bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Hayati Tekin'in Hamlesi
Yazarlar // 25 Aralık 2018 Salı 22:47

Ragıp GÖKER

Samsun’da seçim çok bilinmeyenli denkleme dönüştü.

AK Parti Mustafa Demir’le yola devam edecek mi?

Henüz bilinmiyor.

Mehmet Özhaseki’nin bir televizyon programında, ‘’Sıkıntılı yerlerde, aday değişimini konuşuyoruz’’ açıklaması akla Samsun’u getirdi.

Ve fakat

Mustafa Demir’in adaylığına sosyal medyada tepkiler varken ve de hala sürüyorken, AK Parti Samsun’u sıkıntılı seçim bölgelerinden biri olarak görüyor mu, o da net değil.

Son 16 yıllık seçim sonuçlarına bakacak olursak, AK Parti’nin Samsun’da bariz bir üstünlüğü var.

Anket sonuçları, AK Parti’nin son yıllarda olduğu gibi önümüzdeki seçimde de oy kaybedeceğini gösteriyor ama muhtemel oy kaybı, seçimi kaybettirir mi onu da tam olarak kestirmek mümkün değil.

24 Haziran seçim sonuçlarını ele alalım, AK Parti oyları 440 bine kadar gerilemiş ancak. Cumhur İttifakı’ndaki ortağı MHP dahil olmak üzere diğer bütün partilerin oy toplamı ise 380 bin dolayında kalmış.

Bu durumda, AK Parti’de oy kaybı sürerse, seçimin kilit partisi MHP oluyor.

Eli en güçlü parti MHP yani.

AK Parti’nin ilçe adaylarını açıklayamama nedeni de buna bağlı bir durum gibi yorumlanıyor.

AK Parti’nin ‘’Asarcık artı bir ilçe daha‘’ şeklindeki teklifine karşın, MHP’nin daha fazla ilçeyi istediği konuşuluyor.

MHP’nin istediği ilçelerin İlkadım, Bafra, Çarşamba, Alaçam, Alaçam, Kavak ve Asarcık ve Ayvacık olduğu tahmin ediliyor.

AK Parti, Büyükşehir’i kaybetmemek için bu kadar ilçe verir mi?
Pek ihtimal vermiyorum ama siyaset bu, beklenmedik her şeye gebedir. Bu bedenle hiçbir sonuca şaşırmamayı öğrendim artık.

Bu arada Hayati Tekin, İYİ Parti’den aday olacağına dair kararını verdiği ve bu talebini, bildirmek üzere Ankara’ya gittiği haberi gündeme oturdu.

Tekin’in aday olma kararı vermeden önce, CHP ilçelerine gidip, partililerinin adaylığı ile ilgili düşüncelerini sorması kabul etmek lazım ki doğru bir hamleydi.

Hayati Tekin CHP’lidir zira.

24 Haziran seçimlerine kadar CHP milletvekili olduğu, İYİ Parti’den aday olsa bile CHP’li kalmaya devam edeceği biliniyordu yani.

İYİ Parti için, Hayati Tekin’i aday yapmanın doğru bir hamle olup olmadığı konusu da tartışılıyor.

‘’Zihni Şahin aday olsa daha iyi olurdu’’ diyenler var ama bu düşünce tarzı, Tekin ortaya çıkana kadar doğru olabilirdi belki ancak, Tekin ortaya çıktıktan sonra bütün senaryolar artık sonuç vermez diye düşünüyorum.

Neden?

İYİ Parti, seçimi kazanmak istiyorsa, CHP’nin oylarına ihtiyacı olacaktır.

Hayati Tekin aday olmayı kabul etmeseydi, CHP seçmeni İYİ Parti’nin çıkaracağı herhangi bir adaya oy verirdi belki ama Hayati Tekin ‘’Ben varım’’ diyerek, bu kararını da CHP teşkilatlarına sorup, onaylatmış ise, CHP seçmeni bundan böyle, CHP kökenli biri haricinde başka bir adaya oy vermez.

İYİ Parti’ye, seçim kazanması için CHP’nin oyları da yetmeyecektir.

Bunu herkes biliyor.

İYİ Parti adayının kazanmak için CHP ve İYİ Parti oylarının yanı sıra, MHP ve AK Parti’nin de oylarına da ihtiyacı var.

İYİ Pati öyle bir aday çıkarmalı ki, hem CHP’nin, hem İYİ Parti’nin tüm oylarının yanı sıra, ayrıca hem de, MHP ve AK Parti’den oy alabilsin.

Yaşam tarzı bakımından Hayati Tekin’in ismi de bu nedenle ön plana çıkıyor zaten.