bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Samsun'da İş Dünyasının Gündemi
Yazarlar // 22 Aralık 2017 Cuma 20:54

Ragıp GÖKER

İki gün önce Yelken Kulüp’te katıldığım kısa adı  (SAMSİAD)  olan Samsun Sanayici ve İşadamları Derneğinin, Dünya Gazetesiyle birlikte düzenledikleri toplantıda, Samsun iş dünyasının gündemiyle, geçen hafta açıklanan büyüme rakamlarının tartışıldı.
Toplantıya, Dünya Gazetesi Yayın Koordinatörü Talip Aktaş’la gazetenin yazarlarından Rüştü Bozkurt ve Samsun iş dünyasını temsilen Cemal Yeşilyurt konuşmacı olarak katıldılar.
Toplantının gündemi, rakamlarının ekonomimiz için ne anlama geldiği ve iş dünyasının gerçek gündemi ne olmalı gibi bir konu üzerine kurgulanmıştı ama söz dönüp dolaşıp, yerli araba üretimi Samsun’da yapılabilir mi tartışmasına dönüştü.
Samsun’un bunu tartışmakta geç kaldığını düşünmekle birlikte, yerli arabanın pekala Samsun’da üretilebileceğini ancak, bu yatırımı çekebilmek için hazırlanmış kapsamlı bir planımızın olmadığını düşünüyorum.
Yer tespiti elbette önemlidir ama bu işe milyarlarca dolar yatıracak olan beş firmaya, üretimin Samsun’da yapmaları halinde, bunun yatırımcılara sağlayacağı faydaları, detaylı bir şekilde anlatmayı henüz denemedik bile.
Şu an yaptığımız sadece, Samsun halkına bu yatırımı istediğimizi anlatmaktan ibarettir.
Lafla peynir gemisinin yürümeyeceğini bilmeliyiz aslında.
Neyse biz, SAMSİAD Başkanı Hüseyin Yalgın’ın, Samsun’un yeni yatırımlar yapmaya mecbur bir şehir olduğunu söyleyerek açtığı toplantıda konuşmacıların ne dediklerine odaklanalım.
Konuşmacılardan Talip Aktaş, yüzde 11.1 olarak açıklanan üçüncü çeyrek büyüme rakamlarının, sürdürülebilir bir büyüme olmadığını bildirdi.
Her yıl 300-350 bin dolayında insanın istihdama katıldığı ülkemizde, büyümenin sürdürülebilmesi gerektiğine vurgu yapan Aktaş, sanayide büyüme izlenemediği gerçeğinin de altını çizdi.
Toplantıya, Samsun’da İş İnsanlarının Evrensel Gündemi konulu bir sunumla katılan Rüştü Bozkurt ise, Dünyanın hızla değiştiği günümüzde çarenin henüz tükenmediğini, bu nedenle enseyi karartmanın gerekmediğini söyledi.
Konuşması sırasında sık sık Endüstri 4.0 kavramının getireceği değişiklere atıfta bulunan Bozkurt, kendi kendini sorgulamayan ve denetlemeyenlerin büyük değişime ayak uyduramayacaklarını iddia etti.
Bozkurt ayrıca, endüstri 4.0’la birlikte büyük değişimin yaşanacağı dünyamızda, bilgili ve bir biriyle temas halinde olmayan halkların geleceğinin de olamayacağına dikkati çekti.
Toplantıda Samsun İş Dünyasını temsilen konuşan Cemal Yeşilyurt ise,  Samsun ekonomisinin, şehre ilk defa geldiği 32 yıl öncesiyle, aynı kalmasından duyduğu üzüntüyü belirterek başladığı konuşmasını, ekonomik büyümenin beş ana başlık altında sunduğu öngörülerinizin yerine getirilmesiyle gerçekleşeceğini açıkladı.
Şöyle ki:
1- Milli menfaatleri, siyasetin önüne geçirebilirsek!
2- Ahlaki değerleri makam ve koltuk sevdasının önüne geçirebilirsek!
3- Ekonomide ve millet menfaatlerini, bütün menfaatlerin önüne geçirebilirsek!
4- Yatırımlarımızın hangisini dünya ile yarıştırabilirim tarzına dönüştürebilirsek!
5- Her şeyi, ‘‘dış baskıdır’’ diyerek, kendi hatalarımızı affettirmeye çalışmak yerine, iç huzuru sağlarsak…!
Bir iş adamı bakışı.
Basit ama etkili.