bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Korku ve Siyaset
Yazarlar // 26 Ağustos 2020 Çarşamba 15:38

İsmail BAŞARAN

“Korku mu siyaseti yaratmıştır yoksa siyaset mi korkuyu yaratmıştır? Korkutan, korku ve korkan arasındaki ilişki mi siyasettir yoksa iktidar, meşruiyet ve itaat arasındaki ilişki mi korkudur? Tanrı mı korkuyu yaratmıştır yoksa korku mu Tanrıyı yaratmıştır? İnsan korkuya boyun eğmek için mi yaratılmıştır yoksa korkuyu yok etmek için mi vardır?

İnsan insandan korunmak için mi korkuyu yaratmıştır yoksa insan insanın korkusu olsun diye mi yaratılmıştır korku? İnsan korkularının mı ürünüdür yoksa korkular insanların mı? İnsan korkudan korunmak için mi iktidar üretir yoksa iktidarlar insandan korunmak için mi korku üretir? Neden ve Niçin korktuğumuz mudur siyaset yoksa Neden ve Niçin sorularından korkutulduğumuz mudur siyaset?”

Evet, nedir siyaset? Türkiye’de siyasi partilerde özellikle lider sultası yaşanan, adındaki demokrasi sadece kağıt üzerinde kalan işlece yansımayan korku kendisini tek adama bağımlı partilerde daha çok gösteriyor kendini.

AK Parti'de neden tek adayda ısrarlı? Bu soruyu AK Parti Samsun İl Başkan Adayı Mehmet Teyyare, kongrelerde neden tek aday üzerinde ısrar edildiğini sordu. Teyyare, sonra da "AK Parti il başkanını üyeler seçsin. Ben hodri meydan diyorum "dedi. Teyyare, "neden bir başkası değil de, tek adayda ısrar ediliyor. AK Parti’yi bu kafa yapısı ile mi düzelteceksiniz? "diye sormaktan da geri kalmadı.

Aslına bakarsanız AK Parti’de tek adamlık sultası baştan aşağıya kadar var. Parti Genel Başkanlığı seçiminde aday çıkabiliyor mu hayır. Neden acaba korku mu hâkim bu parti'de, yani parti korkuyla mı yönetiliyor. Aday belirlenmesini konusunu AK Parti’deki genel Başkan sultası mı yaratmıştır diye sormaya başlandı sanırım. Bu sorgulama AK Parti’nin tükenmişliğini mi gösterecek yoksa Genel Başkan’ın tükenmekte olduğunun sorgulanmasına mı başlanacak?

Eğer sorular artarsa bundan umarım parti zarar görmez, çekilmesi gerekenler bir daha aday olmazlar. Samsun’da konuşulduğu gibi, neden il başkanı Samsun’da partililer tarafından değil de Parti Genel Başkanı tarafından seçiliyor veya Genel Başkan seçim konusuna müdahil ediliyor?

Korku, siyasetin içine sinmiş ise demokrasiden uzaklaşılmış demektir. Kendi içerisinde demokrasiyi uygulayamayan bir siyasi parti, ülke genelinde demokrasiyi nasıl uygulayabilir? Samsun AK Parti İl Başkanlığı seçimleri baz alınarak soruyu tekrar soralım: Korku mu siyaseti yaratmıştır, siyaset mi korkuyu? Konuya buradan bakıldığında Türkiye’de demokrasi var mıdır yok mudur, sizler nasıl değerlendiriyorsunuz bu konuyu?

GÜNÜN SÖZÜ

Bilinçaltının farkında olmayan kişi, başına geleni “kader” zanneder. (Carl Gustav Jung)