bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Kadın Girişimci
Yazarlar // 24 Şubat 2018 Cumartesi 11:45

Ragıp GÖKER

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından başlatılan ‘Kadın Girişimciler’ konulu toplantı dizisinin Samsun programında yaptığı konuşmada, kadın girişimci sayısının arttırılması için politikalar üretilmesi ve yeni stratejiler geliştirilmesi gerektiğini söylemiş.

Çok doğru bir tespit ve ayrıca yerinde bir talep.

Ve fakat

Erkek girişimci sayısı henüz yerinde sayaken, kadın girişimci sayısı nasıl çoğalır bilemedim.

O biraz zor galiba.

Oysa hükümet, girişimci sayısını artırmak için bir dizi önlem alıyor ama şu mevzuat hazretleri ve her konuya maydanoz olan bürokrasi yok mu,  gelişmenin önüne her türlü engeli koyuyor maşallah.

Daha önceki gün Samsun’un köklü firmalarından birinin sahibiyle yaptığım bir sohbet sırasında, bürokrasinin gelişmenin önüne çıkardığı engellerin basit bir örneğini dinledim.

Şöyle ki:

Firmamız. Teknopark işbirliğiyle geliştirdiği bir ürünün onaylanması için TOBB’a başvurmuş ki, başvuru oraya yapılıyormuş.

Ürün 41 ton ağırlığındaymış, başvuru için hazırlanan evraklarla da ürünün 41 ton ağırlığında olduğu yazılmış.

TOBB, “Başvuruyu bu şekilde kabul edemeyiz” demiş.

Gerekçe de çok basit ve bir o adar da gülünç.

TOBB’un programını hazırlayanlar ağırlık birimini kilogram cinsinden yapmışlar çünkü.

Mevzuata göre başvurunun yenilenmesi de imkansız olduğu ve TOBB’un da “yazılım böyle, yapılacak başka şey yok” şeklindeki inadı kırılamadığı için firmanın 41 ton ağırlığındaki o ürünü şimdi çöpe gitme tehlikesiyle karşı karşı kalmış.

Güler misin, ağlar mısın.

Bu gibi örneklere sık rastlanıyor bu ülkede.

Şimdi yerli otomobil yapmayı falan planlıyoruz ya hani, biri çıkıp, yerli otomobil için bir ürün geliştirirse ve bunu gerek teşvik veya gerek başka bir uygulama için bir kuruma  onay almaya gitse, karşısına benzer engel çıkmayacağını garanti edebilir miyiz.

Sanmam.

Samsun’da uzun süredir fabrika sayısı neden artmıyor?” diye sordunuz mu hiç.

Samsun Makine Sanayi Adana’ya neden taşındı mesela.

Samsun Gıda Organize Sanayi Bölgesi’nde tamamlanan bir fabrika, tamamlanmış olmasına rağmen uzun süre üretime geçemedi.

Neden biliyor musunuz?

Bir belediyemiz, o girişimciden külli miktarda para istedi de ondan. Allah’tan rahmetli İhsan Kalkavan araya girdi de belediyenin istediği para da indirim yapıldı ve fabrikada üretime geçti.

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı'nın işaret ettiği gibi nüfusumuzun yarısı kadınlardan oluşuyor.

Kadın girişimcilerin erkek girişimci sayısının onda biri bile olmadı ülkemizde.

Kadın girişimci sayısını arttırmak, elbette  doğru olacaktır ama erkek girişimcilerin önüne saçma sapan engelliler konarken, kadın girişimci sayısını nasıl artıracağız biri bana anlatsa iyi olacak.