bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Samgaz: Pardon Yanlış Okuduk
Yazarlar // 13 Haziran 2020 Cumartesi 11:04

Ragıp GÖKER

Pandemi sürecinde su ve doğalgaz faturaları herkesi şaşkına çevirdi.

Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin SASKİ’si ‘Kıyas Fatura’ adını verdiği bir saçmalığı uygulamaya koymuştu biliyorsunuz.

Beldelerimizin birinde belediye başkanlığı da yapmış eski bir siyasetçi dostumuz, önceki aylara oranla iki kat daha fazla gelen su faturasını görünce, nasıl şaşkına döndüyse sosyal medyada “Karıma, Hamam mı işletiyorsun, diye sordum” şeklinde bir paylaşımda bulunmuştu.

Çocukluk arkadaşım İshak Parlak da, bu köşede Üç Haziran günü yayınlanan ‘Kıyas Fatura Saçmalığı’ başlıklı yazımdaki “Oğlum, İstanbul’u mesken tuttuğundan bu yana Köroğlu-Ayvaz misali, karı-kocadan oluşan iki kişilik bir aileyiz bizim de.

Su faturamız 30-40 lira dolayında olurdu.

Nisan ayında  39 TL. olarak ödediğim su faturası, kıyas fatura uygulamasıyla birlikte 82 liraya yükseldi.” Şeklindeki ifadelerimi okuyunca, o hışımla beni arayarak, “Sen yine de şükret, bizde üç kişilik bir aileyiz SAKİ benden 200 lira istiyor” dedi.

İki oğlunu başgöz eden arkadaşım, kız çocuğu ve işiyle birlikte üç kişilik bir aile olarak yaşımı sürdüren TÜRKTELEKOM emeklisi bir vatandaş yani.

Üç kişilik bir aile 200 liralık su faturası mı olur.

Ki;

Arkadaşım su faturası olarak, bir önceki ay 100 lira ödemiş.

Benim bir önceki aya oranla 39 liralık faturam, 82 liraya yükselmişti.

Bu durumda şunu anlamış oldum.

“Kıyas Fatura” demek, suya yüzde yüz bindirim yapmak anlamına geliyormuş.

Pandemi sürecinde indirim beklerken üstelik.

Ben 82 lirayla yine de uzun kurtulmuşum.

Buna da şükür.

Pandemi sürecinde benzer şikayetlerin SAMGAZ’dan da geldiğini gördük.

SASKİ’nin su zammını yargıya taşıyan Avukat Arzu Sabuncu, Annesi Fethiye Sabuncu’nun daha önceleri 20 lirayı geçmeyen doğalgaz faturası 93 liraya yükselince, sosyal medya hesabından “Artık bu saçmalığa bir son verin. Evi kömürle ısınan ve en fazla 20.TL gelen dogalgaz faturası tek kişi bir haneye 90.TL fatura ne demek oluyor. Coronayı fırsata çeviren tüm kurumlar hukuki yolları bekleyin!!!” diye paylaşımda bulunmuştu.

Sabuncu ayrıca, SAMGAZ’ı da arayarak yanlışlığı düzeltilmesini istemiş.

SAMGAZ, yanlış okuma yapıldığını ileri sürerek, 93,08 Tl’lık faturayı, 44.72 Tl’ye indirmiş.

Daha önceleri 20 lirayı geçmeyen fatura için 44 lira da fazla ama SAMGAZ yine de insaflı bir kurum olduğunu anlamış olduk.

SASKİ’de faturaları değiştirmiyor ama bu ay itibariyle düzenlediği faturaları, su zammına uygun olarak düzenlese de gerek mantığımızın, gerekse cüzdanımızın kabul edebileceği biçimde gönderiyor.

Son su faturam 52 lira düzeyinde geldi.

İki ay öncesine oranla 13 lira farklı olsa da.

52 liraya da şükrediyorum.

SASKİ’ye itiraz etmiş olsak bir sonuç alabilir miydik bilmiyorum ama SAMGAZ’ın itirazları dikkate aldığını biliyoruz artık.

Doğalgaz faturanız, her zamankinden çok farklı gelmiş ise  sizde itirazda bulunmanız durumunda, olumlu sonuç alabileceğinizi düşünüyorum