bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Halkın Tercihine Saygı Duymak
Yazarlar // 1 Nisan 2019 Pazartesi 00:49

Ragıp GÖKER

Dün bütün yurtta 30 büyükşehir, 51 il,  922 ilçe belediye başkanıyla, 50 bin mahalle ve köyün muhtarını seçmek için sandık başına gittik.

Samsun’da da büyükşehir belediyesinin yanı sıra, 17 ilçe ve bin 244 mahalleye muhtar seçtik.

İlginç detayların yaşandığı bir seçim süreci yaşadık.

24 Haziran’dan sonra ilk defa bir yerel seçimde ittifakların seçimine sahne oldu.

İlk defa bir yerel seçimde projeler yarıştırılmadı.

Bunun yerine iktidardaki AK Parti ile MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı’yla, CHP ve İYİ Parti’nin oluşturduğu Millet İttifakı arasındaki yarışta, şehirlerin gelime durumu yerine, ülkenin beka sorunu tartışma konusu yapıldı.

Cumhur ittifakındaki AK Parti, Millet İttifakı’na ‘’İllet ittifakı’’ derken MHP ise, ‘’Zillet İttifakı’’ diye suçlamada bulundu.

Samsun’da bile 40 yıllık ülkücü olan eski MHP’li Necaattin Demirtaş, İYİ Parti’den aday olunca, terör örgütüyle işbirliği yapmakla suçlandı.

Kemal Vehbi Gül’ün 1973 yılında bağımsız seçilmesinden sonra, MHP’den ihraç edilen Erhan Usta Büyükşehir Belediye Başkanlığına bağımsız aday oldu.

Ayrıca, CHP’den aday olduğu Kutlukent ve Tekkeköy Belediye Başkanı seçilmesinin yanı sıra 2015 yılında yapılan 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinde CHP’den Samsun Milletvekili seçilen Hayati Tekin, İYİ Partinin  teklifini kabul etmesiyle CHP’den istifa ederek, Millet İttifakı tarafından İYİ Parti’den Büyükşehir Belediye Başkan Adayı gösterildi.

2014 seçimlerinde sadece Asarcık’ı MHP’ye kaptıran AK Parti, Büyükşehir’in yanı sıra 16 ilçeyi de kazanarak büyük bir zafere imza atmıştı.

Dün yapılan seçimlerde, Cumhur ittifakı bünyesinde Asarcık’ın yanı sıra, Alaçam’ı da MHP’ye bırakan AK Parti, Büyükşehir’in yanı sıra, 15 ilçede yarışırken kazanmak için MHP’nin desteğine ihtiyaç duydu.

Cumhur İttifakı’nda durum böyleydi ama Millet İttifakı’nda durum biraz daha karışıktı.

CHP, Büyükşehir’i İYİ Parti’ye bırakmıştı biliyorsunuz.

İlkadım’da CHP İyi Parti’yi destekledi.

Atakum’da ise İYİ Parti aday çıkarmayarak, Cumhur İttifakı’nın adayı AK Partili Zihni Şahin’in karşısında CHP’li Cemil Deveci’yes destek verdi.

Bir başka ilginç yarış ise Terme ve Ayvacık’ta ’de yaşandı.

Millet İttifakı aday çıkarmadı Terme’de Saadet Partisi Adayı Ali Yüksel’i, Ayvacık’ta ise Büyük Birlik Partisi Adayı Erdal Avcı’yı destekledi.

Bütün partiler için zor bir seçim oldu.

Yazı yayına hazırlandı sırada sandıkların henüz yarısından fazlası açılmıştı.

Kim kazandı, kim kaybetti.

Büyükşehir’i AK Parti yine kazandı.

Sonuç sürpriz sayılmalı mı?

Erhan Usta’nın tahmin edilenden daha az oy alması sürpriz sayılamalıdır.

Daha farklı bir sonuç bekleniyordu aslında.

Mustafa Demir'’in karşısına tek adayla çıkılması halinde, rakiplerinin seçimi kazanabileceğini söylemenin artık bir faydası olur mu bilmem ama üçlü bir yarışın sonucunda Demir’in ipi göğüslemesine şaşırmamak lazım.

Büyükşehir’in yanı sıra, Çarşamba, Bafra, Vezirköprü, Canik gibi büyük ilçeleri AK Parti kazansa da, Cumhur İttifakı’ndaki yüzde 20 dolayındaki oy kaybı dikkat çekiciydi.

Millet olarak yine bir seçim yaptık.

Sonuçta halkın dediği oldu.