bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Sanayimizin Parlayan Yıldızları
Yazarlar // 25 Ağustos 2021 Çarşamba 22:59

Ragıp GÖKER

Daha geçen hafta Samsun Silah Sanayi'nin, dünyanın dört bir yanına sattığı tabancalardan sonra makineli tüfek ve en sonunda da uçaksavar üretimindeki başarısını ve bu başarısını ihracatla taçlandırmasına dair hikayeyi yazmıştım.

Sanayimiz kör topal ilerliyor.

Genel durum iyi değil aslında.

Sanayimiz, Samsun'un artan nüfusunu besleyecek ölçüde büyüyemiyor maalesef.

Bir anlamda yerimizde sayıyoruz yani.

Ve fakat.

Genel durum böyleyken, arada parlayan yıldızlar da oluyor.

İSO 500'ün açıkladığı bin büyük Türkiye firması arasına her yıl 10-11 firmamızı sokuyoruz.

Rahmetli Cemal Yeşilyurt'un kurduğu Yeşilyurt Demir çelik ve bağlı kuruluşları ilk 500 firma listesinin gediklisi oldu.

Yeşilyurt, Allah nazardan saklasın, her yıl ilk 100 arasında kalma başarısını gösteriyor.

Arada girip çıkanlarda oluyor ama Ulusyoy Un, Adeka, SÜRSAN, Vezirköprü ORÜS, Özyılmaz Fındık, Borsan SAMPA İSO'nun bin büyük listesinin değişmezlerinden oldular.

İSO listesi satışlardan elde edilen gelirlere yani ciroya göre belirleniyor.

Ve fakat.

Ciroları bakımından o listeye girmemiş olsalar da ürettikleri farklı ürünlerle gururumuz olan firmalarımız da var.

Mesela, cerrahi alet üretiminde öncü firma olan Bahadır'ın ve onun bünyesinden doğup büyümüş Aygün Cerrahi Aletler’in ülkemiz sanayisine sağladıkları katma değeri görmezden gelebilir miyiz?

Gelemeyiz elbette.

FKK Güney Oto Lastik ve Takoz Sanayi AŞ'nin inovatif çalışmalarını ve kat ettikleri başarıyı görmezden gelemeyeceğimiz gibi.

Rahmetli Tayyip ve Ahmet Altuncu kardeşlerin, lastik ayakkabı üretiminde kazandıkları tecrübe sayesinde 1957 yılında kurdukları FKK Güney Oto lastik ve Takoz Sanayi AŞ'yi, Alman sanayi devi Bayer'le girdikleri işbirliği sayesinde vulkollandan mamül ürünlerle bölgemizdeki en büyük üretici firma yaptılar.

Vulkollan'dan mamül süspansiyon ürünleriyle otomotiv sektörünün yıllarca ihtiyacını karşılayan FKK,  liman usturmaçaları ve köprü elastormerleri, tekstil makinelerinin merdaneleri, forklift tekerlekleri ve özellikle de madenlerde kullanılan değirmelerin lifterbarları ve astarlarının üretimi konusunda büyük başarı gösterdi.

Altuncu ailesinin ikinci kuşak temsilcilerinden Ufuk Altuncu'nun yönetimindeki FKK'nın değirmen astları ve lifterbarlar üretimi maden firmalarının aradığı ve ilk tercih ettiği ürünler arasındaki yerini aldı.

Evlerimizdeki ve işyerlerimizdeki odaların büyüklüğündeki değirmenlerin içine döşenen kauçuk astarlar, Avrupa'dan Asya'ya ve Afrika'ya kadar birçok ülkede ilgi görüyor.

Türkiye'deki madenlerde de FKK ürünleri kullanılıyor.

FKK'nın bu konudaki paylaşımlarını, sosyal paylaşım sitelerinde gördüğümde, gururum okşanıyor açıkçası.

‘’Yukarıda adı geçen firmalarımızın, çölün ortasındaki bir vahanın etkisi yapıyorlar’’ desem abartmam sanırım..

FKK ve sayıları iki elin parmaklarını geçmeyen firmalarımızın başarı hikayeleri, geleceğe dair kimi zaman azalan umutlarımı da yeniden yeşertmeye yetiyor.