bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Savunma Hakkının Önemi
Yazarlar // 6 Nisan 2016 Çarşamba 00:00

Ragıp GÖKER

Savunma makamı, adalet sistemimizin önemli ayaklarından biridir.
Savunma dikkate alınmadan yapılan yargılama sonucunda verilen kararlar hem vicdanları kanatır, hem de hukuk sistemimize zarar verir.
5 Nisan, ‘Avukatlar Günü’ olarak kabul edilmiş.
Dün bütün yurtta olduğu gibi 5 Nisan Avukatlar Günü Samsun’da da çeşitli etkinliklerle kutlandı.
Bu vesileyle, hukukun bir gün herkese lazım olacağı gerçeğini bir kez daha hatırlatmakta yarar görüyorum.
Haksızlığa uğradığımızı düşündüğümüzde başvuracağımız tek yer mahkemelerdir.
Savcılar kamu adına soruşturma yapar, yargıçlar da karar verirken, hem savcıyı, hem de savunma yapan avukatları dinlerler.
Biz mahkemelere güveniriz.
Hakim ve savcıların tarafsızlığına da inanırız.
‘’Adalet, mülkün temelidir’’ diye söylüyor olmamız boşuna değildir.
‘Şeriatın kestiği parmak acımaz’ ilkesine iman etmiş inananlar olarak ‘’Adaletin terazisi şaşmaz’’ diye düşünsek de,  insanların mahkeme kapılarında haksızlığa uğrayabileceği gerçeğini de yok sayamayız.
Avukatlar da bunun için var zaten.
Hakim ve savcıları hiçbir güç etkisini altına alamaz.
Almamalı.
Anayasanın bu emrine rağmen, iktidarların mahkemeleri etkisi altına almaya çalıştıklarını biliyoruz.
Bu konudaki şikayetlerin son yıllarda artıyor olmasını da göz ardı etmeden, mahkeme karlarının kişiler kadar kurumları da bağladığını söylemek isterim.
Misal:
Belediyenin bedel ödenmeden mülkünden yol geçirdiği bir vatandaş, haklılığını mahkemede ispat edip yolu trafiğe kapattığında, bu karara hem belediye yönetimi uyacak, hem de şehrin Valisi ‘’O mahkeme kararını oraya asarak, vatandaşı da kararı veren mahkemeyi de kornalatın’’ demeyecek.
Mahkeme kararları Valiyi de bağlar çünkü.
Mahkemenin ‘’Dur’’ emrine rağmen çalışmaya devam eden Belediye, Aşağıçinik’teki o uygulamayı da durduracak ayrıca, Sahil Yolu, Saathane ve benzeri düzenlemelerde olduğu gibi mahkeme kararlarının arkasına dolanarak projelerini sürdürmek için çareler aramayacak.
Mahkeme kararlarına rağmen derdine çare bulamayan, Ahmet Levent Gülkan adlı vatandaş, Yörükler’deki tapulu arazisindeki mülkünün hukuka aykırı şekilde yıkıldığını iddia ederek, dün gazetemize verdiği ilanla bu durumu protesto etme ihtiyacı duymuş.
‘’Kurunun yanında yaş ta yanar’’ denir ya.
Yörükler’de bazı vatandaşların başına gelen de budur.
Yıkımları sürdüren Büyükşehir Belediye Başkanı, bu konuda bir soruya cevap verirken ‘’Mahkeme karlarını mı bekleyeceğiz’’ diye yakınmıştı.
Savunma hakkının önemini bize bir kez daha anımsatan 5 Nisan Avukatlar günü dolayısıyla Büyükşehir Belediye Başkanına, ‘Beklemen gerekiyor Başkan’’ diye seslenerek, mahkeme kararlarının belediye başkanlarını da bağladığını bir kez daha hatırlatmakta yarar görüyorum.