bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Muzaffer Önder'i Anarken
Yazarlar // 3 Kasım 2018 Cumartesi 01:02

Ragıp GÖKER

Mesleğimde emeklemeye başladığım yıllarda İller Bankası Bölge Müdürüydü Muzaffer Önder.

Çalışkan olduğu kadar, işini yaparken herkese eşit mesafeyi koruyan tavrı ve daima gülen yüzüyle taraflı tarafsız herkes tarafından sevilen bir bürokrat olunca, 5 Haziran 1977 seçimleri öncesi CHP’den Milletvekili adayı olmuştu.

CHP o tarihlerde , bu günkü gibi önseçim yapardı.

Günümüzde baro binası olarak kullanılan eski vali konağının karşısındaki bir binada bulunan CHP İl Başkanlığında yapılan önseçimde, belediye meclisine aday adayı olan patronumuz Ferruh Çetin’in seçilmesi için çalışırken Ferruh Abi’nin isteğiyle Muzaffer Önder’in broşürlerini dağıtmıştık.

O yıl, CHP’nin Belediye Başkan adayı Aydın Şimşekalp’in, AP’nin adayı Kemal Vehbi Gül karşısında Samsun Belediye Başkanı olmak için yarıştığı Yerel Seçimlerle, Milletvekili Genel Seçimleri ayı tarihte yapılmıştı

Şimşekalp seçilememişti ama Ferruh Çetin’i belediye Maclisine sokmuştuk.

Muzaffer Abi de, CHP’nin dördüncü sırasında yer almış, kendisiyle birlikte CHP Samsun’dan 5 milletvekili çıkarmıştı.

Muzaffer Abi Meclis’te dört yılını tamamlayamamış, zira araya 17 Eylül darbesi girmişti.

Arabistan çöllerinde çalıştı bir süre, yurda dönünce de SHP’nin adayı olarak katıldığı 1989 yerel seçimlerinde Samsun Belediye Başkanı seçilen Muzaffer Önder, Yusuf Ziya Yılmaz’a kaybettiği 1999 yılına kadar 10 yıl süreyle Samsun Belediye Başkanı olarak görev yaptı.

Samsun Belediyesi onun başkanlığı döneminde Büyükşehir oldu.

Muzaffer Önder, belediye başkanı seçildiği tarihe kadar sadece yakın çalışma arkadaşlarının Muzaffer Abi’siydi belki ama 10 yıllık belediye başkanlığı döneminde Samsun halkının da, Muzaffer Abi’si olmayı başardı.

Büyükşehir Belediye Başkanı iken Canik ve İlkadım’da partisine muhalif başkanlar vardı ama o, her birine eşit davranmayı başardı.

MHP’li Canik Eski Belediye Başkanı Şefik Yazgı’nın, Muzaffer Önder’e beslediğisevgi ve minnet duygusuna yakından tanıklık edenlerdendim.

Muzaffer Önder sadece halkın ve yakın arkadaşlarının Musaffer Abi’si olmakla da yetinmedi.

Çalışanlarına da evlat muamelesi yapmıştır Rahmetli.

Samsun Belediyesi, Büyükşehir olduğunda Samsun merkezinde Atakum, İlkadım, Gazi ve Canik beldeleri oluşturulmuş, kurulan bu dört belde belediyesine işçi ve memur gönderilirken, çalışanlarını ‘’merak etmeyin sizi sahipsiz bırakmayacağım’’ diyerek uğurlamış ve bu sözünü seçim kaybetmesine neden olsa da tutmuştu.

Zira 1999 seçimleri öncesinde Yusuf Ziya Yılmaz’dan toplu sözleşme için zam vaadi alan sendika, Muzaffer Önder’i zamlı toplu sözleşme imzalaması için köşeye sıkıştırmaya çalışıyordu.

Yakın çevresindeki birkaç kişiden biri olarak ‘’Abi imzala şu sözleşmeyi’’ demiş olsak da, ‘’Arkadaşlar, büyükşehir belediyesi olarak o parayı biz verebiliriz ama belde belediyeleri zamlı maaşı uzun süre ödeyemezler. Ben işçilerimi beldelere gönderirken onları sahipsiz bırakmayacağıma dair söz verdim’’ demişti.

Muzaffer Önder, ‘’Evlatlarım’’ dediği işçilerinin aç kalacağı korkusu nedeniyle o imzayı atmadı ve seçimi 6 bin dolayında oyla kaybetti.

Ölümünün 13. yılında bile bu şehirde yaşayanların tamamına yakını tarafından hala ‘’Muzaffer Abi’’ diye anılıyorsa.

Bundan ötürüdür.

Samsun seni çok özlüyor.

Işıklarda uyu Muzaffer Abi.

 

-----

 

Düzeltme ve Özür


Önceki gün yayınlanan ‘Atakum’da Zor Yarış’ başlıklı yazımda CHP’nin Atakum aday adaylarından Bayram Çelik’in adı yanlışlıkla Bayram Bektaş olarak yazılmış.

Bu hata nedeniyle hem yakın dostum Bayram Çelik’ten, hem okurlarımızdan özür dilerim.