bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Samsun' un potansiyeli
Yazarlar // 30 Mayıs 2013 Perşembe 14:54

Ragıp GÖKER

     Valimiz Hüseyin Aksoy,Ankara' da bir araya geldiğiSamsunbürokratlarıyla toplantıda,Samsun' un dününü ve bügününü konuşmuşlar.

     Vali Bey, toplantı sonrasında iki önemli söz söylemiş. Birisi Samsun Samsun' a çok önemli hizmetlerin geldiği şeklindedir Sözümüz ve bu konuda yapacağımız eleştiri doğrudan kendisine olmamakla birlikte Vali Bey' in görüşüne katılmadığımızı sözün hemen başında söylemeliyim.

      İki Otel yatırımıyla iki AVM' nin yapılması ise kastedilen bunlara katılmamız elbetteki mümkün değildir.

      Son yıllaradaki tek önemli yatırım Lojistik Köy Projesidir, onun daSamsun' ne kazandıracağı henüz net değildir.

      Hipodorm Samsun' a 45  Km uzaktaki Karaköy Harasına yapılacak,  Onun da Samsun' ne katkı vereceğini merak ederim. Sağlık OSB için de Tekkeköy civarında yer bulunamamış, 19 Mayis ilçesine gönderilmeleri kararlaştırılmıştır. Tıbbi cihaz üreticilrine ve diğer medikalcilere sorun bakalım bu karardan ne kadar memnunlar.

       İktidara mensup siyasetçilerimizin bir zamanlsr övünç kaynağı olan Samsun Tersanesi de tam bir fiyaskodur. Tersane gerçeği günümüzde yoğun bir çaba ile unutturulmaya çalışılmakadır.

       Doğrudur, biz bir çivi çakanın kulu ve kölesi olmaya razıyız.

       Ve fakat

       Çivi doğru yere çakılmalıdır.

       Vali Beyin söylediği ikinci söz çok önemli bir tespit aslında.Samsun' un potansilelini kullanamadığını söylemiş Sayın Valimiz.

       Doğrudur, potansiyelimiz var ve biz bunu kullanamıyoruz. Yeni bir tespitte değildir aslında bu. Ben 35 yılı aşkındır gazetecilik ederim ve bu konu her dönemde konuşulur.

       Potansiyeliimizi harekete geçirebilmek adına en hareketli dönemimiz de 90' lı yılların ilk yarısı olmuştur. Samsiad mesela o dönemde kuruldu. Kanunla kurulan ve kanunla korunan Samsun Ticaret ve Sanayi Odasının,Samsun' un sorunlarını dile getirmede ve çözüm üretmede yetersiz kaldığını düşünen bir gurup sanayici ve İşadamı tarafındanSamsiad kuruldu o yıllarda.

       Rahmetli Adnan Sakoğlu STSO Başkanıydı ve şiddetle muhaleet ediyordu bu oluşuma. Başlangıçta bir gurup gençti kurucuları ama yönetimine daha sonraları Adnan Yücel, Fahetttin Ulusoy, Özdemir Erol, Orhan Cazgır, Mehsmet Ali Saka, Mazhar Başoğlu gibi Samsun' un bildiği ve tanıdığı isimler gelmişti.

     TSO' nun çalışmadığını ve istese bile kanunla korunduğu için çalışamayacağını iddia ediyorlardı.

     Peş peşe proje üdetildi o dönemde.

     Samsiad' ın en göze batan isimleri Orhan Cazgır ve Fahrettin Ulusoy' du.

Orhan Cazgır uzaklaştırıldı, Samsiad' la ilişkisi kesildi yani. Fahrettin Abi ise daha sonra TSO' nun meclisine girdi,görev falan alınca da TSO yönetimlerini başarılı bulmaya başladı.

      O yıllardan aklımda kalan önemli bir not da şudur:

      Adnan Sakoğlu ile Ticaret Borsası Başkanı Recep Sipahi dargındılar ve bu durum zamanın Valisi Yüksel Çavuşoğlu' nun pek canını sıkıyordu. Vali Bey bir gün bana "Bu iki Başkanı Papa seçiminde olduğu gibi bir odaya kapatsam ve barıştıklarını öğrenmemiz için de bacadan duman salmalarını mı beklesem" diyerek yakınmada bulunmuştu.

     Öylesine hareketli günlerdi. Bu hareketlilik yinedeSamsun' u ileriye taşımaya yetmemişti.

      Vali Hüseyin Aksoy haklıdır. Samsun potansiyelini kullanamıyor. Bu durum Kamu yatırımlarından aldığımız payla ölçecek olursak eğer  bundan dört beş yıl önce altın dönemimizi yaşamış olduğumuzu söyleyebiliriz. O dönmlerdeki gayret bizi kamudan alınan pay sıralamasında altıncı sıraya kadar taşımış ama son üç yılda yine 24. sıraya kadar gerilemişiz.

      Buradan Samsun Ticaret ve Sanayi Odası yönetimini  bu son seçimden önce gelmiş geçmiş en başarılı yönetim olduğunu söyleyen Fahrettin Ulusoy' a da bir sözüm olacak.

       "Fahettin Abi, rakamlar senin söylediğini doğrulamıyor"

       Bu bilgileri nereden aldığımı da sual edersen eğer söyleyeyim. TSO' nun hazırlattığı İktisadi rapordan aldım ki bu bilgiler TSO' nun intsrnet sitesine de yüklenmiş zaten.