bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Samsun'da 'Gettolar' Kurulmasın
Yazarlar // 30 Temmuz 2021 Cuma 00:43

İsmail BAŞARAN

Getto kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. Getto, Fransızca dilinden Türkçe'mize geçmiştir. TDK'ye göre getto kelimesi anlamı şu şekildedir:

Avrupa ülkelerinde Yahudilerin gönüllü olarak veya zorlanarak yerleştirildikleri ve her türlü gereksinimini başka yere gitmeden karşılayabildikleri mahalle anlamı taşır. Samsun’da da gettolar oluştu, ancak kendiliğinden oldu bu, kimse zorlanarak kentin orasında burasında oturacaksınız diye zorlanmadı. Gelenler kendileri bir arada konuşlanmak için seçtiler sokakları ve mahalleleri.

Samsun’da da kendiliğinden oluşmuş gettolar vardır. Bu gettoların büyük bölümü de İlkadım ilçesinde toplanmaktadir. Özellikle de çiftlik caddesinin kuzeyi ve güneyinde Iraklılar ve Suriyeliler yer almaktadır. Gelenlerin ve konuk denilen yabancıların oluşturdukları bu alanlara getto demek de mümkündür. Ancak Samsun’da yerleşim konusunda zorlamak yoktur ve yabancılar kendi istekleriyle oturacakları yerleri seçmektedirler. Bu konuda belediyelere de görevler düşmektedir. Her ne kadar yabancıların entegre olmaladı isteniyorsa da bazı olumsuzlukları yaşamak kaçınılmazdır.

Getto sadece azınlık bir grubun oturduğu ya da barındığı yer ve yaşam biçimi anlamı taşımamaktadır.Sadece mekan farklılığını düşünmemek gerekir ki asıl üzerinde durulması gereken konu, mekanla birlikte ideolojik ve kültürel farklılığı da gözden kaçırmamak gerekir.

Hatta aşı kartını taşımak da şart olmalı artık, çünkü kimin aşılı kimin aşısız olduğu belli değil. Aşı kartı derken sadece yabancıları değil yerlileri ve Türk Vatandaşlarını da içermelidir. Aşı olanlar da var aşı karşıtı olanlar da. Aşı karşıtı olanlar, eğer temasta olduğunuz birisi hastalık kaparsa ve bu hastalığı da aşı olmadığınız için sizden kaptığını öğrenirseniz üzülmeyecekmisiniz? Yoksa  geçip gidecek misiniz? Aşı karşıtı olup da salgını bulaştıranlara “siz halk düşmanı mısınız yoksa insanlık düşmanımı” diye sormak gerekiyor.

Yeni göçerler geliyor Türkiye'ye. Daha önce gelenler geçici koruma altına alındılar ancak yerleşik düzene de geçtiler. Yeni gelenler de zamanla kalıcı olacaklar ve yerleşik düzene gelecekler mi?

Afganistan’dan kaçıp gelenlere bakıyorum da hepsi bir orduda savaşacak tipler, kısaca ülkelerinde savaşmaktan kaçıyorlar. Türkiye’de milis gücü mü oluşturacaklar, bu kadar yabancı artık fazla geliyor. Çoğu kendi kanunlarına göre yaşıyorlar, oysa Türkiye’de bu ülkenin kanunlarına göre yaşamaları gerekir.

Samsun’da gettolar kurulmasın diye başladım ya aklıma takılan soru şu: Bu yabancılar kendi gettolarını kurarlar ve endi aralarında güçlü olduklarını kanıtlamak için suça bulaşanlar  olursa ne yapılacak? Herhangi bir suça karışanlar olursa sınır dışı edilecekler mi? Bu sorunun yanıtının verilmesi gerekir, aksi durumda Türkiye’de vatandaşların çeşitli şekilde silahlanmalarının önüne geçmek de zorlaşır. Bunun sonucunda neler olur düşünmek bile korkutuyor.

 

ATAKUM’DAN BİR  İYİ ÖRNEK

Samsun'un Atakum İlçesi'nde yaşayan öğrenci Aleyna, sosyal medya hesabından

Atakum Belediyesi'ni etiketleyerek, kendisinin yaptığı el emeği ürünlerini tahsis edilecek tezgahta satmak, harçlığını çıkarmak ve kirasını ödemek istediğini belirtti.

Aleyna mesajında; "Sayın Atakum Belediyesi, öğrenciyim kendim el yapımı takılarımı pazarda satıp harçlığımı çıkarmak istiyorum fakat Pazar tezgah kirası bile o kadar pahalı ki çıkmam imkansız. En azından kira ücretini çıkarabilene kadar satış yapmama izin verilse devamında yasal devam etsem benim içim mükemmel olur. Lütfen yardımcı olun" yazdı.

Ve bu istek karşılıksız kalmadı. Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci bu isteğe karşılık verdi. Şimdi bu kardeşimiz geçimini kolaylaştırmış oldu. Diğer belediyelere de örmek olundu böylelikle.

 

GÜNÜN SÖZÜ

Akıl noksanlığı iki türlüdür. Biri delilik, diğeri cahilliktir. (Eflatun)