bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Kafamıza göre işler ve ölümler
Yazarlar // 3 Aralık 2012 Pazartesi 14:45

Ragıp GÖKER

Dün yaralılardan birisi ölmüş.

Kaza anında yaşamını yitiren Hüsamettin Taşsümer’ in ağır yaralı olan kardeşi Ferdi Taşsümer’i de kaybettiğimizi öğrendim. Böylece Eti Bakır’daki kayıplarımız 6’ya yükseldi. Bir aileden aynı kazada iki kayıp verilmesi acımızı b kez daha arttırdı. Allah Rahmet eylesin.

De

Yener Cabbar yazıyor günlerdir biliyorsunuz. Zaten bir o ve onun yönetimindeki Hedef Halk Gazetesi bu işin peşini bırakmıyor.

Teknik adamların cevabını beklediği birkaç soru var. Bunlardan bazıları dillendirildi daha önce yazıldı ama cevabı beklenen daha çok soru var.

Yazılanlardan da biliyorsunuz. Eti Bakır, Kocaeli firması olan Çelkom’a bu işi ihale etmiş ve şartnamesinde de benim iznim olmadan başka bir kuruma taşere edemezsin diye not düşmüş. Düşmüşte ne olmuş iş başkalarına taşere edilmiş. İş ve işçi sağlığı açısından çok önemli olan kaynaklı imalatın denetimi yabancı kaynaklı Bureau Veritas adlı firmaya verilirken, Çelkom  Tek Gur firmasıyla taşeronluk anlaşması yapmış.  Tek Gur da son olarak Samsunlu Bozkır Kardeşler Ltd Şirketine işi vermiş.

Bunlar bilinenler belki sorulması gerekenler şunlar:

* Bu projeler yapım ruhsatı için  belediyelere gider, Ruhsat için Belediye Makine Mühendisleri Odasından onay aldı mı?

* Belediye bu proje Yapı Denetim mevzuatı öncesi olduğu için Teknik Uygulama Sorumluluğunu yerine getirdi mi? Yani, MMO, Elektrik, İnşaat ve Mimarlar Odasından TUS onayı aldı mı? TUS onayı şu demek. Projede Meslek odalar tarafından görevlendirilen Teknik Uygulama Sorumlusu bulundurulması gerekiyor. Kimdir TUS?

* Proje Meslek odalarının mesleki denetiminden geçti mi?

* İş Kazasına maruz kalan işçiler ki bunlar Bozkır Kardeşler firmasının işçileridir Temel İşçi Sağlığı ve Güvenliği eğitiminden geçirildiler mi?

* Projede imalatlarla ilgili yasal mevzuatlara göre Risk Analizi yapıldı mı? “Bu tankın imalatındaki riskler şunlardır” şeklinde bir analiz yapılmış mıdır? Yapıldıysa İşveren olan Eti Bakır firmasına sunulup onayı alındı mı?

* Risk Analizine göre güvenlik önlemi alındı mı? Alınmadığı belli oluyor ki imalatta kafes kullanılmamış.

* Önlenemeyen riskler için çalışanlara koruyucu ekipmanlar dağıtıldı mı?

* İmalatta kullanılan Malzemenin (Sac) standartlara uygunluk testi yapıldı mı?

* Yapılan Kaynaklar Bureau Veritas firmasınca röntgenleri çekilip, röntgen sonuçları işverene bildirildi mi?

Bütün bunlar yanıtı beklenen önemli teknik detaylar olarak görülüyor. Bu kazanın sorumluluğu bir mühendis ile taşeronun sırtına yıkılarak çözüm bulunacak basit bir uygulama olarak görülmüyor.

Bilirkişi ön raporlarına göre Asli ve Tali kusurlular belirlenmiş.  Çelkom, BV firmaları ile  Bozkır Kardeşler asli kusurlu, Eti Bakır ve Tek Gur ise tali kusurlu olarak adlandırılıyor. 

İzni olmadan başka bir firmaya taşere edilmesi nedeniyle ihaleyi iptal etmesi gerekirken işin devamına göz yuman Eti Bakır Tali Kusurlu olarak yükü omzundan atarak bu işten sıyrılır mı Merak ederi

Herkese için iyi bir hafta sonu dilerim.