bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Samsun’da Sanayi De Göç Veriyor
Yazarlar // 16 Şubat 2016 Salı 00:00

Ragıp GÖKER

Elverenler Derneği (ELVİNDER)’in bir organizasyonu olan ‘Kadın Liderler Akademisi’ konulu toplantıda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, kadınlara ‘‘İş kurun’’ diye çağrıda bulunmuş.
Ve fakat
Samsun’da iş kurana veya iş kurmak isteyene kolaylık sağlandığını söylemek mümkün değil.
Küçük atölyelere belki o imkan tanınıyor olabilir ama küçük işletmeler, Samsun’un kalkınmasını sağlayamayacağı da bilinir.
Kalkınmanın gerçekleşebilmesi için büyük işletmelerin olması lazım.
Bizim sanayimizde de büyük işletmeler var ama sayıları bir elin parmaklarını geçmiyor maalesef.
Bu işletmelerden biri Yeşilyurt Demir Çelik’tir.
Allah nazardan saklasın, Cemal Abi’nin Yeşilyurt firması, demir çelik sektöründe ülkemizde hatırı sayılır kuruluşlarındandır.
İSO’nun geleneksel olarak her yıl açıkladığı 500 büyük sanayi kuruluşu arasında her yıl, ilk yüz arasındaki yerini alır maşallah.
Bir diğer büyük firmamız da Samsun Makine Sanayi (SMS)’dir.
Bir halk iştiraki olarak 1967 yılında kurulmuş olmasına rağmen daha sonra Bafralı Aydıner Gurubunun bünyesine girmiş olan Samsun Makine Sanayi, Samsun Organize Sanayi Bölgesinde petrol ve su tesisleri için devasa büyüklükte vana ve pompa üretir.
SMS’nin bir özelliği daha var.
Firma, vana ve pompanın yanı sıra 2002 yılından bu yana düktil boru üretimi de yaparak, bu sektörün öncü ve büyük kuruluşlarından biri olmuştur.
Samsun Makine Sanayi, Samsun OSB’de 100 dönümü kapalı alan olmak üzere toplam 200 dönüm alan üzerinde faaliyet gösteriyor.
Fabrikanın kurulu olduğu bu alan, hem boru, hem pompa ve vana, hem de depolama için yererli olmuyordu.
Aydıner Gurubu, bir süredir Samsun’da üretim alanlarını genişletebilecekleri bir arazi aradılar ama arsa talebine yanıt, Samsun’dan değil, Adana’dan geldi.
Adanalı yöneticiler, Samsunlu Samsun Makine Sanayi firması için 550 dönüm arsa üretmeyi başarmış.
Şimdilik 54 dönüm kapalı alanda kurulan fabrikanın ihtiyaca göre daha sonra genişleyebileceği ve 550 dönümlük alanın büyük bir bölümünü kaplayabileceği biliniyor.
Samsun Makine Sanayi, birkaç ay sonra Samsun’daki tesisin boru üretimi yapılan bölümünü Adana’ya taşıyacak.
Kadınlara Samsun’da iş kurmaları için yapılan çağrı, ilk etapta kulağa hoş geliyor ama gerçekler ise daha farklı oluyor maalesef.
Geçmişte bazı iş adamlarımız, fabrikalarını Çorum’da kurdukları için çok eleştirilmişti. Ama Çorum’un efsane belediye Başkanı olarak bilinen rahmetli Turan Kılıççıoğu, iş adamlarına her türlü yardımı yapıyor, fabrikaların Çorum’da kurulmasını teşvik edebilmek için sanayi tesislerinin hafriyatının bile belediye tarafından yapılmasını sağlıyordu.
Samsun’u yönetenler bunu başaramadı maalesef.
Bırakınız altyapının ücretsiz olarak hazırlanmasını, sanayicilere yeterli miktarda arsa bile üretemediğimiz için şu sıralar, kurulu tesislerimizi bile kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz.

Düktil Boru Nedir:
Düktil döküm, dökme demirlerin korozyona dayanım, aşınma direnci, işlenebilirlik ve yorulma mukavemeti gibi üstün özelliklerine, çekme dayanımı, darbe direnci ve uzama kabiliyetini de eklemektedir. Bu nedenle düktil döküm, boru başta olmak üzere bütün altyapı ekipmanları için uygun seçenektir