bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Hangi Koalisyon
Yazarlar // 11 Temmuz 2015 Cumartesi 00:00

Ragıp GÖKER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimlerin üzerinden bir ayı aşkın bir süre geçtikten sonra nihayet, önceki gün hükümeti kurma görevini AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’na verdi.
Bu nedenle 45 günlük anayasal sürecini sayacı işlemeye başladı.
Başbakan Ahmet Davutoğlu pazartesi günü CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile konuşarak, koalisyon görüşmelerine başlayacak.
Davutoğlu daha sonra diğer liderlerle de görüşecektir ama ben AK Parti’nin CHP ile koalisyon kurmaya daha yatkın olduğunu düşünüyorum.
Kamuoyu yoklamalarında AK Parti tabanının MHP ile koalisyona daha sıcak baktığı anlaşılıyor ama “MHP’yle olmaz” diye daha önce de yazdığım gibi ben AK Parti yönetiminin CHP ile koalisyon kurmak isteyeceğini düşünüyorum.
MHP her ne kadar meclis başkanlığı seçimi sürecinde AK Partiye yardım etmiş olsa ve MHP’nin bu jesti koalisyon için AK Partiye uzatılmış bir zeytin dalı gibi algılanmış olsa da ben o iddiam da yine iddialıyım.
MHP ile olmaz.
Sadece AK Parti değil, MHP ile CHP’de yapamaz.
MHP’li dostlar kusura bakmasınlar ama MHP’nin ülkenin şu an için hükümetsiz kalması gibi bir konuyla ilgilendiğini düşünmüyorum.
Bu süreçte bir koalisyon ortağı olarak hükümette yer olmak her parti için risklidir.
Bu zor olandır.
Muhalefette kalıp risk almamak işin kolayıdır.
Bu nedenle MHP’nin de işin kolayına kaçacağını düşünüyorum.
Ekonomik ve sosyal politikalar koalisyonda da geliştirilebilir.
Ve fakat
Özellikle çözüm süreci el yakar.
Meclisteki üç partinin yöntemleri farklı olsa da “Kürt Sorunu” denilen sorunun çözümlenmesini istiyor.
Ben halkın da kahir ekseriyetle çözüm taraftarı olduğunu düşünüyorum.
MHP bu süreçte aktörlerden biri olamaz.
Sürecin dışında kalmak siyaseten MHP’nin hakkıdır.
Ayrıca Devlet Bahçelinin koalisyon için şart koştuğu ‘kırmızıçizgiler’ hem Cumhurbaşkanlığı makamını hem de AK Parti yönetimini zorlayacak unsurlar olarak göze batıyor.
Bahçelinin son olarak “Cumhurbaşkanı fanusuna dönsün” açıklaması bile AK Parti Davutoğlu’nun kafasındaki MHP’li formülü silecek özelliktedir.
Öte taraftan henüz görüşmeler başlamamışken “Rövanş duyguları içinde olmayacağız” diyen ve partisini iktidara taşıma hevesinde olan CHP’nin Genel Başkanı var.
CHP’nin seçim bildirgesinden de anlaşılacağı üzere iktidar olmayı çok istediği belli oluyor.
Bu nedenlerle Davutoğlu’nun da AKP Parti-CHP koalisyonu için şartları zorlayacağını düşünüyorum.