bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
İttifakın Samsun'a Etkisi
Yazarlar // 14 Mart 2018 Çarşamba 10:16

Ragıp GÖKER

Adına ‘Cumhur İttifakı’ denilen ittifak yasası dün sabaha karşı yumruklu kavganın yaşandığı Meclis Genel kurulunda kabul edildi.

Ordumuzun, teröristlerin işgalindeki Afrin’i temizlemek için sürdürdüğü Zeytin Dalı Operasyonu’nun etkisiyle iktidarın prestij inin arttığı anlaşılıyor ama Cumhur ittifakının Cumhurbaşkanlığı seçiminin yanı sıra, genel ve yerel seçimlerde sandığa nasıl yansıyacağını henüz tam olarak kestirmek mümkün değil.

Bir yurttaş olarak Cumhurbaşkanlığı seçiminin yanı sıra, genel seçim sonuçlarını elbette merak ediyorum ama bir bölge gazetesinde yazıyor olmam nedeniyle ittifakın evvela yerel seçimlerde çıkaracağı sonuçla daha çok ilgileniyorum.

Bölgemdeki bütün illerde Cumhur İttifakını oluşturan iki büyük siyasi güç olan AK Parti ve MHP’nin karlı çıkacağını tahmin etmek zor değil.

Mesela Aday belirleme kriterleri nasıl olacak, ilçelerde hangi partiden aday gösterilecek bu henüz net değil ama ittifak cephesi Samsun’da 17 ilçeyi de alırsa buna hiç şaşırmam.

AK Parti, MHP ve BBP’den oluşan ittifaka karşın, muhalefet cephesi nasıl bir pozisyon alacak onun da henüz belli olmadığı bir ortamda yorum yapmak erken diye düşünülebilir ama görünen köy de kılavuz istemez hani.

İl ilçe teşkilatlarının yanı sıra bazı belediye başkanlarının istifa ettirilmesinden de anlaşılacağı üzere özellikle AK Parti’nin seçimlere şimdiden yoğun biçimde hazırlandığı anlaşılıyor.

AK Parti’de seçim takvimi işliyor yani.

Muhalefet ne yapıyor?

Dar kadrocu yapının etkileri İYİ Pati’de de, CHP’de de hükmünü sürdürüyor.

Bu yapı ve anlayışla İYİ Parti’nin de, CHP’nin de yerel seçimlerde başarılı olma şansı yok.

Ve fakat.

Genel seçimlerde bir sorun yaşanacağını sanmam ama ittifak cephesinin yerel seçimlerin aday belirleme süreci sancılı geçecektir.

Niyet okumak gibi olmasın ama İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan TOK, ittifakın yerel seçimlerde de uygulanmasını istemeyeceğini düşünüyorum.

Cumhur ittifakı tarafından, Atakum’u CHP’ye kaptırmamak için İlkadım adayının MHP’den birini tercih edileceğini, onun da Necaattin Demirtaş olacağını tahmin etmek için kahin olmaya da gerek yok.

Atakum’da ittifak AK Parti’den aday çıkaracaktır ama AK Parti İshak Taşçı’yla devam eder mi, onu da tam olarak kestiremiyorum.

Zira CHP ve İYİ Parti’nin Atakum özelinde ortak bir adayda anlaşması durumunda Atakum’da büyük bir yarış olacaktır.

İlçe Belediye Başkanları arasında aday olması halinde koltuğunu koruyacağını düşündüğüm isim ise Asarcık Belediye Başkanı Şerif Klağuz olacaktır.

AK Parti, yerel seçimlerde üç dönem kuralını esnetip esnetmeyeceği henüz bilinmediği için Hüseyin Dündar’ın Çarşamba da devam edip etmeyeceği de bilinmiyor haliyle, kural esner ve yeniden Dündar aday yapılırsa Çarşamba’yı yine o kazanır.

İlçesindeki oy oranını referandum’da yüzde 73’e çıkarma başarısı göstermiş Canik Belediye Başkanı Osman Genç, ‘Büyük’ düşündüğünü geçen seçimlerde de belli etmişti zaten.

Yusuf Ziya Yılmaz’ın akıbeti henüz belli olmadı ama İttifak olmasa bile AK Parti Büyükşehir’de zaten rakipsiz görünüyor.

AK Parti, büyükşehir için aday belirlerken stratejisini, yerel seçimde yüzde 55’e düşmüş büyükşehir oyunu, il genelinde sahip olduğu yüzde 63’lük potansiyeli daha yukarıya taşıyacak bir aday üzerinden geliştirecektir.