bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Sarı Öküzü Vermeseydik
Yazarlar // 19 Şubat 2022 Cumartesi 19:27

İsmail BAŞARAN

Meşhur hikâyeyi bilirsiniz: Hani bir öküz sürüsü varmış, çevredeki birkaç aslanın asla erişemediği. Sonra bir gün, aslanlardan biri bir hinlik düşünmüş ve sürü başına gidip, “biz aslında sizi rahatsız etmek istemiyoruz ama şu sarı öküz çok dikkatimizi çekiyor; onu verirseniz siz de kurtulursunuz, biz de rahatlarız” demiş.

Sürünün önde gelenleri toplanıp “sürünün âli menfaatleri adına” sarı öküzü kurban etmişler. Tabii kısa bir süre sonra benzer bir bahaneyle kapılarına dayanıp başka bir kurban isteyene kadar…”âli menfaatler adına” kurban vermede öyle bir noktaya gelinmiş ki, sürü küçülmüş ve sonunda aslanlara tamamen yem olmuş. O son anda, aslanlara sürekli kurban vererek kurtulacağını zanneden sürü liderleri, “biz bu savaşı ne zaman kaybettik?” sorusuna cevap aramış. Ve bu savaşı “sarı öküzü verdikleri gün” kaybettiklerini anlamışlar.

Vatandaşlar olarak bu zamlarda bizim de payımız var. Sayın Cumhurbaşkanı’nın NASS diye diye getirdiği enflasyon ve ardındaki hayat pahalılığını hiç dikkate almadık ve kaderimize razı olduk ki o günden bugüne maaşlara yapılan zamlar uçtu gitti, ekmeğimiz küçüldü, su fiyatları arttı, diğer zamları sayabilen bile kalmadı.

Yapılan zamların artık vatandaşın canını acıttığını anlayan Samsun Büyükşehir Belediyesi de içme suyuna yaptığı zamları biraz olsun düşürdü, dersem de inanmayın. Çünkü Samsun, Türkiye’nin en pahalı suyunu zaten kullanıyordu. İşte bu nedenle faturalardaki KDV'yi yüzde 8'den 1'e indirildi.

Sonra ne oldu? Şubat ayında 32.TÜFE zammını da yapıştırmayı ihmal etmediler. İçme suyuna yüzde 25, sayaç okuma bedeline yüzde 150 zam yapılıp, faturaların her ay TÜFE oranında zamlanmasını öngören 2019 Mayıs ayındaki SASKi Genel Kurulu kararından bugüne kadar geçen sürede, içme suyuna 32. kez TÜFE zammı uygulandı.

2022yılı Ocak ayında konutlarda 5 lira 95 kuruş olan metreküp fiyatı, Şubat ayında yapılan TÜFE zammı ile birlikte 6 lira 61 kuruşa çıktı. İş yerlerinde Ocak ayında 12 lira 39 kuruş olan metreküp fiyatı 13 lira 77 kuruşa yükseldi. Zamlarla boğuşan vatandaş isyan etti. Sözüm ona vatandaşa hizmet ediliyor. Vatandaş böyle hizmet istemiyor. Biraz daha ucuzlaması gerekiyor su zamlarının. Su tüketiminin içmede ve temizlikte azalması çeşitli olumsuzluklara yol açabilir bu unutulmamalıdır. Temizlikte kullanılan içme suyunun azalması çeşitli mikropların artmasına ve vatandaşın hastalanmasına neden olacaktır, bunu ben değil sağlıkçılar söylüyor. Ayrıca su tüketiminin azalması, vücudun susuz kalmasına dolayısıyla da en önemlisi böbrek rahatsızlıklarını artıracaktır. İşte o nedenle bizler sarı öküzü vermeyelim, yönetecek olanları bilerek seçelim.

Sarı öküzü verirsek sonrasında başlarız söylemeye; “Kimseye etmem şikâyet ağlarım ben halime” der dururuz, kendi alimize kendimiz ağlarız.

YAMALAMA ARTTI

Samsun’un bırakın sokaklarında Caddelerinde bile aksaklıklar oluyor.  Kaç yıldır Samsun Büyükşehir Belediyesini AK Parti yönetiyor, caddelerin yapımı, onarımı da kendisinden soruluyor. Bazı caddelerde asfaltlama çalışmaları yapılmış önce gördüğümde belediye çalışıyor diye düşündüm. Ancak aradan daha bir yıl bile geçmeden yapılan yolların bazı bölümlerinin yamandığını görünce neden diye düşündüm.

Neden bu asfaltlar çabuk bozuluyor? Yollarda asfaltın üzerlerinde sular neden birikiyor ve asfaltı bozuyor sonrasında da bozulan yerlere yamalar yapılıyor. Bu yamalar da yolda su birikintilerine neden oluyor. Bu iyin doğru yapılmadığının göstergesidir bu durum. O zaman yolu yapanların işlerini düzgün yapmadığı gibi bir sonuca varabilir miyiz?

GÜNÜN SÖZÜ

Tomurcuk derdinde olmayan ağaç odundur.  (N. F. Kısakürek)