bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Dolara Müdahale
Yazarlar // 13 Eylül 2017 Çarşamba 09:21

Ragıp GÖKER

Tansu Çiller Hükümetinde1994 - 1995 yılları arasında ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı olarak görev yapan A. Aykon, DOĞAN, bir Samsun ziyareti sırasında, ‘’dövizde artış beklemek, doğru bir yaklaşımdır’’ şeklinde açıklama yapmıştı.
O zamanlar çalıştığım Dünya Gazetesi, bu haberi birinci sayfasından üçüncü manşet olarak duyurmuştu.
Ertesi gün piyasalar dalgalanmaya başlamış, Amerikan Doları ve Alman Markı’nın fiyatı, Tahtakale piyasasında bir günde iki kart artmıştı.
Gazetenin o zamanki Yazı İşleri Müdürü Mustafa Mutlu, haftalık değerlendirmelerini yazdığı 3. Sayfadaki köşesinde, bu habere dair değerlendirmelerini yazarken, haberi manşete çekip, çekmeme konusunu çok tartıştıklarını yazmıştı.
Çünkü Türkiye, birçok kişinin batmasına neden olan 5 Nisan kararlarının etkisindeydi henüz.
Biliyorsunuz 5 Nisan 1994 tarihinde açıklanan ekonomik kararlar sonrasında, döviz fiyatları iki kat oranı artmış, bunun etkisiyle de ülkemizde, iğneden ipliğe her şeyin fiyatı da aşırı zamlanmıştı.
Dünya, bugün de sorumlu yayıncılık ilkesiyle haber verir ama bu haberin veriliş şekline dair tartışmaların yapıldığı tarihte, Rahmetli Nezih Demirkent’de henüz yaşıyordu.
Haberciliği, bu ülkede en iyi bilenlerden biri olan Nezih Bey, gazetesinin haber yönetimini emanet ettiği ekibin işine karışmasa da, Yazı İşlerinin sabah toplantılarına katılırdı.
Demem o ki;
Ekonomi haberciliğinin lider gazetesi Dünya, piyasaları allak bullak edeceğini düşünerek, haberi manşete çekmemişti ama buna rağmen piyasalardaki döviz fiyatları iki katına çıkmıştı.
Döviz ve özellikle ABD Dolarındaki beklenmedik hareketler ülkemizdeki herkesi etkiliyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, ‘’dolarınızı bozdurun’’ şeklindeki çağrısıyla, ülkemizde bir kampanya bile başlamış, vatandaşlar yastık altındaki dolarlarını bozdurmak için döviz bürolarına akın etmişti.
Kampanya sonucu, döviz fiyatlarında hissedilir oranda gerileme yaşanmıştı.
Amerikan Doları, dünya piyasalarında olup biteni en iyi takip eden araçtır.
Hani ‘’kurudan nem kapar’’ denir ya öyle yani.
Özellike Wall Streat’de hafif rüzgar esse, bizim Tahtakale’de fırtınalar kopar.
O derece yani.
Dolar, şu sıralar, son bir yıldaki en düşük seviyeye gerilemiş.
Bu durum, dolar üzerinden hesabı olanları kaygılandırırken, vatandaşa da, hem derin bir nefes aldırdı, hem de geleceğe daha güvenle bakmalarına neden oldu.
Bu durum en çok sanırım, doların düşmesi için yoğun çaba harcayan Cumhurbaşkanını sevindirmiştir.
Buna rağmen,  dolarda yaşanan gerileme Cumhurbaşkanı’nın Başdanışmanı Bülent Gedikli’yi tedirgin mi etti bilinmez, ‘’Merkez Bankası dolara müdahale etmeli’’ diye tweet atmış.
Sosyal medyadaki paylaşımlara bakılacak olursa, Başdanışmanın bu tweeter mesajının piyasaları ve vatandaşları tedirgin ettiği anlaşılıyor.
Siyasetçilerin ve özellikle ekonomi bürokratlarının, döviz fiyatlarıyla ilgili açıklamalarında ve mesajlarında herkesten daha dikkatli davranmaları gerekir.
Dünya Gazetesi, Ekonomi Bakanı’nın açıklamasıyla ilgili haberi veriş biçiminde bile, piyasaya olası etkilerini hesap ederken, Cumhurbaşkanı Başdanışmanının, döviz fiyatlarına dair açıklama yaparken bunu düşünmemesi manidardır.
Vardır bir bildiği sanırım.