bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Salya Tehlikesi Kapımızda
Yazarlar // 11 Haziran 2021 Cuma 00:27

İsmail BAŞARAN

Türkiye bir süredir Marmara'yı etkisi altına alan müsilaj(deniz salyası) tehlikesinin yol açtığı tahribatı konuşuyor. Bu arada deniz salyasının Samsun’a geldiği yolundaki iddialar da ortada. Samsun-Sinop Su Ürünleri Yetiştiriciliği Birlik Başkanı Osman Parlak, Karadeniz'de

deniz salyası teklikesinin şuan için oluşmadığını söyledi. Ancak bu açıklamadaki “şu an” ifadesi dikkatimi çekti. Bu ifadenin altında “yarının ne getireceği belli değil” demek mi istedi Sayın Parlak merak ediyorum.

Deniz salyasının Marmara’daki sorunu Karadeniz’e getirmesinin kaçınılmaz olduğunu söylemek mümkün. Çünkü doğa olarlarının hangi şartlarda nasıl gelişeceği uzun yıllardır belli. Denizlerimizcdeki su akıntılarının nasıl olduğu belli. Marmara’daki akıntı Boğan’daki akıntılar nedeniyle ortada. Boğazdaki dip akıntısı Karadeniz’e dolayısıyla da Karadeniz’in doğuuna doğru gelişiyor. Kısada dip akıntıları İstanbul boğazından gelen suyun Karadenizin doğusuna doğru geliştiği ardından da doğuya doğru olan bu akıntının seyrini tamamladıktan sonra Denizin üzerinden batı yönüne döndüğü bilinen br gerçek.

Bu gerçek ışığında Karadeniz’in dip suları önceklke deniz salyasının akış yönü yüzünden Samsun ve sahillerini dolaşarak Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin’den  geriye dönecektir. Bu da Karadeniz’deki dip akıntısının Karadeniz’in sadece dip sularını değil de suyun üzerine de zarar vereceği aşikardır. Çnkü Karadeniz’in dip suyunun akışı nasıl ki doğuya doğrudur, üst suyu da doğudan bayıya doğrudur. Bu Karanezideki balık göçünün yıllardır sürdüğü rotadır. Bu adece bilim adamları değik karadenizde avcılık yapan balıkçılar tarafından da bilinmektedir.

Bu Deniz Salyası sıkıntısı dolayısıyla yakınlarda Samsun sahillerinde de görülürse şaşırmamak gerekir. Karadeniz bölgesinde hava ve deniz sıcaklığı artmaya bşlamıştır. Thaziran sonuna doğru ve Temmuz başında bu sıcaklık daha çok hissedilecektir. Sorun işte o zman daha fazla kendisini hissettirecektir.

Samsun’un özekkikle denize kıyısı olan ilçelerinde hissedilmesi muhtemel deniz salyası ekonomiyi de olumsuz etkileyecektir. Bir yılı aşkın süredir kovid nedeniyle zordaki durumdaki sahil Kasabları ve ilçelerinde bu kez de deniz salyası piyasaları olumsuz etkileyecektir. Denizlerin kullanılamaz duruma gelmesi durumunda bu bölgelerdeki esnaf ne yapacaktır. Yılak gelirlerinin büyük bölümünü yaz aylarında kazanacaklarına bağlayan esnafın bu yıl da durumu pek içaçıcı olmayacaktır.

Ne yapılmalıdır sorusuna gelince sahil ilçe ve kasabalarında denize girilemeyecek duruma gelinince esnaf da darda kalacaktır. O zaman yapılması gereken de  esnaflara hükümet tarafından veya Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından maddi yardımda bulunulmasıdır.

Kimse Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin kaynağı yok demesin. Kaynağı olmayan belediye esnaf dert küpü iken yapılmış yolları ve caddeleri bozup yeniden yapma durumuna girmez. Yapılı yerleri bozup yeniden garay yapımı projelerini başlatmaya kalkmaz. Samsun Büyükşehir belediyesini yönetenler müteahtleri düşündüğünden daha fazla vatandaşı da düşünmek zorundadır, küçük esnafa yardım etmek zorundadır. Har vurup karhan savurmayı ön plana çıkarmak “ben bundan sonra aday gösterilmem kim gelirse gelsin” demek ise jendisine oy veren ve kendisini aday göterip destekleyenlere ihanettir.

GÜNÜN SÖZÜ

Namuslu insanların namussuzlar kadar cesur olmadıkları bir ülkenin geleceğinden kuşku duyulur. (Roosovelt)