bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Haluk Koç'a göre CHP Gerekeni Yaptı
Yazarlar // 13 Ağustos 2015 Perşembe 00:00

Ragıp GÖKER

Dün, Başbakan Davutoğlu ile CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun görüşmesi sonrasında yapılan açıklamaların koalisyon umutlarını artırdığını yazmıştım.
Bu yazıdan sonra kendisini aradığım CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç'la görüşmemize, ‘’Yüreğmize su serptiniz’’ diye söze başlayınca, Hoca’ da ‘’CHP olarak, ülke için ne gerekiyorsa öyle davrandık’’ diye cevap verdi.
Ve fakat
Biz koalisyonun kurulacağına dair umutlu olduğumuzu söylememize rağmen Haluk Koç’la kısa sohbetimizden çıkardığım sonuç şudur:
Haluk Hoca’yı koalisyonun kurulacağı konusunda çok da iyimser görmedim.
‘’CHP ülke için gerekeni yaptı’’ diyor Hoca ve şunları söylüyor:
‘’Parti çıkarlarımızı ve kişisel beklentilerimizi bir tarafa bıraktık. Önce parti demedik. Önemli olanın ülkenin çıkarları olduğunu düşünüyoruz. Yani mevzubahis vatansa gerisi teferruattır anlayışıyla hareket ediyoruz.’’
Bugün ya da yarın bir araya gelmesi beklenen liderlerin görüşmesi öncesinde koalisyonun kurulup kurulamayacağına dair kesin bir fikri olmadığını da sözlerine ekleyen Haluk Koç, ülkenin hükümetsiz kalmaması gerektiğini de söylüyor.
Dünkü yazımda nihai açıklamanın liderlerin son görüşmesi sonrasına bırakılma sebebini iki nedene bağlamıştım.
İlk nedenin sarayın tepkisini ölçmek amacı taşıdığını belirtirken, ikinci nedenin ise parti tabanının koalisyon için ne düşündüğünü anlamaya dönük olduğunu yazmıştım.
AK Parti açısından sürecin sürüncemede bırakılma nedeni sanırım daha çok sarayın tepkisini ölçme amacı taşıyor.
Haluk Koç da tam olarak böyle söylemese de, hafta başında yapılan görüşmeden kesin bir sonuç çıkmamasını buna bağlıyor.
‘’Biz her şeyi ortaya koyduk, ülkenin çözüm bekleyen büyük sorunları olduğunu düşünüyor ve bu sorunların ancak güçlü bir hükümetin kurulmasıyla çözülebileceğini düşünüyoruz. Bizim tavrımız gayet net ama aynı tavrı AKP’de göremiyoruz. AKP’ de kafa karışıklığı var’’ diyen Haluk Koç da benim bu tespitlerimi doğrular nitelikte görüş ortaya koyuyor.
Ben de tıpkı Kılıçdaroğlu’nun daha önce söylediği gibi Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun CHP ile koalisyon kurmaya hevesli olduğunu ama Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tepkisinden çekindiğini düşünüyorum.
Zira Cumhurbaşkanı Erdoğan sık sık koalisyon fikrine sıcak bakmadığını, bir azınlık hükümetinin erken genel seçime kadar ülkeyi yönetmesinin daha doğru olacağını söyleyip duruyor.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanın bu tavrına rağmen CHP ile Koalisyon kurar mı?
Bunun olabilme ihtimalini çok zayıf görüyorum.
Ama bunu yapabilmelidir.
Davutoğlu, AK Parti’nin ilk genel kuruluna başbakan olarak gitmek isteyecektir.
Benim düşüncemdir ama o genel kurula başbakan olarak gidemezse, kurultaya eski genel başkan olarak katılmak zorunda kalacaktır.
AKP ile CHP arasındaki koalisyon görüşmeleri yaklaşık bir ay sürdü, bu turdan bir sonuç alınamaz ise Davutoğlu’nun MHP ile görüme yapacağı süre bir hafta ile sınırlı kalacaktır.
Her ne kadar siyasette 24 saat uzun bir süre olarak nitelendiriliyor olsa da, koalisyon için istekli görünmeyen MHP’nin öne süreceği koşulların CHP’nin şartlarından daha hafif ve aşılabilir olduğunu düşünmüyorum.
Hatta ‘’Rövanş duygusuyla yaklaşmayacağız’’ diyen Kılıçdaroğlu’na karşın, koalisyon için 17-25 Aralık ve saray konusundaki tavrı belli olan Devlet Bahçeli ile anlaşmak daha kolay olmayacaktır.
Bu durumda bize kalan ise olacakları bekleyip görmektir.