bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
İlk kurban ve kurban bayramı
Yazarlar // 12 Kasım 2012 Pazartesi 19:15

İsmail BAŞARAN

Kutsal kitap Kur’an-ı Kerim’de yazan bilgilere göre ilk “kurban” tecrübesi Hz. İbrahim zamanına uzanmaktadır. Allah’a oğlu olması için yakaran Hz. İbrahim’in “oğlu olması halinde onu Allah’a kurban edeceğini” söylemesi üzerine kendisine yapılan büyük bir imtihan olarak karşımıza çıkmıştır ilk “kurban”. Kur’an-ı Kerim’de bu olay şöyle tasfir edilmektedir:

“İbrahim ‘Ey Rabbim, bana iyilerden (bir oğul) ihsan et’ dedi. Biz de kendisine yumuşak huylu bir oğul müjdeledik. Oğlu yanında koşacak çağa gelince, ‘Ey oğlum, ben seni rüyamda boğazladığımı görüyorum, bir düşün, ne dersin ?’ dedi. (İsmail) Babacığım, sana ne emrolunuyorsa yap. İnşaallah beni sabredenlerden bulacaksın.’ dedi. Her ikisi de Allah’a teslim oldular (Allah’ın emrine boyun eğdiler). İbrahim, oğlunu şakağı üzerine yatırdı. Biz de ona şöyle seslendik: ‘Ey İbrahim, rüyana gerçekten sadakat gösterdin, şüphesiz ki bu apaçık bir imtihandı.’ Dedik ve ona (İsmail’e karşılık ) büyük bir kurbanlık fidye verdik. Kendisine sonradan gelenler için de iyi bir nam bıraktık. Selam olsun İbrahim’e. İşte biz iyilik yapanları böyle ödüllendiririz. Çünkü 0, bizim mümin kullarımızdandır.”

 

Görüldüğü üzere, Hz. İbrahim oğlu yerine kendisine gönderilmiş olan kurbanlık hayvanı kesmiştir. Böylelikle de Allah için “insan kurban etmek” gibi kötü bir alışkanlığın önüne geçilmiş, Allah için “kurban kesmek” adeti de günümüze kadar ulaşmıştır.

İlk Kurban Bayramı

Kurban Bayramı islami kaynaklara göre ilk kez 624 yılında Medine’de, Hz. Muhammed’in müslüman cemaate kıldırdığı “ilk kurban bayramı namazının” ardından vermiş olduğu hutbede kurban kesmenin faziletlerinden bahsetmesi, Allah’a adanarak kesilecek kurbanın kazandıracaklarını açıklaması ile beraber kutlanmıştır. Bu tarihten sonra da bu gelenek bayram şeklinde süregelmiştir. Hz. Muhammed kendisi de ilk Kurban Bayramı’nda 2 kurban kestirmiştir. Bunlardan bir tanesinin duasını: “Allah’ım! Bu senin birliğine ve senden bana gelenlere şehâdet eden bütün ümmetim namınadır.” şeklinde yaparken diğerinin duasını: “Allah’ım! Bu da, Muhammed ve Muhammed’in ev halkı içindir.” şeklinde yapmıştır. Bu da aslında kurbanın hem toplumsal hem de bireysel bir yön taşıdığına en güzel örnektir.

Kurban Bayramı, müslümanlar tarafından Hicri Takvime göre Zilhicce ayının onuncu gününden itibaren dört gün boyunca kutlanan bir dini bayram olarak da tanımlanabilir. İslam dininde kullanılan ve bayram günlerini tespit etmekte temel alınan takvim “Ay takvimi” olduğu için “Gregoryen takvimi” yıllarında farklı günlere denk gelir. Aynı sebeple aynı Gregoryen yıl içerisinde iki Kurban Bayramı da yaşanabilir.

 

GÜNÜN FIKRASI

İlyas uzun süren bir Amerika yolculuğundan dönmüştü.

Temel, ağabeyini havalanından aldı. Birlikte eve dönerlerken,

İlyas sordu.

- Yahu benim sevgili kedim Pamuk ne alemde... ona iyi baktın herhalde ben yokken.

- Kedin öldü demiş Temel.

İlyas yıkılmış birden. Tıkanmış kalmış... Kendini toparladığında, söylenmiş

- Ne kalpsiz adamsın sen... Pamuk'u ne kadar sevdigimi bilirken, insan öyle pat diye öldü der mi?

Temel

- Ya ne der?

İlyas anlattı:

- Bir kötü haberi daha alıştıra alıştıra daha duygusal vermenin yolları vardır. Mesela Pamuk bir gün çatıya çıktı. diyebilirdin..

Pamuk bir gün çatıya çıktı... İtfaiyeyi çağırdık, geldiler ama indiremediler. Sonunda Pamuk hayatta en sevdiği işi yaparken, çatıda güvercinlerin peşinde koşarken.... falan diye bir şeyler söyleyebilirdin.. Çok mu zor böyle anlatmak, duygusuz adam...

- Kusura bakma ağabey bir daha dikkat ederim demiş Temel.

İlyas..

- Şimdi soyle bakalım, sen nasılsın,annemle babam nasıl?

- Şeyyyy dedi.. Ben iyiyim...annem de iyi... Babam birgün çatıya çıktı..

 

GÜNÜN SÖZÜ

Bazı insanlar alçak gönüllüdür, bazıları da alçak olmaya gönüllüdür. Necip Fazıl

 

DUVAR YAZISI

Yeter ki ne aradığını bil, hiç bulamasan da olur…

 

 

Güzellik, birlik, beraberlik dolu, her zaman bir öncekinden daha güzel ve mutlu bir Kurban Bayramı diliyorum.