bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Samsunun Havası
Yazarlar // 30 Ocak 2015 Cuma 00:00

Ragıp GÖKER

Samsun’un havasının temiz olduğunu iddia edenlere karşın geçen hafta yazmıştık ya ‘Samsun’un havası kirlidir’ diye.
Dün sabah FOX TV’de İsmail Küçükkaya’nın sunduğu sabah haberlerinde izlemişinizdir.  Küçükkaya, programında bizi çok yakından ilgilendiren bir haber verdi. Habere göre Çevre Mühendisleri Odası, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine dayanarak, Ankara ve Denizli ile birlikte Samsun’u da havası kirli şehirlerden göstermiş.
Çevre mühendisleri odası ayrıca, “Bu şehirlerde hava kirliliği nedeniyle akciğer hastalıkları artabilir” diye uyarıda bulunmuş. Çevreciler bununla da yetinmemiş, hükümet yetkililerine çağrı yaparak “Bu şehirlerde bedava kömür yerine, ucuz doğal gaz dağıtılsın” diye tavsiyede bulunmuşlar.
Bizim havamız neden kirlidir?
Öncelikle bunu tespit etmek gerektiğini düşünüyorum.
Kirliliğin artmasında evlerimizin bacalarından çıkan kömür dumanın de etkisi vardır elbet ama bence kirliliğin asıl sebebi sanayi kuruluşlarının bacalarıdır.
“Samsun sanayi şehri değil diye iddiada bulunuyorsun, şimdi de Samsunun havasını sanayinin kirlettiğini söylüyorsun, bu ne yaman çelişki” diye söylendiğinizi duyar gibiyim.
O iddiamı sürdürüyorum.
Samsun bir sanayi şehri değildir hala.
Ama Bakır ve Azot’un 45 yıl önce kirletmeye başladığı Samsun’da kirliliğe neden olan bazı sanayi kuruluşları da faaliyet göstermektedir.
Samsun’da irili ufaklı fabrikaların olması Samsun’u bir sanayi kenti yapmaz.
Mesela 10 bine yakın işletmenin bulunduğu Bursa bir sanayi kentidir.
Gaziantep de öyle.
Hatta Kayseri ve Kahramanmaraş’ı da sanayileşmiş şehirlerden sayabiliriz ama Samsun o sınıfa girmez.
Ancak bu irili ufaklı sanayi kuruluşlarının Samsun’da kirliliğe neden olduğu gerçeği gizlenemez.
Hele de şu termik santraller.
‘Termik santral’ deyince nedense aklımıza hep kömürle çalışan santraller geliyor ama özel davetle şehrimizde konuşlanmış ‘mobil’ santrallerimiz de var bizim.
Ve bu davetin cesaretlendirdiği ‘termikçiler’ de havamızı kirletmek için fırsat kolluyorlar.
Terme’de termik santral kurmak istiyor birileri biliyorsunuz.
Terme halkı ise “İstemeyiz” diyerek bir süredir direniyor.
Bugün TERÇEP’in öncülüğünde Terme’deki Atatürk Kültür Merkezinde  ‘Terme’de termik santral, tarım alanlarının kullanımı, çevresel ve halk sağlığına etkileri ile hukuki durum’ konulu bir panel düzenlenmiş.
TERÇEP, “Tarım arazilerimiz yok olmasın, havamız- suyumuz kirlenmesin, ormanlarımız yeşil kalsın” sloganıyla çevre sorunlarına duyarlı herkesi bu panele çağırıyor.
Dün CHP’nin milletvekili aday adaylarından Neslihan Hancıoğlu’ndan bir mesaj aldım. Neslihan Hanım beni panele destek olmaya davet etmiş.
Çevre bilinci ve duyarlılığı için Neslihan Hanıma teşekkür ederim. Ve aynı duyarlılığı AK Partili ve MHP’li dostlarımdan da beklediğimi sözlerime eklemek isterim.
Diren Terme.
Samsun sizinle.