bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Samsun'un Kabuğu
Yazarlar // 21 Ocak 2017 Cumartesi 00:31

Ragıp GÖKER

Samsun Valisi İbrahim Şahin’in, Yener Cabbar’a verdiği röportajda ‘’Samsun kabuğunu kıracak emin olun’’ sözüne çok sevindim.
Çünkü o sözde bir kararlılığın keskin ifadesini görüyorum.
Zira meslek yaşamım boyunca, Samsun’da kaç valinin görev yaptığına dair bir çetele tutmadım ama hiçbir yöneticiden böylesi sözler işitmemiştim.
Mesleğimin ilk yıllarında Samsun Türkiye’nin 7. büyük şehri olarak anılıyordu ama daha sonra geriledi.
Tam o yıllarda ülkemizdeki bazı şehirlerde Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) kurulmaya başlanmıştı.
Eskişehir, Konya ve Gaziantep gibi ilk defa OSB kurulacak şehirler arasında Samsun’da vardı aslında ancak, Samsun OSB’nin kuruluş süreci biraz sancılı oldu. Sanayi kurmak için verimli tarım arazileri seçilmişti zira.
Ekonomik yapısı tarım ve ticaret üzerine kurulu olduğundan, sanayileşmenin önemi kavranamadığı için de, süreci hızlandırmak adına gerekli hamleler atılmamıştı.
Mesela burnumuzun dibindeki Çorum bile bizi geride bırakmıştı.
Aralarında Çorum’un bulunduğu bazı şehirlerin ‘Anadolu Kaplanları’ olarak anılma nedeni de budur aslında.
Binlerce fabrikanın bulunduğu, İzmir ve Gebze’de 17 OSB kurulmuş.
Gaziantep ve Konya’da ise yedincileri kuruluyor.
Bunların çoğu da işadamlarının girişimleridir.
Çoğu özel OSB yani.
Ama 70’li yılların sonunda kurulmaya başlanan Samsun Merkez OSB kuruluş sürecini bile henüz tamamlayamadığı için yönetimi Valiye bağlı hala.
Tıbbi cihaz üretimini yapan Türkiye’deki tek şehiriz ve bununla övünüyoruz biliyorsunuz ama Samsun’un merkezinde kendilerine yer bulunamadığı için Bafra’ya zorunlu sürgüne giden tıbbi cihaz üreticileri için, Bafra’da ihtisas OSB kurulacağını işitince buna seviniyoruz şimdi.
Samsun’a atanmadan önce PTT ve DDY ‘de üst düzey yöneticiliğin yanı sıra TRT Genel Müdürü olarak da görev yapan Samsun Valisi İbrahim Şahin, bu şehrin kabuğuna çekildiğini fark etmiş olmalı.
Özellikle TRT Genel Müdürüyken şehirlerin gelişebilmek için yaptığı hamlelere yakından tanıklık eden Vali Beyin, göreve başlar başlamaz ilk ziyaretlerini sanayi sitelerine yapma nedeni de budur belki.
Vali Bey, Yener Cabbar’a ‘’Samsun kabuğunu kıracak’’ derken, bu şehrin kabuğuna çekilmiş olduğuna dair bir tespitte bulunuyor ama bu ilk defa oluyor aslında.
Başta STK temsilcileri olmak üzere bu şehirde çok kişi, Samsun’un kabuğuna çekildiğini söyledi ancak, bir üst düzey yönetici ilk defa, görev yaptığı şehrin en önemli zaafını kabul ediyor ve bunu dillendiriyor.
Bu defa sahiden de o kabuk kırılacak galiba.