bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Ovaların sulanması
Yazarlar // 30 Mart 2018 Cuma 10:36

Ragıp GÖKER

Şu sırlar sıklıkla Samsun’un ikinci devlet üniversitesi ve PARKOMAT'la ilgili yazılarımı takip edip, paylaşan ve ayrıca yorumda yazan bir arkadaşım, yorumlarından birinde ‘’ovalarımızın sulanması konusuna da değinseniz’’ diye not düşmüş.
Zamanında Köy Hizmetleri İl Müdürlüğü görevinde de bulunmuş o arkadaşım çok haklı.
Geçmişte bu konuda çok sayıda haber ve yorum yazmış olsam da, Çarşamba ve Bafra ovalarının sulanma konusunu ihmal ettiğimi ben de fark ettim.
Hafızam beni yanıltmıyorsa Aşağı Kızılırmak ve Aşağı Yeşilırmak havzalarının sulanması adlı iki ayrı projenin ikinci aşaması olarak 70’li yılların sonunda başlatılan projeler maalesef henüz tamamlanmadı.
Güneş Gazetesinde çalıştığım yıllarda arayan Rahmetli İlyas Aktaş,’’Gada, şu bürokratları uyarsanız da biraz çalışlar’’ demişti.
Bürokratların çalışmasını sağlayacak kişi ve kurumlar arasında gazetecilerin olmadığını Rahmetli milletvekili de biliyordu ama aslında bir anlamda o projeler için yeterli kaynağın ayrıldığını söylemeye çalışıyordu.
Zira konu üzerinde herkes kafa yoruyordu ancak, iki proje gerçekten kaplumbağa hızıyla yürüyordu.
Başladığı günden bu yana 40 yıla yakın bir süre geçse de, Çarşamba ve Bafra Ovalarını taşkından korumanın yanı sıra, ıslah ve ihya edeceğine inanılan projeler halen bitirilmiş değil maalesef.
Moda deyimle söyleyecek olursak, ‘Eski Türkiye’de koalisyonlar vardı.
Proje bu nedenle hızlı yürümedi diye savunma yapanlar olacaktır.
Şimdi tek parti iktidarındayız.
Karar alınırken de, uygulanırken de daha hızlı hareket edilmesini bekleriz.
Bu ve benzeri konular eskiden Vali Başkanlığında yapılan İl Koordinasyon Kurulu toplantılarında masaya yatırılır ve projelerin ne aşamada olduğu konuşulurdu.
Samsunlu gazeteciler de o toplantıları başından sonuna kadar izlerdi.
‘Yeni Türkiye’nin Samsun şehrinde, gazetecilere Vali ve varsa Bakan başkanlığında yatırımların durumu ile ilgili toplantılar için davet mektupları gönderiliyor amaşöyle de bir not ekleniyor:
Basına başlangıç ve sonuç bölümü açık olacaktır.
‘’fotoğraf çekmek için gelmek isterseniz buyurun gelin’’ denirken, ‘’ne yazacağınızı da biz size söyleriz’’ demeye getiriyorlar.
Sonradan haber metni de servis ediliyor zira.
Ne bilgi verilirse, o yani.
O toplantıları izleme şansımız olsa ovalarımızın sulanmasıgibi bitmeyen projelerin durumunu da sorup öğrenebileceğimiz gibi, Samsun’a ne yatırım yapılıyor?
Kimin aracılığıyla ve kimlere yaptırılıyor?
Bütün bunları öğrenebiliriz.
Ve tabi halkımız da.