bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Meşrutiyet Yönetimi
Yazarlar // 10 Mayıs 2018 Perşembe 23:39

İsmail BAŞARAN

Seçimler var ya, Türkiye’nin yönetiminin nereye doğru kaymakta olduğunu düşündüm. Otoriter rejim mi, Cumhuriyet mi, demokrasi mi, tek adamlık mı, meşrutiyet mi?

Türkiye neyin eşiğinde, yönetimi nedir diye düşünürken meşrutiyet geldi aklıma ve araştırdım nedir bu yönetim biçimi diye.

Meşrutiyet Yönetim Biçimi Nedir, buyurun hep birlikte öğrenelim.

Padişahın ya da kralın kurallarının devlet yönetiminde esas alındığı yönetim biçimine “Meşrutiyet” denmektedir. Ancak bu yönetim şeklinde ülkeyi oluşturan vatandaşlar dolaylı da olsa kendileri oluşturdukları mecliste ülke yönetimine dair çalışmalarda söz hakkına sahip olurlar.

Osmanlı devleti döneminde belirli bir zaman diliminde meşrutiyet yönetim biçimi kullanılmıştır. Osmanlı Devletinde bir dönem kullanılan meşrutiyet yönetim biçiminde padişahın kuralları temel alınarak oluşturulurken aynı zamanda bir anayasal düzen de ülke yönetiminde hâkim kılınmıştır. Osmanlı Devleti döneminde meşrutiyet yönetimi sona erdiğinde ise Cumhuriyet yönetimi büyük kutlamalarla ilan edilmiştir.

Meşrutiyet Yönetim Biçiminin Özellikleri:

Osmanlı Devleti meşrutiyet yönetim biçiminin meydana çıkması sonucunda ilk yönetim şeklini terk ederek meşrutiyet yönetim biçimini kabul etmiştir. Bu bağlamda azınlık Türklere söz hakkı tanınarak aynı zamanda azınlık Türklere bir takım haklar da meşrutiyet yönetim şekli sayesinde verilmiştir.

İslam hukuku üzerine kurulan Osmanlı Devleti yönetimi meşrutiyet yönetimi ile anayasal düzene geçerek kurallar ve yasalar oluşturulmuştur. Meşrutiyet yönetiminden önce halk devlet yönetiminde söz hakkına sahip değil iken bu yönetim biçimi benimsendikten sonra halka söz hakkı ile birlikte birçok haklar verilmiştir.

Osmanlı Devletinde meşrutiyet yönetimine geçilmesi ile birlikte ülke yönetiminde padişahın öngördüğü kurallar esas alınırken aynı zamanda halka söz hakları verilmiştir ve böylece halkın devlet yönetimi üzerinde etkili hale gelmiştir. Bunun sonucunda da Osmanlı Devleti padişahı kişiler belirleyerek ayan meclisini kurmuştur ve bu millet meclisinde yine milletin seçtiği kişiler milleti temsil etmiştir. Gelelim Türkiye’nin bu günkü yönetimine.

Bu yazılanların dışında mı yönetiliyor Türkiye?

Yani Cumhuriyetle mi yoksa meşrutiyetle mi?

Yani yeniden Osmanlı’ya dönüş mü var?

EVET, HAYIR

Adaylar belirlendi, şunun şurasında kaç gün kaldı ki?

Seçmenler sandık başına gidecek ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde hangi adaya oy verecekler?

Milletvekilliği seçimleri için de özellikle iktidar partisinden aday olabilmek için akın var adeta. Bu yarışta diğer partiler de geri kalmıyorlar.

Siyasi partilerdeki bu aday adaylığı ve ardından gelecek adaylık yarışı sürerken bendeniz de “Kime oy vereceksiniz” sorusunun yanıtını bulmaya çalışıyorum.

Girdiğim her ortamda bu konunun konuşulduğunu görünce başkanlıkta kime oy vereceklerini milletvekilliklerinde kimden yana olacaklarını soruyorum ve beyinleri okumaya çalışıyorum.

Ve de toplumun bazı kesimlerinde bu sorunun yanıtını galiba buluyorum.

Özsellikle de çarşı ve pazarda gezerken konuştuğum insanlar, hayat pahallılığından ve geçim zorluklarından bahsederken açıkça kime oy verdiklerini de söylüyorlar.

Sorduğum soru şu:

Kime oy vereceksiniz?

Aldığım yanıt gerçekten ilginç.

Vatandaş bakın ne cevap veriyor:

“Kime oy vereceğimi henüz bilmiyorum. Ancak kime oy vermeyeceğimi çok iyi biliyorum…”