bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Samsun Kendini Aşacak mı?
Yazarlar // 18 Temmuz 2022 Pazartesi 00:38

İsmail BAŞARAN

2002 Milletvekilliği Genel Seçimlerinde Samsun’da AK Parti Türkiye Ortalamasının üzerinde oy almıştı. 22 Temmuz seçimlerinde de bu değişmedi ve AK Parti Samsun’da yine Türkiye ortalamasının üzerinde oy aldı. Böyle bir yüzdenin bundan sonra tutturulabileceğini pek de sanmıyorum.

İYİ PARTİ Genel Başkanı Meral Akşener ve BÜYÜK BİRLİK PARTİSİ Genel Başkanı Mustafa Desteci Samsun’a gelip vatandaşla hemhal olacaklar. Aslına bakarsanız buna her iki Genel Başkan’ın halk oylaması da denilebilir.

Bu halk oylaması ile önceki seçimlerdeki rakamlar birbirini tutacak mı, hayır. Çünkü saha hiç de eskisi gibi görünmüyor. Nedeni basit. AK Parti önceki seçimlerde olduğu gibi başarıyı yakalayabilecek mi, hayır. Çünkü AK Parti için için eriyor. Çünkü AK Parti’den üç siyasi parti daha çıktı. Bünye zayıflayınca kaslar eriyecek, vücut yükü taşıyamayacak. Eskiden olduğu gibi AK Parti’nin daha önceki seçimlerde olduğu gibi iktidarda kalabilmenin yolu olan oyları alamayacağını bugünden söylemek de tahmin etmek olasıdır.

AK Parti önceki seçimde Türkiye ortalamasının üzerinde oy almıştı, bugün saha şunu gösteriyor ki AK Parti bu rakamı tutturamayacak. Çünkü öyle veya böyle doğurduğu üç parti e AK Parti’den uy devşirecek. Bunu tahmin edebilmek için uzman olmaya gerek yoktur. AK Parti’de erime olacaksa da yüksek bir erime beklememek gerekir. Ne kadar erir sorusunu cevaplandırırken şimdiden bir yüzde oranı verebilmek zordur, ancak erime kaçınılmazdır.

AKP daha önce yakaladığı başarıyı yakalayamayacak bu görünüyor da ya MHP ne yapacak? MHP Samsun’daki oylarını bundan önce yüzde beş oranında artırmıştı şimdi ne olacak?

Artan o oylar kurulan neni partilere gidecek elbette.  Meral Akşener’in başında olduğu İYİ Parti oylarını yüzde beş veya altı dolayında artırabilecek mi? Artışın bu ölçüde olması MHP’nin bu başarıyı yakalarken MHP’nin oylarının azalması anlamı taşır elbette.

İyi Parti’nin oylarını yüzde beş dolayında artıracak duruma gelmesiyle MHP’nin ve dolayısıyla da CUMHUR İttifakı’nın bir önceki seçimlerdeki başarıyı yakalayamaması sonucunu doğuracaktır. İYİ Parti’nin sahada yaptığı çalışmalara bakılırsa MHP’nin Samsun’da Türkiye ortalaması olan yüzde 14.1 oranının altında oy alması demektir. Bu da Samsun’da siyasetin nasıl şekilleneceğinin bariz bir göstergesidir.

Kendisini tahtta otururken görenler unutmamalıdır, padişahlar da oturdukları tahtlardan çok çabuk indirilmişlerdir. Bir başka unutulmaması gerekeni de yazar Nihat Genç’in söylediği “Dünyanın en yüksek tahtına da çıksan yine aynı popoyla oturacaksın” ifadesidir.

GÜNÜN SÖZÜ

İnsanlar dürüst olduğunda, yasalar gereksizdir. İnsanlar yozlaşmış olduğunda ise yasalar çiğnenir. (Benjamin Disraeli)