bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Küresel Isınma ve Samsun'u Bekleyen Tehlike
Yazarlar // 3 Mayıs 2017 Çarşamba 07:24

Ragıp GÖKER

Küresel ısınma nedeniyle Kuzey kutbunda buzulların erimesiyle başlayacak süreçte deniz kıyısındaki birçok şehir sular altında kalacak.
Merkezi Amerika Birleşik Devletlerinde bulunan İklim Merkezi adlı bir kuruluş, bu konuda yayınladığı haritalarla sıcaklığın ortalamanın üzerinde 4 dereceye kadar yükselmesi halinde hangi şehirlerin etkileneceğini gösteriyor.
Samsun bütünüyle büyük tehlike altında mesela.
Atakum zaten etkileniyor.
Liman da sulara gömülüyor.
İlkadım’da Gazi Caddesi ile sahil arasında kalan kısım da sula artında kalıyor.
Canik’de ki Gülsan ve Eski Sanayi Sitesi de Karadeniz’in bir parçası oluyor.
Dünya 4 derece ısınırsa, Kirazlık da sular altında kalırken, Yeni Stadyum, Yaşardoğu Spor Salonu, Bakır ve Gübre Fabrikaları, Toros ve Yeşilyurt limanları, Organize Sanayi Bölgesi, 19 Mayıs, İlkadım ve Örnek Sanayi Siteleri artık olmayacak.
Havaalanı da yok oluyor.
Çarşamba sahilindeki tarım alanları deniz seviyesinin altında kalacak ama Terme mesela sulara gömülecek.
Terme diye bir ilçemiz olmayacak yani.
Kuş Cennetinin olduğu Balık gölleri de sulara gömülürken, Yakakent de deniz seviyesinin altında kalacak.
Bu konuda ülkemizde henüz bir araştırma yok ama elin Amerikalısı bu gibi meselelere kafa yoruyor.
Üstelik küresel ısınmaya neden olan sera gazlarının atmosfere salınmasını önlemek amacıyla geliştirilen, uluslararası anlaşmalara imza atmamakta direnen ABD’nin yurttaşları olarak yapıyorlar bunu.
Bu konuda bilimsel araştırmalar yapan bir kuruluşları bile var.
İklim Meselesi adlı bu kuruluşun, Deniz Seviyesi ve İklim Etkileri Başkan Yardımcısı Benjamin Strauss’un dilimize çevrilmiş bir yazısını okudum dün.
Strauss, küresel ısınmadaki her aşamanın, deniz seviyesindeki yükselişi tetiklediğini söylüyor.
Küresel ısınmanın tüm dünyadaki kıyı kentlerini derinden tehdit edecek şekilde yükselmekte olduğuna dikkati çeken Benjamin Strauss, 4 derecelik ısınmaya ulaşana kadar, yeryüzündeki bir derecelik ısınmanın bile tüm dünyayı etkileneceğini ama ısınmanın 2 veya 1.5 derecede sınırlanabilmesi durumunda, oluşacak krizin çok daha yönetilebilir olacağını iddia ediyor.

Fosil yakıtların karbon kirliliğine neden olduğunu  belirten Strauss,  karbon kirliliğinin atmosferi ve dolayısıyla gezegenimizi yüzyıllar boyunca ısıtacağını belertiyor.
Deniz seviyesindeki yükselmenin sonuçlarını anlamak için, bir torba buz küpünü küvete boşaltarak bir deney yapmamızı da öneren Benjamin Strauss, ‘’deney sonucunda buz anında eriyecek. Yeryüzündeki ısınmanın da her seferinde artması durumunda da Grönland ve Antarctica da eriyecek’’ diyor.
Deniz seviyesinin yükselmesi ne kadar sürer?
Bu sorunun cevabı henüz bilinmiyor.
Son yıllardaki araştırmalar, karbon kirliliğinin azaltılmaması durumunda, bu yüzyıl içinde deniz seviyesindeki yükselmenin 2 metre dolayında olacağı hesaplanıyor.
Karbon ve sera gazlarının etkisiyle dünyamız,  milyonlarca yıldan sonra ilk defa hızla ısınıyor.
Küresel ısınmanın sonuçlarıyla ilgili henüz bir fikrimiz yok ama gezegeni 1 dereceden fazla ısıttığımız için, deniz seviyesindeki yükseliş, zaten bugünkü seviyenin üstüne çıkmış durumda.

Sözün özü şudur:
Felakete çeyrek var aslında ama tehlikenin farkında değiliz.