bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
İkinci Üniversite Iyi Fikir
Yazarlar // 27 Mart 2015 Cuma 00:00

Ragıp GÖKER

Öyle anlaşılıyor ki, Samsun bir sanayi kenti olmayacak.
Üreterek zenginleşemeyeceğimizi anlamış bulunuyoruz.
Tren kaçtı yani onu demek istiyorum.
Samsun’u yönetenlerin de üreterek büyüme fikrinden vaz geçtiklerini anlıyorum
‘Sağlık Kenti Samsun’ ve ‘Spor Kenti Samsun’ söylemlerinin geliştirilmesi bunun tezahürüdür aslında.
Hatta tarımın hatırlanması ve ‘Tarım Kenti Samsun’ söyleminin yeniden dillendirilmesi bile aslında bu durumun bir itirafı gibidir.
Bak 5 milyar dolar gibi uçuk ve gerçekleşmesi mümkün olmayan ihracat hedefinden çark edildi. Şimdilerde daha mütevazı ve gerçekleştirilebilir ihracat hedeflerinden söz edilmeye başlandı.
Dünya’nın Eskişehir Temsilcisi Tülay Taşkın, geçenlerde İneva Araştırma Şirketinin gerçekleştirdiği ‘kampüsün nabzı’ konulu araştırma verilerine dayanarak, öğrencilerin bir kente yaptıkları katkıyı yazmıştı.
Araştırmaya göre bir öğrenci barınma giderleri hariç sırf cari harcamaları için bir şehre ayda ortalama olarak 613 lira bırakıyormuş.
Yine kabala bir hesapla barınma giderleri için ortalama olarak 500 lira harcayacağını düşünürseniz, bir öğrencinin aylık harcaması bin 100 lira civarındadır.
Bünyesinden üç üniversite doğan 19 Mayıs Üniversitesinin 52 bin dolayında öğrencisi var.
Üniversitenin 2 bin 295 öğretim elemanı ve 4 bin dolayında da çalışanı var. Kaba bir hesapla üniversitemizin sadece 52 bin öğrencisi ile şehre aylık katkısı yaklaşık 57 milyon lira dolayındadır.
Tıp fakültesine gerek tedavi ve gerekse hasta ziyareti için gelenleri de sayarsak OMÜ’nün şehre büyük bir ekonomik katkı sağladığını söyleyebiliriz.
Boşuna değil yani üniversitemiz için “OMÜ bizim gözbebeğimiz” yakıştırmasını yapmamız.
Birkaç ay anca Canik Belediye Başkanı Osman Genç Canik’te ikinci bir devlet üniversitesi kurulması için bir proje geliştirdi.
Proje için uygulamak istediği imar planı değişikliği teklifi Büyükşehir Belediyesinde ret edildi.
Projenin ret edilmesine ise, planda ticaret alanı ve konut alanı için de yer ayrılmış olması gerekçe olarak gösterildi.
O zaman da söyledik “Velev ki ticaret ve konut alanları için de yer ayrılmış olsun” diye.
Bu gerekçe o zaman da bize inandırıcı gelmemişti ya neyse.
Bir belediye başkanını görevi şehrini geliştirip büyütmektir.
Bir şehirde yeni konut ve ticaret alanları açmazsanız o şehir nasıl gelişecektir.
Bana bunu açıklayabilecek birisi var mıdır, merak ediyorum.
Samsun’un ikinci üniversite fikri ile ilgili projenin rafa kaldırılmasındaki amacın iki başkan arasındaki siyasi çekişmeye ve daha çok da Osman Genç’in, Yusuf Ziya Yılmaz’ın karşısına rakip olarak çıkmış olmasına bağlayanlar çoğunluktadır.
Canik’te ikinci bir devlet üniversitesi kurulsa ve bunun da 30 bin öğrencisi olsa bunun şehrimize katkısı aylık 30- 35 milyon lira civarında olacaktır.
Bu ikinci devlet üniversitesinde de 4 bin dolayında insanımız çalışsa ve bu 4 bin dolayında kişi aş ve iş sahibi olsa fenamı olurdu.
Ne tarafından bakarsanız bakın, bu fikrin rafa kaldırılmış olması nedeniyle Samsun’a yazık edilmiştir.