bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Samsun Yüzüncü Yıldan Ne Anlıyor?
Yazarlar // 20 Nisan 2019 Cumartesi 12:22

Ragıp GÖKER

19 Mayıs 1919..

Bu tarih, kurtuluşumuza ilk adımın atıldığı tarihtir.

Ve ne mutlu ki, o ilk adım, bu topraklardan atıldı.

Benim..

Bizim şehrimizden.

Yani Samsun’dan.

Farkında mısınız?

Sanmıyorum.

Buna dair bir heyecan göremiyorum çünkü.

Mustafa Kemal ve O’na inanmış 18 arkadaşının, Bandırma Vapuru’yla, İstanbul’dan Samsun’a doğru yola çıktıkları 16 Mayıs’tan bir gün önce yani, 15 Mayıs’ta yani, Yunan askerleri İzmir’in işgaline başlamışlardı.

İlk Kurşun’u sıkan Hasa Tahsin’in, şahadetine rağmen, İngiliz ve diğer emperyalistlerin kışkırtmasıyla Güzel İzmir’i işgal eden şımarık Yunan, durmaya niyetli değildi.

Zaten Padişah, Sevr gibi bir utanç belgesini imzalamak zorunda kalmış.

Topraklarımızın işgali, Yunan’ın İzmir’e çıkmasıyla da sınırlı kalmamıştı.

Çanakkale’yi geçemeyen İngiliz’ler, Payitaht’ın şehri İstanbul’a ellerini, kollarını sallayarak girerlerken, Fransız’lar Antep ve Maraş’a, İtalyanlar da Antalya ve çevresine el koymuşlardı.

Ordularımız dağıtılmıştı.

Ama zamanın İngiltere Başbakanı Lloyd George’un ‘’Arkadaşlar, yüzyıllar nadir olarak dahi yetiştirir. Şu talihsizliğimize bakın ki o büyük dahi çağımızda Türk Milleti'ne nasip oldu.’’ gediği gibi, bu milletin, topraklarının düşman çizmesine çiğnetmeyi kabul etmeyeceğini bilen Mustafa Kemal gibi bir kahramanı vardı.

19 Mayıs 1919’da, Tütün İskelesine yanaşan Bandırma Vapuru’ndan Samsun’a çıkan Mustafa Kemal, Amasya Tamimi’nde  ‘Milletin İstiklalini, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır’ diye tarihe not düşen Mustafa Kemal, ulusumuzun kurtuluş savaşını da başlatmış oluyordu.

Bu nedenle tarihimizin en önemli günlerinden biridir 19 Mayıs.

Kendisini milletine adamış O Büyük Kahraman, daha sonraları kurtuluşumuza ilk adımın atıldığı bu tarihi kendisinin doğum günü olarak da ilan etmiş.

Atatürk’ün Şehri olarak anılma nedenimiz de budur.

Kurtaran Şehir diyenlerde var ama kurtuluşumuzun şehridir Samsun.

Bir aydan kısa bir süre sonra 19 Mayıs’ın yüzüncü yılı kutlanacak.

Seçim tartışmalarıyla boğuşurken, bu büyük günün anlam ve önemini unutmuş gibiyiz.

Kendine gel Samsun.

Mustafa Kemal ve O’na inanmış 18 diğer kahraman, yüz yıl önce bindikleri bandırma Vapuru ile Samsun’a gelirken, amaçları turistik gezi yapmak değildi.

Bunu unutma.