bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Referandum Sonucunun Düşündürdüğü
Yazarlar // 19 Nisan 2017 Çarşamba 07:28

Ragıp GÖKER

Pazartesi günü referandum sonuçlarını değerlendirirken, AK Partiye gönül vermiş bir arkadaşım ‘’Çok dengeli bir sonuç oldu’’ dedi.
Bunu da şu görüşüyle destekledi:
‘’Hayır, kazansaydı üzülürdüm. Yüzde 60’ın üzerinde Evet çıksaydı, o durumda ülkede denge bozulurdu, Türk Milleti nasıl oy kullanacağını çok iyi biliyor’’
Referandum sonucu üzerindeki tartışmalar alevleniyor.
YSK, resmi sonucu açıklayana kadar da tartışma sürecektir.
CHP, dün seçimin iptalini görüşmek için YSK Başkanına gitmiş.
İtirazın bir sonuç vermeyeceğini CHP yönetimi de biliyor bence.
O halde neden itiraz ediliyor.
Kılıçdaroğlu, meydanı boş bırakmak istemiyor olmalı.
Hayır Cephesindeki en büyük kitle CHP’ de çünkü.
MHP itiraz edecek değil ya.
CHP, şu an için MHP’li muhaliflerin de umudu gibi duruyor.
İtiraz edilmesi için Hayır Cephesinden CHP’ye büyük bir baskı yapıldığını tahmin ediyorum.
Devlet Bahçeli, ‘Evet’ ve ‘Hayır’ diyenler arasındaki oy dağılımıyla ilgili analiz yapanlara kızmış ama sonuç, ülkücülerin büyük bir bölümünün ‘Hayır Cephesinde’ saf tuttuğu anlaşılıyor.
Dağılımın nasıl olduğunu az, çok Samsun’dan da görebiliyoruz.
Buna dair görüşlerimizi referandum sürecinde yazdık zaten.
Sonucu doğru tahmin eden araştırma şirketlerinin analizleri de öyle söylüyor.
Referandum’a ‘Evet’ oyu verenlerin büyük bir bölümü AK Partililerden oluşuyor.
Araştırmalar, AK Partiye oy verenler arasında yüzde 10’luk bir bloğun referandumda ‘Hayır’ oyu kullandıklarını gösteriyor.
AK Parti yönetimi bunu nasıl okur bilmem ama bunu, yüzde 10’luk bir bloğun, gidecek bir yer bulduğunda AK Parti’den kopacağına yormak mümkün.
Referandum öncesi gazete adına yaptığımız küçük çaplı araştırmada, AK Parti seçmeninin, yeni anayasaya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a inandıkları için ‘Evet’ oyu vereceklerini gösteriyordu.
AK Parti seçmeni ‘’Evet’’ dediyse bunun nedeni Erdoğan sevgisidir yani.
AK Parti, MHP ve BDP tarafından oluşturulan Evet Cephesinin ulaştığı oyun yüzde 51,21’de kaldığı gerçeğinden hareket edersek, bu bloğun 1 Kasım seçimlerinde aldığı yaklaşık yüzde 62 oranındaki oyun sandığa olduğu gibi yansımadığı anlaşılıyor.
Kaldı ki, araştırmalar ‘’Evet’’ diyenlerin yüzde 4,5’nin MHP, yüzde 1,2 dolayının ise HDP seçmeni olduğunu ortaya koyuyor.
Referandum sonucu, ilk seçimde sandığa nasıl yansır, bunu tam olarak kestirmek mümkün değil.
Ancak, CHP seçmeni arasından da ‘’Evet’’ diyenler olduğu gerçeğinden hareket edersek, bugünkü sonuç, AK Parti’nin, 1 Kasım seçiminde ulaştığı yüzde 49,5 oranındaki büyük başarıyı tekrarlaması için önümüzdeki süreçte halkın bütününü kucaklayan politikalar üretmesi gerektiğini ortaya çıkarmıştır.