bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Fesih Tartışması
Yazarlar // 1 Nisan 2017 Cumartesi 01:00

Ragıp GÖKER

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı’nın Meclisi feshetme yetkisi üzerine başlattığı tartışma, Başbakan Binali Yıldırım’ın ‘’Fesih değil, yenileme’’ açıklamasıyla sürüyor.
Kılıçdaroğlu’nun, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde Başbakanlığın kaldırılacak olmasına rağmen, bir radyo programı sırasında yaptığı, ‘Cumhurbaşkanı ve başbakanın iki ayrı partiden çıkması durumunda güçler ayrılığı yaşanacak’’ şeklindeki dil sürçmesinden yola çıkanlar, ‘’Cumhurbaşkanı yeni sistemde meclisi dilediği zaman fesh edebilir’’ açıklamasını da gaf olarak değerlendiriyorlar.
Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere ‘Evet’ cephesi, Kılıçdaroğlu’nu 16 Nisan’da halkoyuna sunulacak Yeni Anayasa metnindeki 18 maddeyi okumamakla suçladılar.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın  "ispatlarsan istifa ederim" diye seslendiği Kemal Kılıçdaroğlu, "Meclis'in feshi yok diyorlar ya, var. Bugünkü anayasada bile var. 45 günde hükümet kurulmazsa Cumhurbaşkanı Meclis'i feshedebilir" dedi.

FESİH DEĞİL YENİLEME

Tartışmalara katılan Başbakan Binali Yıldırım da, NTV’de katıldığı bir televizyon programında Cumhurbaşkanına verilen yetkinin fesih değil, yenileme olduğunu söyledi.
Darbelerde fesih olacağını belirten Başbakan ‘’Fesih nedir lağvettim diyorsun. Darbelerde fesih olur. 80 darbesinde meclis feshedildi. Bu 15 Temmuz’da başarılı olsalardı parlamento feshedilmişti. Milli iradenin verdiği hakkı birinin yok etmesi demek. Bu da darbedir. Vesayettir fesih oradan geliyor. Ama seçim yenileme ayrı bir şey. Seçim yeniliyoruz biz. Seçim yenileme bir irade sonucu olur. Fesih değildir tekrar seçime götürmektir’’ dedi.
Başbakan’ın bu açıklamasına karşın,  fesih yerine yenileme sözcüğünü kullanmanın bir kelime oyunu olduğunu iddia eden Anayasa Profesörü İbrahim Kabaoğlu ise, Cumhurbaşkanının meclisi feshettikten sonra bir daha uzun süre toplanamama gibi bir riskinin bulunduğunu iddiasını dile getirerek, tartışmayı başka bir boyuta taşıdı.
Başbakan’ın açıklamasına rağmen fesih tartışmasının referanduma kadar süreceğini tahmin ediyorum.
Yeni Anayasa ile ilgili tartışmalarda yanılgıya düşüp, yazdıklarımdan dolayı özür dilemek zorunda kalmamak için yazımı hazırlarken Yeni Anayasanın 18 maddesini tekrar okudum.
Fesih tartışmalarına neden olan o 11. Madde şöyle düzenleniyor:
2709 sayılı Kanunun 116. maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
" Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Cumhurbaşkanı seçimlerinin yenilenmesi.
MADDE 116: Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının beşte üç çoğunluğuyla seçimlerin yenilenmesine karar verebilir. Bu halde Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır. Cumhurbaşkanının seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır"