bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Samsun'a Atılan Son Kazık
Yazarlar // 20 Haziran 2017 Salı 10:16

Ragıp GÖKER

Samsun teşvik konusunda bir kazık daha yedi.
Kazığın acı veren tarafı da, buna Samsun milletvekillerinin bilerek, ya da bilmeyerek yardım etmesidir.
Trabzon ve Zonguldak’ın KHK ile Sağlık Endüstri Bölgesi ilan edildiği KHK görüşülürken, medikal cihazların üretimi için ‘stratejik teşvik’ uygulanması önerisinde bulunan MHP Milletvekili ve Gurup Başkan Vekili Erhan Usta, teklifin ret edilmesi üzerine yaşadığı hayal kırıklığını meclis kürsüsünde anlatırken ‘’Samsun milletvekilleri nerede?’’ diye soruyordu.
Geçen hafta Ankara’da,  Sağlık Bakanı, Kalkınma Bakanı, Gençlik ve Spor Bakanı, AK Parti Samsun Milletvekilleri, AK Parti Samsun İl Başkanın yanı sıra, Samsun Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı ile bir gurup sanayicinin katılımıyla Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli Başkanlığında bir toplantı yapılmıştı.
Toplantı sonunda Samsun’da üretilen tıbbi cihazlara devlet tarafından alım garantisi yapılacağı bildirilmişti.
Samsun buna çok sevindi.
Alım garantisi kararı, Trabzon ve Zonguldak’ın Sağlık Endüstri Bölgesi ilan edilmesi duyulduğunda Samsun’dan gelecek tepkileri önlemek için ağzımıza bir parmak bal çalmak için mi alındı bilmiyorum ama bunu başka türlü de izah edemiyorum
Tepkilerden, bu konuda tıbbi cihaz üreticilerinde de fikir birliği oluşmadığı anlaşılıyor. Trabzon ve Zonguldak’ta gelişsin ve kalkınsın.
Gözü olanın da, gözü çıksın ama mesele bu değil.
Samsun’un, tıbbi cihaz üretiminin yapıldığı dünyadaki üç önemli merkezden biri olduğunu bilmeyen kalmamıştır.
Buna rağmen Samsun’u bir kenara itip, Trabzon ve Zonguldak’ın Sağlık Endüstri Bölgesi ilan edilmesindeki mantığı anlayamadım.
Anlayan biri varsa bana da anlatsın.
Endüstri Bölgesi nedir?
4737 Sayılı Endüstri Bölgeleri Kanunu, Organize Sanayi Bölgeleri Kanununda değişiklik yapılmasıyla 1 Temmuz 2004 tarihinde kabul edilmiş.
Bir tür teşvik uygulaması olan Endüstri Bölgeleri Kanunu, ülke ekonomisinin gelişmesini ve teknoloji transferini sağlamak, üretim ve istihdamı artırmak, yatırımları teşvik etmek, yabancı sermaye girişini artırmak ve Türk işçilerinin tasarruflarını Türkiye’de yatırıma yönlendirmek amacıyla çıkarılmış.
MEDİKÜM için arazi bulunamadı ya hani, oysa devlet, endüstri bölgesi olarak ilan edilen araziyi kamulaştırılarak, hazine adına tescil edebiliyor. Kanun ayrıca, yatırımcılara bir bedel karşılığında, dilediği araziyi kamulaştırma yetkisi de tanıyor:
Kanuna göre, endüstri bölgelerinde yatırım yapacaklara hangi teşviklerin uygulanacağını Bakanlar Kurulu belirliyor.
Trabzon ve Zonguldak’ın Sağlık Endüstri Bölgesine alındığı KHK teklifi görüşülürken, Samsun’daki medikal ve tıbbi cihaz üretimi için stratejik teşvik uygulanmasını teklif eden MHP Samsun Milletvekili ve Gurup Başkan Vekili Erhan Usta, ülkemizde teşvik sistemini en iyi bilenlerden biridir.
Ürünlere devletin alım garantisi getirmesiyle, stratejik teşvik uygulaması arasındaki farkı da en iyi O’nun bileceğini düşünüyorum.
Erhan Bey, Hükümet ve AK Parti gurubu tarafından ret edilen teklifin detaylarını, daha önce Meclis’teki odasında yaptığımız röportajda bize de anlatmıştı.
Usta, teklifinin,  AK Parti Hükümetlerinin önerisiyle TBMM tarafından kabul edilmiş 10. Kalkınma Planının,  25 parçalı 4 önemli programın ruhuna da uygun olduğunu söylüyor.
Türkiye’nin ortalama ihracat bedeli 1,5 dolar seviyesindeyken, Samsun’daki tıbbi cihaz ihracatının ise kilogram başına bin dolar seviyesinde olduğunu belirten Erhan Usta, stratejik öneme sahip olduğuna inandığı Samsun’un medikal, biyomedikal ve tıbbi cihaz üretiminin, stratejik endüstri teşvik kapsamına alınmasıyla daha da gelişebileceğini iddia ediyor.
Usta, ‘’Samsun’da medikal OSB var’’ diyeceklerin önünü de ‘’umarım böyle bir şey söylemezsiniz, bu söyleyecekleriniz, teklifimizin yanında çok cılız kalır’’ demeyi de ihmal etmiyor.
Teklifinin siyasi olmadığının da altını ısrarla çizen Usta, kendileri tarafından hazırlanmış kalkınma planın ruhuna uygun olarak sunduğu teklifinin, yine hükümet ve AK Parti gurubu tarafından ret edilmesine şaşırdığını da söylüyor.
Erhan Usta,  umur görmüş bir devlet adamı olduğu için kibarlığı da elden bırakmıyor.
Meclis kürsüsünden ‘’Samsun Milletvekilleri nerede?’’ diye seslenirken, sözü aslında  ‘’Samsun’a atılan bu son kazığın hesabını nasıl vereceksiniz’’ demeye getiriyor.