bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Sadece Samsun Kaybetmeyecek
Yazarlar // 10 Mayıs 2019 Cuma 11:03

Ragıp GÖKER

MEDİCLUST YALAN OLDU

Gazete dün bu manşetle çıktı.

Konuyu doğru anlayabilmek için MediClust neydi önce onu bilmek gerekir.

Samsun’un tıbbi alet üretiminde ülkemizde tek, dünyada da üç önemli merkezden biri olduğunu sanırım bilmeyen yoktur.

MediClust, Samsun’da üretilen tıbbi cihazları satın alıp sağlık kuruluşlarımıza satmak için oluşturulmuş bir nevi kamu destekli pazarlama şirketi olarak kuruldu çünkü sağlık kuruluşları sırf Türkiye'de üretildiği için yerli ürün olan tıbbi cihazları almıyorlardı.

Medikal Kümelenme Derneği (MEDİKÜM) öncülüğünde Eski Sağlık Bakanı Ahmet Demircan ve Nurettin Canikli’nin büyük gayretleriyle oluşturulan MediClust AŞ’nin ortakları arasında Samsun Valiliği’nin yanı sıra, şehrimizdeki Ticaret ve Sanayi Odaları ile Büyükşehir Belediyesi de bulunuyor.

10 Milyon sermayeli olarak kurulan bu pazarlama şirketinin en büyük iştirakçisi olan Büyükşehir Belediyesi MediClust AŞ’nin ortaklığından çekilme kararı almış.

MedicLust, böylece bu karar nedeniyle yolun henüz başındayken tarihe karışmış oldu.

Samsun’un cerrahi alet üretimindeki yolculuğu, Bahadır ailesinin büyüklerinden birinin ameliyatı için gereken bir aletin 40 yıl önce üretilmesiyle başladı.

Birçok Karadenizli gibi, ailenin geçmişinde silah ustaları vardır ama çeliği her türlü işlemesiyle mahir insanlardan oluşan ailenin kurduğu Bahadır Tıbbi Aletler, bu sektörde kurulan ilk firmadır ama Samsun’da Bahadır’ın bünyesinden yetişen ustalar tarafından kurulan 40 dolayında firmanın daha üretim yaptığı biliniyor.

Ahmet Bahadır’ın, sektörün büyümesi için verdiği çabaya yakından tanık olanlardanım.

Daha önceki ay gerçekleştirdiği Almanya gezisi sırasında 4 Alman firmasına Samsun’da yatırım yapmaları için çağrıda bulunduğunu da bildiğim Ahmet Bahadır’ın en büyük hayali Türkiye’deki hastanelerde kullanılan tıbbi cihazların Samsun’da üretilenlerden seçilmesidir.

Ama Samsunlu tıbbi cihaz üreticileri, her Türk insanı gibi doktorlarımızın da Alman malı kullanma hayranlığını bir türlü aşamadılar.

Günümüzde hastanelerimizde kullanılan tıbbi cihazların üzerinde Alman firmalarının etiketi var ama aslında o ürünlerin tamamına yakını aslında Samsun’da üretiliyor.

Doktorların Alman hayranlığını aşmayan üreticilerimiz, günümüzde Alman firmalarına fason üretim yapıyorlar.

Alman firmaları Samsun’daki fabrikalardan aldıkları tıbbi cihazları, bizim hastanelerimize ‘’Alman Malı’’ diye satıyorlar.

MediClust AŞ’de, işte bu saçmalığa son vermek için kurulmuştu.

Samsun’da üretilen tıbbi cihazları toplayacak MediClust AŞ, bu ürünleri başta kamu hastaneleri olmak üzere ülkemizdeki sağlık kuruluşlarına pazarlayacaktı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da onay verdiği MediClust AŞ, bir anlamda, Samsun’un tıbbi cihazlarına devlet alım garantisi getirecekti.

Dünya tıbbi cihaz piyasasının, 400 milyar dolarlık büyük bir pazar olduğu biliniyor.

Ülkemiz de resmi rakamlara göre tıbbi cihaz ithalatına her yıl 3 milyar doların üzerinde döviz ödüyor ama optik cihazlarla birlikte medikal cihazların ithalatına ödediğimiz döviz 5 milyar doların üzerine çıkıyor.

Samsun Büyükşehir Belediyesi, ülkemizin döviz kaybının büyük bir bölümünü önleyebilecek böylesi önemli firmanın ortaklığından çekilmesine doğrusu çok üzüldüm.

H.HALK’ın dünkü manşetini okuduğum andan itibaren ‘’Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir neden böyle bir karar almış olabilir?’’ diye kendi kendime soruyorum.

Büyükşehir’de deniz bitmiş olabilir.

Kasasının tam takır olduğu bilinen Büyükşehir’in, meclisinden 200 milyon liralık kredi kullanma yetkisi istediğini de sanrım bilmeyen yoktur.

Buna rağmen, Büyükşehir’in MediClust’an çekilme nedenini sadece para sorununa bağlamayı da doğru bulamıyorum

Akla yatkın değil zira.

Çünkü para sorunu bugün olmasa bile, yarın aşılabilecek bir konudur.

Başka bir şey olmalı.

Kimseyi suçlamak istemem, özellikle Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir’in dürüstlüğünden de asla şüphe etmem ama bu karar, tam da İthalat lobisinin isteyeceği türden olmuş.

MediClust’un ölü doğması nedeniyle Samsun çok şey kaybedecek, bu kesin ama ülkemin kaybı daha fazla olacak.

Samsun Milletvekili Erhan Usta, ‘’Samsun Büyükşehir Belediyesi, bu karadan geri dönmeli’’ diyor ya.

Ben de aynen öyle düşünüyorum.