bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Samsun'un Karla İmtihanı
Yazarlar // 20 Şubat 2021 Cumartesi 18:43

Hüseyin KURT

Samsun’da son yılların en yoğun karı yaşandı. Yüzlerce köy yolu yoğun kardan kapandı. Samsun Büyükşehir Belediyesi sınıfta kaldı.

Şaşırdık mı bu duruma?

Şaşırmadık elbette.

Samsun Büyükşehir Belediyesinin karla sınavındaki vurdumduymazlığını 2017’de gördük.

O dönem ‘İstesek yolların hepsini açarız’ diyen dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı, şimdinin vekili Yusuf Ziya Yılmaz ‘Karla mücadele edilmiyor’ eleştirilerine cevap vererek, karla mücadele ederek ‘Kaynaklarımızı har vurup harman savuramayız’ demişti.

Karla mücadeleyi bir hizmet değil de israf gören zihniyet bu karla yine hortladı.

Köy yolları kara teslim. Yetki sorununa neden Büyükşehir Yasası ile ilçelerdeki ana yolları Büyükşehir, ara yolları ilçe belediyesi sorumluluğunda.

 

ÖZEL İDARE’DEN SONRA BÖYLE OLDU.

Büyükşehir yasası ile yıllarca eleştirdiğimiz İl Özel İdaresi kapanmış, tüm ekipman, bina ve personeli büyük şehire devrolmuştu. Büyükşehir gelenleri havuza yolladı. Ekipman ve binalara kondu ama o kadar. Eskinin köyü, şimdinin kırsal mahallelerine eski yatırım maalesef o dönemki gibi yok.

Bina demişken aklıma geldi; Samsun İl Özel İdare kapanınca dönemin valisi Hüseyin Aksoy ve İl Özel İdaresi Genel sekreteri taşınmazların neredeyse tamamını Büyükşehir Belediyesine ve SASKİ’ye bıraktı. Özel İdarenin Atakum’da ki binaları SASKİ’ye, meydandaki binaları ise Büyükşehire geçti. Diğer illerde bu denli bir devir söz konusu değil.

Bu taşınmazlar karşılığında ise Valiliğe bağlı Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’na şimdilerde yıkılacak olan eski SASKİ’nin olduğu bankalar caddesindeki binanın bir kısmı verildi. Yıkılınca ise YİKB’nın gidecek yeri bile yok. Valilik o dönem nasıl böyle büyük bir hata yaptı anlamak mümkün değil.

 

KENDİNE HAYRI OLMAYANLARIN KARLA MÜCADELESİ

Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin kurması gereken kriz masasını elinde makinası, personeli olmayan Valilik kurdu.

Bu sırada Büyükşehir belediyesinde neler oldu derseniz anlatayım.

Karın yoğun yağdığı anda emniyetin polis telsizini dinleyen ve personeline dinleten belediye yöneticisi polisin ‘Kar yağıyor. Büyükşehir ve Karayollarından kimse telefonlara çıkmıyor’ isyanları sonrasında Fen İşleri ve Makine İkmal daire Başkanlarını şikayet ediyormuş. Kar yağmış, vatandaş isyanda, Büyükşehir suskun.

Ertesi gün olanlar ise daha komik.

Aşırı kar yağınca Büyükşehir Fen İşleri’nin Derebahçe’deki yerleşkesindeki çatılarda kar birikiyor. Karı indirmek için akıllının birisi ‘basınçlı su sıkalım’ diyor. Karın suyu tutacağı ve ağırlaşacağını hesap edemeyince de çatı çöküyor.

Soruyorum size; Kendisine hayrı olmayan Büyükşehir’in Samsun’a ve Samsunlu’ya ne hayrı olur?

Sonra vurun abalıya misali vatandaş ve sosyal medya Valiye yükleniyor.

 

SAMSUN VALİSİ MEDYATİK OLMAYAN SONUÇ ODAKLI BİRİSİ

Samsun Valisi düzgün adam. Bu eksikleri görüyor mutlaka. Pratik bir zekaya ve analitik düşünceye sahip. Sahip ama ne yapsın?

Söz valiye gelmişken Vali Bey tam bir devlet adamı. Samsun’da yanlış giden bazı işleri düzeltsin diye gönderildiğini düşünüyorum. Samsun’un özlediği bir profil. Umuyorum ki Hüseyin Aksoy sonrası Samsun için yeni fırsatın adı Zülkif Dağlı olacak. Öyle medyatik olma veya sürekli basında olayım derdi de yok. Kendisi ile tanışmadım ama tanıyanlar çok çalışkan ve dürüst diyor. Onun medya eksikliği önceki valiler gibi basının önünde olup, suya sabuna dokunmayan bir profili olduğunu düşündürtmesin sakın. Çalışmalarını yakından takip ediyoruz.

 

GÜNÜN FİLMİ

Bir arkadaş önerdi. Orijinal adı The Dissident olan Muhalif adlı sinema filmi. Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın cinayetini konu ediyor. Filmdeki ‘Sinekler ve Arılar’ benzetmesi günümüz sosyal medya trollerini anlamak açısından çok aydınlatıcı. Tavsiye ederim.

 

GÜNÜN SÖZÜ

‘Propagandada kullanılan yalanlar ne kadar büyük olursa insanların onlara inanması kolaylaşır, yalanın etkisi artar.’ (Joseph Goebbels)