köyün birinde halk kendi arasında para toplamış ve yol kenarında bir çeşme yapmak için imece usulüyle çalışmaya başlamış. Çeşme bitip de su akmaya vatandaşlar su çeşmeden su almaya başlayınca köyün ağası çeşmeye akşamdan sonra kendi ismini yazdırmış.

Köylü sabah gelip ağanın ismini çeşmede görünce şaşırmış. İçlerinden birisi, köyün delisi başlamış söylenmeye: Çeşmeyi yapan köylüler. Suyu veren Allah, yani su Allah’ın emek halkın, nam ise ağanın böyle iş olurmu diyormuş da kimsenin aklına o ismi oradan silmek gelmiyormuş.

Türkiye’de son günlerde yaşanan olumsuzluklar, hayat pahalılığı, vatandaş geçinebilmenin yollarını ararken gününü gün eden siyasiler ve yönetenler özellikle de iktidar yanlıları bütçeyi oluşturanların halk olduğunu ne zaman hatırlayacaklar da müteahhitlere verilen paraların gerçek sahibinin halk olduğunu o nedenle zamların geri çekilmesini akılarına getirecekler? Eğer akıllara bu gelmezse İktidar ne erken ne de geç seçime gitmemeli çünkü girdikleri sandıktan çıkacaklarını sanmıyorum.

Elektrik, su doğalgaz, köprü ve otoyol geçişleri zam üstüne zam geliyor, insanlar artık mumla bile aydınlanamıyor, elektrik ve doğalgaz yakmamaya çalışıyor. Çünkü elektrik ve doğalgaza sürekli zam geliyor, akaryakıta gelen zamlar da cabası haliyle domates biber ve patlıcanın da Pazar fiyatı el de yapıyor cep de yakıyor.

Aşkını itiraf edemeyen Barış Manço’ya döndük. Şarkının sözlerini hemen hemen herkes bilir. “Domates biber patlıcan” gençliğinde rahmetli Barış’ın gözlerini karartan bu üçlü fiyatlarıyla bugün pazara giden vatandaşların hem gözlerini karartıyor hem de ellerini yakıyor. Elektrikler zaman zaman kesildiği için de sokaklarını karartıyor. Halkın parasıyla yapılan ve halkın parasıyla mutfak, ısınma ve aydınlanması sağlanan Saray’da oturanların umurunda değil tabi domates biber patlıcan fiyatları.


GÜNÜN SÖZÜ

Kötümserlik, delilik haline gelmiş bir gururun en tatsız biçimidir. (Franc Nohain)