bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Samsun’un Vergi Rekortmenleri
Yazarlar // 11 Aralık 2018 Salı 23:18

Ragıp GÖKER

Vergilendirilmiş kazanç kutsaldır

Bu sözün yazılı olduğu tabelaları vergi dairlerinde asılıdır ama bu tabelaları, bir zamanlar şehrin belirli yerlerinde de görürdük.

Ve fakat

Üzerinden vergi verdiği kazancından utananları görmek ne acı.

Nereden mi çıkardım bunu!

Samsun’da en çok gelir vergisi ödeyen 100 mükellef ile en çok kurumlar vergisi ödeyen 100 firmanın listeleri yayınlandı biliyorsunuz.

Her iki kategorideki 200 kişilik listedekilerin yarısına yakını ismini açıklamaktan çekinmiş.

Vergilendirilmiş kazanç kutsalsa ki, öyle olduğuna inanırız, ne diye kendilerini saklar bu insanlar.

Kazancın ve bunun üzerindeki beyanın doğruysa göğsünü gere gere gez memleketinde.

‘’Kendine ve beyanına mı güvenmiyorsun?’’ diye sorar insanlar haklı olarak.

Rekortmen listesi Samsun ekonomisinin durumu hakkında da bilgi veriyor aslında.

Bu yılın Gelir Vergisi Rekortmenini, kendisini gizlediği için kim olduğunu ve ne iş yaptığını öğrenemedik maalesef.

İkinci sıradaki Kazım G. Yılmaz, kira gelirinden ödediği vergiyle ikinci sırada yer almış, listenin üçüncü sırasında da amcası Mithat Yılmaz var ki, o da kira geliriyle rekortmenler listesine girmiş.

Merak edenler, Samsun Vergi Dairesinin internet sitesine girip listeyi inceleyebilir ama 100 kişilik gelir vergisi rekortmenlerinin yarısına yakının işleriyle ilgili kazançtan değil de, kira ve faize geliri gibi gayrimenkul sermaye iradı üzerinden ödediği vergilerle rekortmenler listesine girmeyi başarmış.

Bu arada, Samsun’da üç ayrı otomobil markasını satan ve servislerini işleten bir firmanın sahibi de kira geliri üzerinden ödediği vergiyle rekortmenler listesine girmiş ama oğlunun yaptığı işten elde ettiği gelirle rekortmenler arasına girmesini görmekten son derece mutlu olduğumu söylemek isterim.

O genç işadamını, Dünya Gazetesinde çalıştığım yıllarda firmanın Merzifon’da faaliyette bulun fabrikasında çalışırken tanımıştım.

Cemal Yeşilyur’un şahsında Samsun’da Kurumlar Vergisi Rekortmeni olan Yeşilyurt Demir Çelik’i kutlarım.

Listenin ikinci sırasındaki firmayı ve sahibi ile yöneticilerini, isimlerinin açıklanmasını istemedikleri için kim olduklarını bilemiyoruz.

Üçüncü sırada Osman ve Orhan Atalay kardeşlerin Sürsan’ını gördüm yine.

Namuslu insanlar olduğunu bildiğim için bu duruma hiç şaşırmadım ama iş hacmi ve dolayısıyla kazançları Sürsan’dan daha büyük olduğunu düşündüğüm çok sayıda firma varken, Sürsan’ın üçüncü sıraya gelmesini bir Samsunlu olarak yadırgadım açıkça.

Nicedir Samsun ekonomisinin alarm verdiğini yazıyoruz.

Samsunlu iş insanlarının, yaptıkları işten değil de, kira gelirinden rekortmen olmaları bu durumu net biçimde açıklıyor.

Yazık.