bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
İnat, İradenin Eşekliğidir
Yazarlar // 5 Ağustos 2014 Salı 00:00

Hüseyin KURT

Halen görev yapmakta olan Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah GÜL’ün görev süresinin 28 Ağustos 2014 tarihinde dolacak.

 

Halk tarafından seçilecek olan 12. Cumhurbaşkanının seçim tarihi, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından ilk oylama 10 Ağustos 2014 Pazar günü, seçimin ikinci oylamaya ise 24 Ağustos 2014 Pazar günü olarak belirlendi.

 

Cumhurbaşkanlığı için ilk tur oy kullanmamıza 5 gün2. Tur oylamaya ise 19 gün kaldı.

Vatandaşlık bilgisi dersinin “Vatandaşlık Görevleri” bölümünün 5. Maddesi; “Seçme ve seçilme hakkını kullanmak” olarak bizlere öğretildi.

 

Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan her birey, vatandaşlık görevlerini ve sorumluluklarının en önemlilerinden olan “seçme hakkı”nı yerine getirmeli, böylelikle toplumun bir düzen içerisinde devamı sağlamak için katılımcıolmalıdır.

 

Genel ve eşit oy hakkı” veya” Evrensel oy hakkı” (Universal suffrage), yetişkinliğe ulaşmış her bir vatandaşın oy kullanma hakkının devlet tarafından tanınması ve teminatı olarak tanımlanıyor.

 

Demokrasilerde insanların isteklerini ve iradelerini ortaya koymaları, ortak bir oy verme işlemi ile gerçekleştirmektedir.

 

***

 

Bugün YSK ve TUİK’ten geçmişe dönük seçimlerin istatistiklerini inceledim ve bazı notlar aldım. Rakamlar ilginç. Bunları sizlerle paylaşmak istiyorum.

 

Samsun’da son sekiz seçimi incelediğimizde oy kullanım oranı %83,51 olarak karşımıza çıkıyor.

 

Yani Samsun halkının % 16,49’u değişik nedenlerle oy kullanmamış. Kullanılan oyların yaklaşık %4’ü de geçersiz oy olarak karşımıza çıkıyor.

 

Son 12 seçimde en düşük katılım oranı 2004 yerel seçimlerinde %71,52 ileBüyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri olarak karşımıza çıkıyor.

 

En yüksek katılım oranı ise %94,2 ile 1987 genel seçimleriMart 2014 yerel seçimleri Belediye Başkanlığında ise oy kullanım oranı %90,57 olmuş.

 

Son yerel seçimlerde Belediye Başkanlığı oylarında en yüksek katılım sırası ile ; Tekkeköy (%93,94), Salıpazarı (93,62), Kavak (92,62).

 

En düşük katılım ise; İlkadım (87,26), Atakum (87,99), Çarşamba (88,33),Bafra (88,95) şeklinde olmuş.

 

***

 

Oy kullanmanın bir vatandaşlık görevi olduğunu herkes biliyor. Herkesin katılımcı demokrasinin gereği olan “oy kullanma” görevini yerine getirmesi gerek.

 

Bazı dost meclislerinde insanlar birbirine “Son seçimde kime oy verdin?” gibi sorular soruyor.

 

Bazı insanlar kendince gururla gerinerek “Bu memlekette oy mu atılır? Ben hayatım boyunca hiç oy kullanmadım!..” gibi anlamsız ve hiçbir amaca hizmet etmeyen yorumlar yapıyor.

 

Ben bu tarz insanlara biraz da ironi yaparak “Vicdanî ret” haklarının olduğunu ve bu hakkı kullanmaları gerektiğini söylüyorum.

 

Memleketin tüm bireylerinin iradesine ihtiyacı olduğu bu dönemde, sandığa gitmeyerek inat edenlerin “vicdan muhasebesi” yaparak oy kullanmalarını ve kullandırtmalarını rica ediyorum.

 

Ne güzel söylemiş Cenap Şahabettin; “İnat, iradenin eşekliğidir!

 

Lütfen inat etmeyin…


Oyunuzu kullanın ve kullandırtın!