bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
DOMATES BİBER PATLICAN
Yazarlar // 29 Mart 2022 Salı 10:40

İsmail BAŞARAN

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tokat'taki yeni havalimanı açılışı için gerçekleştirilen basın toplantısında çiftçilerle bir araya geldi. Önce havaalanı açıldı sonra çiftçilerle yapılan toplantıda Sayın Erdoğan manda yoğurdundan bahsetti ve sağlıklı olduğunu vurguladı ancak kilo fiyatını söylemedi.

Yeni Havaalanı dedik ya, ben o bölgeye yıllardır gidip geliyorum da Tokat’ta zaten havaalanı vardı, bunu biliyorum. Tokat’taki havaalanına yolcu garantisi verildi mi onu bilmiyorum. Yıllar önce yapılmıştı havaalanı oraya ve çalışır durumdaydı ancak uçak inmiyordu genellikle çünkü yolcu sayısı azdı. O nedenle de uçuşa kapatılmıştı. Şimdi yine açıldı, açılış için de tören düzenlendi. Toplantı sırasında konunun bala gelmesi üzerine Erdoğan, her akşam tükettiği şifa reçetesini verdi. "Her akşam yatarken manda yoğurdunun içine Medine hurması doğrarım, 3 ya da 5 tane. Ona bir çay kaşığı kestane balı ve bir de içine yulaf ezmesi atarım. Karıştırarak yer yatarım. Şifa!" dedi Sayın Cumhurbaşkanı.

Samsun’un çeşitli bölgelerinde manda var. Manda yoğurdu da var elbet, ancak vatandaşın alım gücü yok. Samsun’da Mandaların bol olduğu bölge Kuş Cenneti’ne giderken, çokça görüyorum mandaları.

Ancak manda yoğurdunu maalesef her zaman yiyemiyorum. Bırakın manda yoğurdunu ve hurmayı artık inek yoğurdu bile bulmaz zorlaştı. Çünkü bir ay öncesine kadar kilosu 15 liraya satılan inek yoğurdu bugünlerde kilosu 35-40 lira arasında satılıyor. Pazara gidenler köyden getirilen inek yoğurduna bile ulaşamaz durumda çünkü inekler yem darlığı nedeniyle beslenemediği gibi yurt dışına satılıyor. Yoğurdunu bile yiyemediğimiz ineklerimiz Arap ülkelerine et olarak gönderiliyor. Bunu kim yapıyor peki, Türkiye’deki Arap sevdalıları yapıyorlar. Eskiden “yesin millet” denirdi, son günlerde “yesin Araplar” denilir oldu.

Sadece yoğurt mu, pazardın her tarafında var yangın. Domates almak için insanlar akşamüzeri pazara gider oldu, biber el yaktığı kadar cep de yakıyor. Patlıcanın ise yanına yanaşılmıyor. Patlıcan alıp karnıyarık mı yapacaksın? Yürek ve bilek ister, bir de cepte patlıcan alabilecek para ister elbet.

Sene 1968 rahmetli Barış Manço henüz 25 yaşında. Bir kızla tanışmış, çok sevmiş evlenme teklif edecekmiş, kızı evine çağırmış bir sürü hazırlık yapmış, ama cesaretini kolay kolay toplayamıyormuş. Öyle havadan sudan konuşmuşlar.

Barış Manço tam cesaretini toplamış lafa " Ben " diye girmiş, ama o da ne! Sokaktan geçen bir seyyar satıcı başlamış bağırmaya DOMATES BİBER PATLICAN! Bu sesten sonra zaten cesaretini zar zor toplayan Barış Manço dikkatini kaybetmiş, konuşamamış. Kız da "senin gibi iki lafı bir araya getiremeyen bir adamla beraber olamam" demiş.

Barış Manço da bu olaydan 20 yıl sonra "Domates biber patlıcan" şarkısını çıkartmış. Şarkının sözleri de aslında bu olayı anlatıyor. “Domates biber patlıcan Domates biber patlıcan,  Bir anda bütün dünyam karardı..” diye gidiyor.

O gün rahmetli Barış Manço’nun Dünyasını karartan domates biber patlıcan, 2022 yılında Türkiye’nin Samsun ilinde pazara giden büyük çoğunluğun dünyasını karartıyor. AK Parti Genel Başkanı Sayın Erdoğan da manda yoğurdunun iyiliğinden bahsediyor. Ne yapalım kimsenin malında mülkünde parasında gözümüz yok, parası olan yesin, içine hurma atmayı da eksik etmesin.

GÜNÜN SÖZÜ

Bütün ömrünü koyun gibi geçirmektense, bir gününü aslan gibi yaşa. (Elizabeth Kenny)