bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Samsun Sel Bölgesinde
Yazarlar // 18 Ağustos 2021 Çarşamba 08:21

İsmail BAŞARAN

Orta Karadeniz Bölgesindeki yağışların oluşturduğu seller nedeniyle can ve mal kayıpları yaşanıyor. Can kayıplarının ne kadar olduğu konusunda henüz tam bir açıklama yapılamıyor. Maddi hasarın ise rakam olarak telaffuz edilmesi bile zor. Esnaf ve küçük sanayici bitmiş durumda görünüyor, ancak henüz nasıl bir yardım alabileceklerini mal kayıplarının nasıl karşılanacağını bilmiyorlar. Kısaca bu kadar acıdan sonra bölgede bir de belirsizlik can yakıyor.

Samsun belediyeleri Samsun sivil toplum kuruluşları özellikle de Samsun Kızılay sel bölgesindeki çalışmalarıyla takdir topluyor. Orada gitmenin amacının takdir toplamak olmadığını herkes biliyor önemli olan acıyı paylaşmak ve yardım edebilmek. Samsun belediyelerinin sadece araç gereç yardımları yok, Başkanların büyük bölümü de vatandaşın dertleriyle dertleşmek ve taşın altına ellerini sokabilmek amacıyla bölgedeler. Hem yapabileceklerini hem de moralleri yüksek tutmanın savaşını veriyorlar. Karadenizli, yine ne kadar yardımlaşma duygusu taşıdığını gösterdi, aslında sadece Karadenizli değil Türk milleti de yardımlarını bölgeye ulaştırıyor.

Bu yardımlaşma önemlidir, ancak önemli olan afete maruz kalınmasının önüne planlamalarla geçebilmektir. Bunun bölgede yapılamadığı sonuçlar olarak görülmüştür. Yine ateş düştüğü yeri yakmıştır.

Bu plansız yapılaşmaya izin verenler bunun hesabını vermeyecekler mi? Aslında bu salgınlara suyun önüne geçilmesi sonucu yol açanlardan hesap sorulmalıdır. Ancak böyle bir hesap sorulamayacaktır bunun da farkındayım. Yine olan vatandaşa olacak, yine “ölen ölür kalan sağlar bizimdir” düşüncesinden dönülmeyecektir.

Samsunlular hatırlarlar bir ara derelerin kenarlarında evler yıkılmış el sularına kapılan insanlar olmuştu. Sonuç ne oldu, evleri yıkılanlara yardım edildi mi, büyük ölçüde hayır. Sadece Samsun’un ortasından geçen derenin kenarlarına yine konutlar yapıldı.

Samsun sel bölgesinde evet, ancak hiç önlem alınıyor mu alınmıyor. Çiftlik Caddesinin kanalları değiştirildi üzerine asfalt döküldü. Peki, suların tahliyesi için kanallar yeterli mi? Ciddi bir yağmurda Samsun’un büyük bölümünde de benzeri su baskınlarının yaşanması kaçınılmazdır. Samsun'daki şehir plancıları son yapılan yol ve kanal çalışmaları hakkında ne düşünüyorlar, olumsuz gelişmeleri vatandaşla paylaşıyorlar mı, ben farkında bile değilim. Samsun’da yağacak bir sağanak yağmurda suların denizle buluşabilmesi için önlemler alınmış mı, bilen var mı? Bırakın şiddetli yağışı hafif bir yağmurda bile cadde ve sokakların çoğunda sel suları birikintileri oluşuyor. O zaman ne yapılmalı diye düşünmenin ve düşünceleri hayata geçirmenin tam zamanı. Kimse tabi afet deyip geçmesin. Bu seller tabi afet değil, şehir planlamasının yapılamamasının doğal sonucudur.

SELİN UNUTTURDUĞU

Sel oldu can ve mal kayıpları var, İktidar ve Muhalefet bölgeye odaklandı ancak bu arada çocuklarımızın geleceği unutuldu.

Yüz yüze eğitimin uygulanmasının hangi aşamada olduğu düşünülüyor belki ancak bir sonuca varılamıyor. Veliler, hem salgının okullarda nasıl önleneceğinden hem de öğrencilerin okula gidip gidemeyeceğinden habersiz durumdalar. Özellikle de taşımalı eğitim verilen bölgelerde öğrenciler okullara nasıl gidebilecekler bu konunun da belli olması bekleniyor.


GÜNÜN SÖZÜ

İnsanlar dürüst olduğunda, yasalar gereksizdir. İnsanlar yozlaşmış olduğunda ise yasalar çiğnenir. (Benjamin Disraeli)