bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Samsun Yoksullaşıyor mu?
Yazarlar // 9 Aralık 2021 Perşembe 18:32

İsmail BAŞARAN

Kim ne derse desin. Kim hangi rakamlarla oynarsa oynasın. Gerçek işte bu: Türk insanı günden güne yoksullaşıyor.

Belki bunun aksini anlatmak isteyecekler çıkabilir. Veya “bizim iktidarımızda” diye başlayıp devamını getirecekler de. Ancak bunların hiç birisi Türk insanının günden güne yoksullaştırıldığı gerçeğini gizleyemez.

Bu yoksullaşma girdabı içinde Samsun halkı da Büyükşehir Belediyesi’nin yapmak için başladığı ve sonrasında yarım bıraktığı hizmetlere harcanan paralarla kendi topuğuna sıkıyor adeta ve hizmet üretecek para bulmakta zorlanıyor.

Bunlardan birisine tanık oldum. Evimin bulunduğu sokakta betonlama başladı, bunun için de haliyle kaldırımlar toplandı. O kaldırımların yerine betonlar döküldü. Ancak, betonlama işlemi durduruldu söylentileri çıktı şimdi de. Durduruldu mu durdurulmadı mı bilmiyorum, bildiğim o bölgede çalışmaları olmadığı. Kısaca sokakta yarı yarıya kapanma var, araç trafiği yok, betonlama da yok, kaldırım da yapılmıyor. Madem tamamlanmayacaktı, neden başlandı. Madem vatandaşın vergileriyle oluşan Büyükşehir Belediye bütçesinden neden paralar harcandı?

Samsun Büyükşehir Belediyesi’ni yönetenler ne olur planlamadan işler yapmayın ve vatandaşın paralarını boşuna harcamış olmayın.  Bu nasıl bir belediyeciliktir anlamak mümkün değil, insanlar bu paraları kolay kazanmıyor ve zorluklarla kazandıklarının vergileri Belediye tarafından boşa harcanıyor. Oysa boşa harcanan paralarla çok daha iyi hizmetler yapılabilirdi, Büyükşehir Belediyesi garip gurebaya yardım edebilirdi, geçim sıkıntısı içindeki yoksulları sevindirebilirdi, bunları yapmıyor.

Önce ortaya bir söz atılıyor, hizmet yapılacakmış gibi söylentiler çıkarılıyor, orası yıkılacak burası yıkılacak yerine yenileri yapılacak deniliyor, hiçbirisi olmuyor.

Türk insanı yoksullaşıyor da Samsun yoksullaşmıyor mu, elbette yoksullaşıyor. Samsun’da son zamanlarda üretime dayalı yatırımlar var mı? Çalışan işçi sayısı artıyor mu azalıyor mu? Çalışanların büyük bölümü asgari ücret mi alıyor yoksa gelir düzeyleri yüksek mi?

Şimdi ücretler belirlenecek ya, asgari ücret ve emekli dul ve yetim maaşlarına neden yeterince zam yapılmıyor?

İktidar bu konuyu iyi düşünmeli ve işçi ile emeklilerin istedikleri maaşları hemen vermelidir. Aksi durumda hem seçimler hem de iktidarda kalma süresi tehlikeye girecektir. İşçi, memur ve emekli maaşlarına yapılacak zammın yeterli olmaması durumunda olacak olan, işsizliğin artmasıdır. İşveren tesisini çalıştıramadıkça işçi çıkaracak, çıkan işçiler işsizler ordusuna katılacaktır. Sonrasında da istenmeyen olayların önü alınamayacaktır. Bugün kimse sesini çıkaramıyorsa iktidar tarafından vatandaşa uygulanan baskılardandır. Ancak bu baskılar gün gelip İktidarı da zorlayacaktır, unutulmamalıdır.

Bumerang nedir, akasya, okaliptüs gibi sert ağaçların geniş çatallı dallarından yontulup kılıç keskinliği verilmiş kıvrık bir sopa biçiminde, atıldığı yere geri dönebilen, eski Mısırlıların, Hindistan’da kimi yerlerdeki halkın ve genellikle Avustralya yerlilerinin kullandığı bir av aracı, bir tür silahtır.

Bugün vatandaşı geçinemez duruma getirenler, yarın geçinemez durumdaki vatandaşın geçinebilmek için neler yapabileceğini düşünmelidir.  Vatandaşı geçim zorluğu içine itenler, bumerangın bir gün kendilerini de vuracağını unutmamalıdır.

 

GÜNÜN SÖZÜ

Zenginliği olmayan adamı, adamlığı olmayan zengine yeğ tutarım. (Plutarch)