bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Samsun’a Yüksek Teknoloji Enstitüsü
Yazarlar // 16 Aralık 2017 Cumartesi 06:19

Ragıp GÖKER

FETÖ’den kapatılan Başarı Üniversitesi’nin kampüsüne butik özellikli bir teknik üniversite kurulmasını önermiştik.
Bu önerimizi destekleyenler çoğunluktaydı ama karşı çıkanlar olduğunu görünce önceleri bunu anlamakta zorlanmıştım.
Her ile üniversite kuruluyor biliyorsunuz.
Gençlerimizin eğitim almaları önemlidir ama eğitimin niteliği daha da önemli olmalıdır.
Karşı çıkanların bir kısmı, her ile üniversite kurarak eğitimde kalitenin düştüğü görüşünü savunurken ayrıca, Samsun’da ikinci bir devlet üniversitesi kurulması halinde ÖMÜ bünyesindeki mühendislik fakültelerinin, kurulacak teknik üniversiteye katılacak olması nedeniyle ÖMÜ’nün de, güç kaybedeceğine inanıyor.
Ali Rıza Malkoç adlı bir Samsunlu ise, BİMER üzerinden Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bir yazı göndererek, Samsun’a İleri teknoloji Üniversitesi kurulmasını istemiş.
Bir tür teknik üniversite yani.
Bakanlık, hemşerimizin bu önerisini dikkate alır mı bilmem fikirlerine önem verdiğim, Embiya Sancak, teknik üniversiteden öte ileri teknoloji enstitüsü kurmanın daha isabetli olacağını söylüyor.
Samsunlu Mimar Burhan Taneri de, bu fikrin desteklenmesi gerektiğini düşünüyor.
Başarı’nın kampüsünde Yüksek Teknoloji Enstitüsü kurulması fikrine sıcak bakacağını düşündüğüm biri daha var.
O da, önceki gün yayınlanan ‘Yıl biterken, Samsun ekonomisi başlıklı’ yazıma yorum yapan İnşaat Yüksek Mühendisi Hasan Koç’tur.
Eğitimini Almanya’da tamamlamış olan Hasan Koç’u, aynı köyde doğmuş olmamız nedeniyle çocukluğumdan beri tanırım ama Samsunlular onu,  80’li yıllarda gençlerimizi bilgisayarla ve bilgisayar teknikleriyle tanıştıran kişi olarak bilir.
Birbirinin tamamlayıcısı olan sistemlerin, alternatif gibi gösterilmesiyle, sistemlerin gelişiminin de bilinçsizce engellendiğini belirtiyor Hasan Koç.
Çok boyutlu bilimsel ve teknik ilkelere bağlı, sistemler kurulurken, 100 yıllık projeksiyonlara bağlı sistem geliştirme programlarının tasarlanması gerektiğine inandığını da söyleyen Koç,’’bilimsel ve teknik verilere dayanmadan rastgele serpiştirilen ve çoğu kere de politik çıkarlara göre şekillenen yatırımlar; hem kaynakları tüketir, hem de çözüm sanılırken farkında olmadan çok sayıda sorun oluşturarak, daha sonraki çözümleri çok zor duruma sokar. En kötüsü yapboza döner’’ diyor.
Samsun, hatta Karadeniz bölgesinde yaşayanların önce bilgiye, bilime ve teknolojiye değer verilmesi gerektiğini öğrenmesi gerektiğini de belirten Hasan Koç, bilgi üretilmeden teknolojinin de üretilemeyeceğini, teknoloji üretilmeden sanayileşmenin de mümkün olmadığını iddia ediyor.
Endüstri 4.0 aşamasının gündemde olduğu günümüzde aslında bilgi çağı olarak bilinen zamanı aşıyoruz.
Önümüzdeki 10 yıl içinde analitik düşünmek bile yeterli olmayacak.
Bilgiye doğru ve hızlı biçimde ulaşmazsak, bugün faaliyette olan birçok işletmeyi koruyamayacağız.
ÖMÜ yönetimi, Başarı’nın kampüsünü nasıl değerlendireceğine henüz karar verememiş gibi görünüyor.
Önlerinde iki seçenek var şimdi.
Biri, butik özellikli teknik üniversitedir.
İkinci seçenek ise ileri teknoloji enstitüsüdür.
OMÜ hangi öneriye sıcak bakar bilmiyorum ama o kampüs, bu iki seçenekten biri için kullanılmalıdır.