bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Enflasyon Var mı?
Yazarlar // 21 Temmuz 2022 Perşembe 21:30

İsmail BAŞARAN

Türkiye ekonomik olarak iyi yönetiliyor mu? Enflasyon var mı? Bu soruları sorduğunuz kişiler eğer AKP’li ise “Evet iyi yönetiliyor ve enflasyon yok”, muhalefetten birileriyse soruların muhatabı “Türkiye iyi yönetilmiyor enflasyon var” diye cevap veriyor.

Enflasyonun olup olmadığının resmi belgesi bir türkü ortaya çıkmıyor. Devlet kurumları enflasyonun hangi ölçüde olduğunu bir türlü açıklayamıyor, acaba neden?

Enflasyon var mı elbette var, hem de çokça var. Memur ve işçilerle emekli, dul ve yetimlerin maaşlarına yapılan zamlar ise tek haneli ve enflasyon kaç haneli? Gittikçe azıyor Vallahi. Dizginleri çeksen çekemiyorsun, o nedenle enflasyon azıyor da azıyor.

Şimdi Hükümet üyeleri istedikleri kadar ortaya çıkıp “ezdirmeyeceğiz” derlerse desinler, işte ezdiriyorlar enflasyona vatandaşı. Kim ne derse desin, gerçek bu. Bu gerçeğin ışığında bir Orhan Veli şiirini sizlerle paylaşmak istiyorum:

“Uyuşamayız yollarımız ayrı,

Sen ciğercinin kedisi ben sokak kedisi,

Senin yiyeceğin kalaylı kapta,

Benimki aslan ağzında.

Sen aşk rüyası görürsün, ben kemik.

Ama seninki de kolay değil kardeşim,

Kolay değil hani böyle kuyruk sallamak, Tanrının günü.

 

YUMURTANIN SARISI

Yazla birlikte tüketim azaldığı için fiyatların gerilediği yumurtaya yüzde 50’nin üzerinde zam geldi. Gözümüz aydın, sonunda bu da oldu. Tavuk sayısı mı azaldı yoksa tavuklar bizlere “ne yerseniz yiyin artık popomuz acıyor” demeye mi getiriyor.

Yumurta üretiminde artan yem, nakliye ve enerji maliyetleri fiyatlara rekor artış olarak yansıdı. Birkaç hafta önce 30 lira civarında satılan yumurtanın kolisi 50 liraları gördü. Ucuzluk marketlerde orta boy yumurtanın fiyatı 46,5 lirayla 47,5 lira arasında değişiyor. Yumurta maliyetlerinin 1,5 lira seviyesinde olduğunu ifade eden üreticiler, bir süredir toptan satış fiyatlarının 70 kuruş olması sebebiyle üretimin durma noktasına geldiğini söylüyordu. Yüzde 100'ün üzerinde zarar ettiklerini kaydeden üreticiler, devletten yem desteği isterken, nakliye maliyetlerinin de 3 bin liradan 10 bin liraya çıktığını vurguluyordu.

 

GÜNÜN SÖZÜ

Elinde çekiç olan her şeyi çivi olarak görür.  (Abraham Maslow)