bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Samsun'da Chp'nin Emekçiye Bakışı
Yazarlar // 11 Mayıs 2016 Çarşamba 00:00

Ragıp GÖKER

Önceki Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül’ün ’Emeğin istismarı, insan onuruna yakışmayan durumların doğmasına ve çalışma barışının bozulmasına neden olur’ gerekçesiyle, iade ettiği ‘Kiralık İşçi’ yasası, bazı eklemelerle TBMM’de kabul edilince, CHP’nin Samsun’daki il ve ilçe yöneticilerinin gazetelere açıklama yağdıracağını düşünmüştüm.
Ama tek bir açıklama gelmedi.
Yani bir anlamda ‘dağ fare doğurdu’.
Ve fakat
Bu durum bende hayal kırıklığı yaratmadı.
Bunun da bir sebebi var elbette
Eski İl Başkanı Dinçer Soylu zamanında işe alınan ama Tufan Akçagöz yönetimi sırasında da hizmetli olarak çalışan Yılmaz Yükselen adlı kişi, sigortasız çalıştırıldığı için işten ayrılmış, ardından da İl Çalışma Müdürlüğüne giderek ‘’Beni köle gibi çalıştırdılar’’ diyerek, CHP’yi şikayet etmiş.
Şikayet üzerine İş Müfettişleri CHP İl örgütüne baskın yaparak denetim yapmışlar.
İşten ayrıldığı için denetim sırasında İl binasında bulunmayan Yılmaz Yükselen’in daha sonra çalışma müdürlüğünde ifadesi alınmış.
Bir başka tuhaflık da İlkadım İlçe örgütünde yaşanmıştı.
Fatih Türkel Başkanlığındaki ilçe yönetimi, Arzu Sabuncu döneminde işe alınan Kübra Sarıgöl adlı çalışanı işten çıkarmış ama Kübra Sarıgöl’e tazminatının tamamı ödenmemişti.
CHP’nin, gerek kadro bekleyen taşeron işçilerin yaşadıkları hayal kırıklığı ve gerekse son çıkan ‘kiralık işçi yasası’ konusunda duyarlı olması beklenir.
Ama muhteremlerden çıt çıkmıyor, bunun il ve ilçede yaşanan bu sıkıntılardan kaynaklandığını anlamak için kahin olmaya da gerek yok sanırım.
Öyle ya CHP’nin İl Başkanı Tufan Akçagöz veya İlkadım İlçe Başkanı Fatih Türkel'den her hangi biri  ‘’Ey AKP, emekçileri sömürme’’ dese mesela, ‘’Tencere dibin kara, seninki benden kara’’ diye cevap alacakları muhakkak.
Solcular için ‘Emek en yüce değer’ olarak bilinir ve öyle kabul edilir.
Türkiye’de işçiler, Rahmetli Başbakanlardan Bülent Ecevit’in Çalışma Bakanı olduğu dönemde sendikalı olma hakkını kazandı ve bu hak 1961 anayasasında teminat altına alındı.
Ama Türkiye 12 Eylül darbesinden bu yana hızla sendikasızlaşıyor.
Bunun için de taşeronluk sistemi kullanılıyor.
Kamu kurumları bile birçok işini ‘hizmet alımı’ adı altında taşerona yaptırıyor.
Hükümetin taşeronu kaldıracağını söylemesi Türkiye’de çalışma dünyasında büyük heyecan dalgası oluşturdu.
Ve fakat
Taşeron işçilerinin  ’Özel Sözleşmeli Personel’ yapılacağı yolundaki açıklama, sistemin evrim geçirerek devam edeceğini işaret ediyordu.
CHP Samsun il Başkanı Tufan Akçagöz’ün, 1 Mayıs nedeniyle Tes-İş Sendikasını ziyareti sırasında Sendika Başkanı Nakif Yılmaz, ‘’Hak ve emek mücadelesinde yanımızda olduğunuz için teşekkür ediyoruz. Hep birlikte, daha çok çalışmalı ve hak olarak hedeflediğimiz ne varsa, mutlaka kazanmalıyız ve kazanacağız” demiş.
Sendikalar, çalışanların haklarını korumak için verdikleri mücadele sırasında en çok CHP’nin desteğine ihtiyaç duyacaktır.
Partide çalıştırdıklarına köle muamelesi yapmaktan sabıkalı olmanın eşiğindeki parti yöneticilerinin, sendikalara vereceği destek ne kadar inandırıcı olur?
Ona da siz karar verin.