bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Öğretmenim Canım Benim
Yazarlar // 24 Kasım 2017 Cuma 23:06

Ragıp GÖKER

Emrullah Efendi’nin ‘’şu okullar olmasa maarifi ne kadar kolay idare ederim’’ dediği tarihlerde ne kadardı tam olarak bilmiyorum.
Ama Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘’yarın Cumhuriyeti ilan ediyoruz’’ dediği 28 Ekim 1923’te okul sayımız henüz 5 bin, öğretmen sayımız 12 bin, öğrenci sayımız da 361 bin dolayındaymış.
Günümüzde ise okul sayımız 64 bin, öğretmen sayımız bir milyon, öğrenci sayımız ise Yunanistan nüfusunun neredeyse iki katına denk gelen 17 milyona ulaşmış.
Bu satırları yazabiliyorsam, siz de bunları okuyabiliyorsanız.
Bunun büyük bir nimet olduğunu ve ayrıca bunu da sevgili öğretmenlerimize borçlu olduğumuzu söylememe sanırım gerek yoktur.
Öğretmen olmayı çok isterdim.
Yaşamım boyunca öğretmenlere hep imrendim ama sanırım ben de ne o özellik, ne de o kuvvet var.
Öğretmek, dünyanın en zor işi olmalı.
‘’Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum’’ demiş Hazreti Ali.
Alfabemizdeki 29 harfi öğrendik öğretmenimizden.
Yirmi dokuz kere, kırk yıl köle olmalıyız ama acaba öğretmenlerimize o değeri veriyor muyuz?
Sanmam.
Devletin verdiği parayla çoluk çocuğuna bakmakta zorlandıkları için pazarda soğan, patates ve çorap satmak zorunda kalıyorlarsa öğretmenlerimiz bu kimin ayıbıdır.
Öğretmene ‘’senin hakkın bu kadar’’ diye ücret için değer biçen milletvekili ya da, bakan olmuş siyasetçi, o hesabı yapmayı öğrendiği kişinin öğretmenler olduğunu, o koltuğa oturduğunda unutması ne kadar acı veriyordur öğretmenlere.
Şehir merkezlerinde görev yapan sınıf öğretmenlerin, köydeki yakınlarından kumanya yardımı gelmeden ay başına sorunsuz ulaşması günümüzde neredeyse imkansız hale geldi.
Öğretmenlerimiz buna alıştı belki ama eğitim sisteminin yazboza dönüşmesine alıştıklarını sanmıyorum.
Milli eğitimimizi yönetenler soruna galiba Emrullah Efendi’nin yaklaşık yüz yıl önce söylediği sözdeki o mantıkla yaklaşıyor olmalılar.
Oysa bundan kurtulmaları gerekiyor.
Dünya dönüyor.
80 milyonu aşan nüfusumuzun büyük bir bölümü gençlerden oluşuyor.
Gençlerimizi hayata hazırlamak için her birine iyi eğitim vermeliyiz.
Öğretmen sayımızın yetmediğinden şikayet ediyoruz ama 450 bin dolayında öğretmen adayı da, eğitim ordusuna katılmak için atama bekliyor.
Ne yaman çelişki.