bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Hiç İbret Almıyoruz
Yazarlar // 14 Eylül 2020 Pazartesi 19:46

İsmail BAŞARAN

Samsun, önümüzdeki yıllarda büyük bir tehlike altında... Çünkü Sinop’ta yapılması planlanan Nükleer Santral için izin çıktı.

Haber şöyle: Sinop merkez ilçesi Abalı Köyü İnceburum mevkiine EUAS İnternational ICC Merkezi Jersey Adaları Türkiye Merkez Şubesi tarafından yapılması planlanan Sinop Nükleer Güç Santral projesi ile ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na Çevresel Etki Değerlendirme(ÇED) Raporu sunuldu.

ÇED Komisyonu, Nükleer Santral projesinin ÇED Raporu'na olumlu onayı verdi. Verilen kararda Nihai ÇED Raporu ve eklerinde belirtilen hususlar ile Çevre Kanunu'na istinaden yürürlüğe giren yönetmeliklerin ilgili hükümleri kapsamında kurum ve kuruluşlardan gerekli izinlerin alınması gerektiği belirtildi. Bilindiği üzere Sinop Nükleer Santral projesi yapım süreci askıya alınmıştı.

Bu rapora olumlu rapor verenlerin en kısa zamanda Sinop ilinde yerleştirilmesi ve yaşamlarını orada sürdürmeleri gerektiriyor. Bunun söylentisi bile raporu olumlu verenlerin hemen çark edeceğini söyleyebilirim. Ucunda can korkusu var çünkü. Bu raporu verenlere Sinop’a yerleşeceksiniz dense acaba olumlu rapor verirler miydi? Adım gibi eminim ki vermezlerdi o olumlu raporu.

Neler olmuştu hatırlayalım: Çünkü bölgede yaşayan bizlerin bu konuda ciddi olarak bilgilenmemiz gerekiyor. Ucu bize dokunacak demiyorum hayatımız tehlike altında diye uyarıyorum. Sadece Sinop’ta yaşayanlar değiş, Samsun, Sinop, orta Karadeniz bölgesinin tamamı, hatta bu bölgeden alışveriş yapanların tamamı risk altına girecek.

Çernobil Nükleer santrali 26 Nisan 1986 yılında patlamıştı. Bu patlama sonucu çevreye ciddi oranda radyasyon yayılmıştı. Çernobil patlaması, dünya tarihindeki en büyük çevre felaketi olarak anılıyor. Patlama sonucunda yayılan radyasyon birçok kişinin kansere yakalanmasına neden olmuştu.

Çernobil Santrali patlayınca gücün kontrolsüz olarak yükselişi sonucu yakıtlar aşırı ısındı, yakıt zarfı eridi, sıcak parçalar suyla temas ederek buhar patlamasına neden oldu. Patlamanın meydana getirdiği şok 1000 ton'luk reaktör kapağını kaldırdı, kontrol çubukları kalpten dışarı fırladı, kalp içindeki yakıtın yaklaşık % 30'u eriyip parçalandı.

Karadeniz bölgesindeki çaylar alıcı bulamadı, o dönemlerde çay ve fındıklarda nükleer kalıntılar olduğu iddia edilmişti.İçinde zehirli atıkların bulunduğu varillerin üzerine ölüm tehlikesi işareti konulup denize atılınca Samsun’un Yakakent ilçesi ve Sinop sahillerinde variller bulundu. Varillerdeki atıkların ne kadar saklansa da nükleer atıklarla dolu olduğu ortaya çıktı sonrasında. Şimdi Santral için yine izin süreci başladı, yine vatandaşı korku aldı.

Mehmet Akif Ersoy geçmişi unutanlar için şunları yazmıştı:

“Geçmişten adam hisse kaparmış... Ne masal şey!

Beş bin senelik kıssa yarım hisse mi verdi?

"Tarih"i  "tekerrür"  diye tarif ediyorlar;

Hiç ibret alınsaydı, tekerrür mü ederdi?”

İşte böyle para uğruna geleceğimiz ve hayatımız yine tehlike altına giriyor…

Bu konuda Samsun olarak sesimizi çıkarmamız ve sessiz kalmamamız gerekiyor. Çünkü burada ölecek olan raporu verenler değil biziz…

 

GÜNÜN SÖZÜ

Akıllı insan düşündüğü her şeyi söylemez. Ama her söylediğini düşünür. (Aristoteles)