bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Mediclust İyi Hareket
Yazarlar // 26 Aralık 2017 Salı 08:04

Ragıp GÖKER

Cerrahi alet üretiminin yapıldığı üç önemli merkezden biri olan Samsun’da, sektörün gelişmesini sağlayacak önemli bir adım atıldı.
Yıllarca süren bir uğraşın sonunda Samsunlu firmalar tarafından üretilen cerrahi aletlere devlet tarafından alım garantisi getiriliyor..
Böylece, sektörün Samsun’daki öncüsü olan Bahadır Tıbbi Aletler AŞ’nin Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bahadır da muradına ermiş oluyor.
Çünkü sektörün gelişmesi için uzun yıllar boyunca mücadele eden Ahmet Bahadır, gelişmenin sağlanabilmesi için alım garantisini, gerekli şartlardan biri olarak görüyordu.
Samsun, Amerika ve Almanya’dan sonra en önemli üretim üssü olmasına rağmen, ülkemizde hastaneleri yönetenler, Samsun’da üretilen cerrahi aletleri almıyorlardı.
Bunun içinde ‘üretim kalitesiz, ürünler yetersiz’ gibi türlü gerekçeler ileri sürülüyordu.
Bu sorunun aşılması belki mümkündü ama aslında en önemli sorun, hastaneler için sarf malzeme teminiyle ilgili yönetmelikti.
Çünkü özellikle kamu hastaneleri, yönetmelikteki ‘sarf malzemelerinin yüzde 25’i yerli üretim olacak’ şartını, yatak, yorgan, çarşaf ve perde gibi malzemeler için kullanılıyor, cerrahi aletleri ise dışarıdan alıyordu.
Samsunlu firmalar, bir tür ambargo olan bu sistemi, ihracat yönetimiyle aşıyorlardı. Ülkemizdeki hastaneler, Almanya ve Amerika’dan aldıkları ürünleri ihraç malı sanıyordu ama aslında ürünlerin çoğu Samsun’daki firmalar tarafından üretiliyordu. Çünkü Samsun’da üretilmiş olsalar bile ürünlere, satın alan yabancı firmanın marka adı yazılıyordu.
Sektörün geliştirilmesi amacıyla, kümelenme mantığıyla üretim yapmak için önce MEDİKÜM kuruldu ama koca Samsun’da üretim yapılacak yer bulunamadı.
Bafra TSO’nun ‘’Bafra’ya gelin’’ teklifi olmasaydı ortada kalacaklardı.
Ancak, yılmadılar ve arayışlarını sürdürdüler.
Sağlık, Ekonomi, Maliye ve Hazine Bakanları ile Samsun milletvekillerinin yanı sıra bu bakanlıkların üst düzey bürokratlarıyla yapılan bir dizi toplantı sonunda Mediclust AŞ’nin kurulmasına karar verildi.
Mediclust AŞ, Samsun’da üretilen cerrahi aletlerin tamamını alacak ve Türkiye’deki sağlık kuruluşlarına satacak.
Mediclust, alım garantisi getirdiği üretimleri de yerinde denetleyecek.
Üretimin içinde olacağı için kaliteden de taviz verilmeyecek.
Bu durumdan şikayet edecek bir üretici olacağını sanmam. Çünkü üretimde kalitenin artmasını bütün üreticiler istiyor.
MEDİKÜM Başkanı Ahmet Aydemir, Mediclust’un ülkemiz için  milli üretim modeli olacağını söylüyor.
Avrupa ve Amerika’da sanayi devrimiyle birlikte her ülkenin kendisine özel bir sanayi modeli geliştirdiği biliniyordu.
Hatta Japonya’nın bile kendine özel bir üretim stratejisi vardı.
Son yıllarda Güney Kore ve Çin de milli üretim modelini geliştiriyor.
Bizim ise bir üretim modelimiz yoktu maalesef.
Rahmetli Necmettin Erbakan’ın, ‘Milli Görüş’ olarak adlandırdığı stratejisini, bir dönem dudak bükerek küçümsediğimizi itiraf etmeliyim.
Her şeyi sulandırdığımız gibi, mediclust’u da sulandırmaz ve konuya ciddi şekilde eğilirsek, milli bir üretim modeli için örnek bir proje ortaya çıkacaktır.