bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Okullar Açılırken
Yazarlar // 24 Ağustos 2021 Salı 19:09

İsmail BAŞARAN

Milli Eğitim Bakanlığı ne iş yapıyor, okullar açılıyor tamam öğrenciler yüz yüze eğitime başlıyor tamam, bütün bunlara velileri nasıl inandıracak? Velilerin bir bölümünün aşı karşıtı olduğu bazıların ise üçüncü doz aşılarını yaptıramadığı iddiaları varken ortada, aşının koruyuculuğuna inanan veliler çocuklarını eğitim amacıyla okullara nasıl gönderecekler?

Öğretmenlerin ve okuldaki görevlilerin tamamı aşılarını oldu mu, eğer olmadıysa bulaştırıcı durumları var mı, testleri yapılıyor mu bu soruların yanıtlarını velilerin almaları haklarıdır.

Bu sorulara yanıt verecek olanlar da okul yöneticileridir.

Okullar açılırken bir başka ve en önemli konulardan birisi de veliler çocuklarını hangi okullara göndereceklerdir? Mahalledeki okula mı, bir başka mahalledeki okullara mı, hangisine verecekler? Bu kayıt konusunu bilenlerden biriyim. Yıllar önce Samsun’daki bir okulda (isim vermeyeceğim) okul aile birliğinde görev yaptım. Kayır sırasında da okul aile birliğinden temsilci olarak okul müdürlüğünce görevlendirildim.

Kayır yaptıracak bir öğrenci velisiyle birlikte geldi. Evraklar arasında hangi mahallede oturduğunun belirtilmesi için muhtarlıktan alınan ikamet beldesi aranıyordu. Veli olarak gelen bayan evrakları uzattı, incelemeye başlayınca adeta donup kalmıştım. Çünkü bayan benim evimde oturuyordu.

Hanımefendiyi yanıma oturması için çağırınca şaşırmış ve “neden senin yanına oturayım” diyerek çıkışmıştı bana. Çıkışınca da benim sinir katsayım artıvermiş ve bayana “hanımefendi, siz besi tanıyor musunuz” diye sorunca “hayır” yanıtını almıştım. Evet ben de tanımıyordum kendisini, buraya kadar doğruydu. Hanımefendiye, “beni tanımıyorsunuz da nasıl oluyor aynı evde oturuyoruz” diye sordum bu kez. Hanımefendi kızıp “ben sizin evinizde neden oturayım” diye çıkışmıştı. Bu kez “getirdiğiniz evrak benim evime ait, maden aynı evde oturuyoruz burada yanıma oturmak mı sizi rahatsız ediyor” diye sormuştum kendisine.

Peki, bu iş nasıl olmuştu? Hanımefendi çocuğunu iyi bir okula vermek için mahallemin okulunu seçmiş muhtarlığa gidip evrakı yani oturma belgesini o dönemdeki muhtardan almış, muhtar da benim evin adresini vermişti. Bunu neden anlattım? Okullar açılıyor veliler kayıt için okul seçiyor yine benzeri evraklar devreye giriyor. Aman dikkat, evinizde hiç tanımadığınız birisi daha ikamet ediyor olabilir. Bir hatırlatma da muhtarlara: Böyle bir evrak vermek, evrakta sahteciliğe girer ve yargılanıp cezalandırılırsınız.

Sadece evrak değil şimdi kayıtlarda çeşitli testler de aranıyor. Aşı olup olmadığı beldesi isteniyor. Siz veli, aşı karşıtı olabilirsiniz çocuğunuz da taşıyıcı olabilir, ancak başkalarına bulaştırma hakkınız yoktur. O nedenle öğrenciler de aşılanmalı kayıt yapılırken ailelerinden aşı belgeleri de istenmelidir.

 

SAMSUN RİSK BÖLGESİNDE Mİ?

Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde yağmurlardan oluşan seller ve yangından can kaybına yol açıyor. Samsun böyle olumsuzluklara hazır mı sorusu takılıyor insanın aklına. Atakum’da ve Canik ile İlkadımda dereler akıyor. Kanalların üzeri kapalı olanlar da var, özellikle Canik ve İlkadım ile Atakum’da üzeri kapanmamış dereler de mevcut.

Buralarda Samsun alt kademe belediyeleri ve Büyükşehir Belediyesi önlemler aldı mı veya nasıl önlemler aldı? Samsun halkının afetlere karşı can ve mal güvenliği var mı? Yoksa bunlar planlanıp hemen hayata geçirilmedi ve sonrasında ahlar vahlar çekilmemeli.

 

GÜNÜN SÖZÜ

Dünyanın en yüksek tahtına da çıksan yine aynı popoyla oturacaksın. (Nihat Genç)