bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Mavi Bayrak Tartışması
Yazarlar // 21 Ocak 2016 Perşembe 00:00

Ragıp GÖKER

Büyükşehir Belediye Başkanımız Yusuf Ziya Yılmaz, bir toplantıda ‘’Bizim plajlarımıza mavi bayrak vermiyorlar’’ diye serzenişte bulununca, orada bulunan Valimiz İbrahim Şahin buna karşın ‘’Bir art niyet varsa hesabını sorarız’’ demiş.
Bunu duyunca ‘’Yürüyün Sayın Vali, kim tutar sizi’’ demek geldi içimden.
Efelenmek bizim genlerimizde var.
Böyle sözleri duymak hoşumuza gidiyor.
Ve fakat
Bir işe yarıyor mu?
‘’Yarıyor’’ demek biraz zor.
Başkanın serzenişi karşısında Vali Beyin efelenmesi basınımızda manşet olunca ‘’Kim dağıtıyor bu mavi barakları’’ diyerek kısa bir araştırma yaptım.
‘Mavi Bayrak’ belediyeler tarafından yapılan başvuruların değerlendirilmesi sonucunda plajlara ve marinalara veriliyor.
‘Mavi Bayrak’ ödülü için, plajlarda 32, marinalarda ise 24 kritere uymak şartı aranıyor.
Yani kısaca plajın temiz olacak arkadaş.
Ülkemizde plaj ve marinalara 1993 yılından beri Mavi Bayrak veriliyor ama bunun için ülkemizde başvurular Turizm Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş TÜRÇEV’e  (Türkiye Çevre Eğitim Vakfı) yapılıyor.
Belediyeler tarafından yapılan başvurular, her yıl Ocak ayında toplanan Ulusal Jüri tarafından değerlendiriliyor ama son kararı 70 ülkenin üye olduğu ve her yıl Nisan ayında Kopenhag’da toplanan (Uluslararası Çevre Vakfı) (FEE)’nin jürisi veriyor.
Bu iki jürinin kararıyla, geçen yıl bizim Çatalçam sahilindeki plaja Mavi Bayrak verilmiş mesela.
Ama Çatalçam kanalizasyonunun, çok yakın olduğu halde arıtma tesisine bağlı olmadığı anlaşılınca, bayrak bu yıl geri alınmış.
Vali Bey, 70 ülkenin üye olduğu FEE’den bunun hesabını sorar mı bilmem.
Haddimi aşmak istemem ama Valimizin bunu yapmadan önce TÜRÇEV’in Genel Müdürü Erol Güngör’den bilgi alması daha doğru olacağı gibi, hesap sormaya başlayacaksa da ‘’Kanalizasyon neden arıtma tesisine bağlı değil’’ diyerek, hesap sormaya Büyükşehir’den başlaması da isabetli olacaktır.
Büyükşehir Belediyemiz bu yıl için Fener Plajına da Mavi Bayrak almak için başvuruda bulunmuş.
TÜRÇEV Genel Müdürü Erol Güngör, Fener Plajının Mavi Bayrak başvurusunun FEE’nin Nisan ayında Kopenhag’daki toplantısında karara bağlanacağını söylerken, Fener Plajının Mavi bayrak alıp almayacağı ile ilgili bir ipucunu da veriyordu.
Öyle anlaşılıyor ki, Fener Plajının başvurusu ulusal jüriden geçmiş.
Fener plajı Mavi Bayrak alırsa buna hem çok sevineceğim, hem de çok üzüleceğim.
Ben de sahilimizdeki tek mavi baraklı plajda serinlemek isterim.
Ama oraya sadece karım gidebilecek.
Biliyorsunuz Fener Plajı geçen yıl itibariyle ‘Kadınlar Plajı’ oldu.
Karım bugüne kadar ben yanında olmadan hiç denize girmedi ama olsun. Ben de hemşerilerimin karıları kızları mavi bayraklı plajda serinliyor diye bundan teselli bulurum.
Erol Güngör, Samsun’daki tartışmaları duyduklarını ama bununla ilgilenmediklerini de söylerken de bir anlamda ‘’Biz konuşulanlara değil, kriterlere bakarız’’ demek istiyordu.
Bu arada, canınızı sıkmam istemem ama Çatalçam Plajı bayrağını yitirirken, Antalya’daki 100 plaja mavi bayrak verildiğini, Ordu’da bile 4 plajın bayraklı olduğunu söylemek isterim.